poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4283 .



Iisus s-a oprit la porțile școlii
eseu [ ]
Dl.Șora din păcate nu...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-04-17  |     | 



Iisus s-a oprit la porțile școlii. Ar fi putut merge mai departe, nu-i așa ? Învățăturile lui s-ar fi putut răspândi și în școală, printre cei erudiți. Însă Iisus era școala în sine- sau era o altfel de școală. N-ar fi avut nici un fel de rost să amestece învățătura laică- temporală- cu învățătura sa.”Vei fi pescar de oameni...” i-a spus lui Petru.
Europa civilizată a înțeles, la începutul secolului XX –în cea mai mare parte- că statul laic trebuie să realizeze o separare- uneori radicală- de biserică. N-a fost o separare ușoară- au existat revolte, scandaluri. Dar a fost o separare. Învățământul a fost unul din punctele în care această separare a fost de o importanță primordială. Biserica a fost „scoasă” din școală- și pe bună dreptate. Atunci când nu ai flacăra necesară credinței atunci nici un fel de cursuri nu ți-o pot reda. Atunci când o ai- nu mai ai nevoie de cursuri. Există învățământ teologic specializat- este foarte bine și normal. Dar biserică în școală- e prea mult.
Din păcate, după Revoluție, unul din cei mai slabi miniștrii ai învățământului- și cei mai nefericit aleși- dl.Șora, a făcut și această prostie. Pe lângă multe altele. Dl. Șora și-a închipuit că-și poate ascunde sărăcia de idei-lipsa-de orice fel-de resurse personale- venind cu această inovație.
A noastră „societate civilă”, dornică să fie totdeauna „contra” a aprobat plină de bucurie (cu mici excepții, parcă dl.Andreescu) această gogomănie. Și rezultatul ?
Rezultatul ? Din 1990 și până acum, generații de elevi au fost „forțate” să înghită astfel de cursuri. Ce cursuri ? Făcute în grabă, fără nici un fel de experiență. Susținute de cine ? De foștii profesori de marxism științific, de gospodărie (cazuri reale- 5% din profesorii de religie), de „coana preoteasă”. În general, de oameni fără dragoste pentru religie. De oameni care o fac pentru bani. Ca și curvele de pe Stefan Furtună.
Vrând nevrând acest învățământ este în mod predominant orientat spre ortodoxie. Și ce e rău în asta ? E rău pentru că , acolo unde ai 30 de copii din părinți ortodocși și un evreu- acel evreu este discriminat prin forța lucrurilor. La fel ca și acel catolic. La fel ca și acel baptist.

Poate că n-ar conta prea mult... poate că n-ar fi ăsta cel mai important lucru. Sau poate- totuși... am făcut în școala generală-rusa. E o limbă frumoasă, interesantă- mari poeți, mari opere. Nu mai știu nici boabă de rusă. De ce ? Pentru că am fost forțat să o învăț.
Nu cred că această introducere a religiei în școli- care ne-a făcut de râsul Europei- a avut vre-un beneficiu. NU cred că vre-un potențial violator, hoț sau ucigaș a fost pătruns încă din școală de Duhul Sfânt și a renunțat la faptele sale. Cred însă că a scârbit de religie pe cel puțin 40% din cei care au urmat aceste cursuri. Și că ne-a adus mai mult întuneric.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!