poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2465 .



Cine trăiește lângă tine?
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Jardel ]

2006-06-02  |     | 




Trăim într-o societate civilizată, aglomerată, care se dorește a fi cât mai eficientă. Ne trezim dimineața devreme, servim micul dejun și ne aruncăm în mijloace de transport către servici. Acolo muncim, mai vorbim cu colegii, iar seara poate ieșim undeva sau o tundem direct acasă să nu pierdem un film.

Pe lângă cine ai stat astăzi în afară de colegi? Nu știi, căci în metrou ai citit un ziar ordinar sau o carte interesantă. Ah, în autobuz era o grăsană care ar fi trebuit să composteze două bilete, nu unul, iar în parc o fată frumoasă, dar tristă. Și acum, seara, iar bate vecina în țeavă că e muzica prea tare.

Trecem în fiecare zi pe langă oameni. Mulți. Evident, nu putem face cunoștință cu ei, dar putem discuta câteodată, și nu doar înjurături la adresa șoferului de autobuz care frânează brusc sau ce tâmpenie a mai făcut guvernul.

Ai încercat vreodată să intri în vorbă cu cineva necunoscut? Vei părea ciudat. Se va presupune că ai un interes anume (agățat, jefuit) sau pur și simplu că ești nebun. Te-ai dus la vecina care îți bate în țeavă și, printre vociferările acesteia, să o întrebi de ce este obosită și vrea să doarmă, dacă așa este mereu la ora aceasta sau azi a fost o zi grea? De ce a fost grea?

Nu sunt mulți cei care se vor deschide în fața unui străin, însă merită încercat. Vei descoperi tot felul de oameni. Da, oameni! Oameni ca tine, cu probleme sau fericiți, îngrijorați de felul cum se va descurca copilul la grădiniță sau bucuroși că au găsit roșii ieftine la piață azi dimineață.

Îți vor spune despre probleme sau bucurii provocate de prieteni apropiați, în fața cărora nu se pot descărca. La rândul tău, vei împărtăși întâmplări și păreri personale. Fiind cu un necunoscut, nu mai trebuie să menții impresia care o are despre tine. Știi că probabil nu vă veți mai întâlni niciodată, deci nici n-ar trebui să-ți pese despre aceasta.

Te vei analiza astfel, cu voce tare, folosindu-te de motivul că te mai ascultă cineva. Mai mult, acesta te va întreba de ce ai făcut așa și nu altfel, iar tu vei explica, și lui, și ție, de ce. Vei ajunge să te cunoști mai bine pe tine însuți. Vei afla nu doar cine trăiește lângă tine, ci și în tine. Cine ești tu?


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!