Comentariile membrilor:

 =  subiectiva
Elia David
[02.Sep.04 00:56]
Uite ca m-ai emotionat. Si nu e de vina ora tarzie. Ci altceva. Mai profund. Mai subtil.

 =  Elia
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 01:24]
mulțumesc de trecere și felicitări pentru 120

 =  deosebit
Sorana Petrescu Felicia
[02.Oct.05 19:06]
"apoi transsubstanțiem
cărările
înfericirii
împreună"

îmi place toată poezia, dar, în mod special, sfîrșitul mi se pare deosebit !

Sorana

 =  pentru Sorana
Virgil Titarenco
[10.Dec.18 14:27]
Sorana,
bun venit sub textul acesta care înseamnă mult pentru mine. Ți-am citit și eu ceva din proze. Interesant. Te mai aștept.

 =  calea infericirii
Bianca Iulia Goean
[02.Sep.04 10:26]
Virgil, delicata si misterioasa incursiunea aceasta, "inghiocata" (iarta-ma ca inventez un cuvant, dar poate ca si merita poezia ta nescrisa un cuvant inventat).
O mai citesc, cat este de simpla, si totusi...

 =  simfonie în labirint
ioana cheregi
[02.Sep.04 11:23]
Inventai cuvinte; la capătul lor înțelesul era același; construiai cuvinte din cioburi și din transparențe luminoase, dar toate aveau același înțeles...doar muzicalitatea lor subtilă devenea alta; așa s-a născut o simfonie în "labirintul luminii"...nu-i așa?

+ Lidiei
Alina Manole
[02.Sep.04 14:11]

Pentru

cărările
înfericirii
împreună


 =  parere
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
tare slab si tras de par e textul asta.probabil e la moda pe site ca tot editorii ce promoveaza anumiti membri sa le recomande textele.vorbeam aseara de interventii bazate pe criterii amicale sau pe simpatii personale.
daca pentru "cararile infericirii impreuna" textul asta merita recomandat inseamna ca de azi inainte am sa scriu numai descpre curcubeu, stele si alte balarii asemanatoare.

nu mai zic faptul ca poezia - sau incercarea de a crea una - incepe la fel ca si cele precedente scrise de autor - in primele 3 versuri e vizibil acelasi procedeu caracteristic unui stil si nivel mediocru.parca ar fi un haiku ratat.si care din cand in cand se repeta cand autorul pierde controlul fluiditatii lirice si-a textului.

eu cred ca este un text slab, si chiar ma uitam la destui noi veniti sau membri un pic mai vechi pe care nimeni nu-i baga in seama dar se face atata valva pentru texte de gen "foaie verde loboda curge apa-n beci".ca textul asta ar fi in atelier sau in prima pagina nu ar fi nici o diferenta.
iar interventia de a-l recomanda sau insemna mi se pare foarte exagerata si aiurea.
parerea mea.

 =  >> Claudiu Tosa
Alina Manole
[02.Sep.04 15:44]

Dragă Claudiu,

Părerea ta este că "interventia de a-l recomanda sau insemna mi se pare foarte exagerata si aiurea". Părerea mea este că merită recomandat. Știi că noi întotdeauna am avut păreri total opuse.

Dacă tu crezi că editorii au timp să citească tot ce apare pe site, te înșeli. Voi urmări de-acum încolo comentariile tale la nou-veniți și acolo unde voi considera că ai dreptate și că textul e bun, îl voi recomanda. Succes!

 =  Alina
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
cu atat mai mult ca esti editor cred ca macar un comentariu pertinent ai putea sa scrii insotind o stea la un autor.
oricum nu ai avea ce sa argumentezi la text pentru ca este slab si raman la parerea ca interventia ta se bazeaza pe criterii amicale sau pe o mare lipsa de ponderabilitate in ceea ce priveste aprecierea textului.nu e vorba de pareri opuse, e vorba chiar de o lipsa din partea ta dupa parerea mea sau o stagnare din punct de vedere critic asupra unui stil care desi este vechi si intors si pe-o parte si pe alta pentru tine este bun intrucat e prima oara cand il intalnesti ( de cand posteaza autorul ).si culmea este ca s-a mai scris asa pe site ( in caz ca ar fi valabila chestia ca nu ai mai intalnit pana acum ).

si daca tu spui ca editorii nu au timp sa citeasca tot ce apare pe site atunci sa inteleg ca ei aproba textele noi venitilor fara sa le citeasca ?

si nu mai fi atat de formala zicand ca editorii n-au timp sa citeasca tot ce apare pe site, stiam asta demult si stiai ca stiu si chiar am spus-o si eu de multe ori.

 =  pentru Bianca, Ioana și Alina
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 16:33]
Bianca,
Mulțumesc și mă bucur că i-ai intuit misterul

Ioana,
e tentată ideea asta a inventării cuvintelor; uneori îi cedez pînă și eu. Mulțumesc

Alina,
e o poezie dedicată soției mele, Lidia.
Steaua eu o consider pentru ea, evident. Cu mulțumiri.

 =  Claudiu Tosa.
Radu Herinean
[02.Sep.04 16:38]
Claudiu, daca ti s-ar putea acorda nivel, probabil ai primi direct 120 iar cele mai multe comentarii tale probabil ar aduce valoare pe site. Din pacate nu pari sa fii genul de persoana de care sa putem fi siguri ca nu va avea alte izbucniri de violenta in limbaj atunci cand cineva te va supara din nou prea tare. Daca tu crezi ca poti, mie mi-ar face placere sa iti acord acest nivel, fiindca si eu vreau sa vad mai multe stelute pe texte pe care editorii nu reusesc sa le remarce. Te astept cu un email pe adresa de contact a site-ului.

Ai dreptate in ce o priveste pe Alma, a acordat steluta fara sa detalieze motivele pentru aceasta steluta insa asta nu inseamna ca textul nu merita acea steluta si nu e intentia mea sa discut despre asta.
Voi incerca sa mai fac ordine si in zona "stelutarilor" insa asta se va intampla probabil abia atunci cand voi reusi sa activez optiunea "reclamă acest text/comentariu". Pana atunci voi schimba textul de atentionare pe care il vad cei care pot acorda stelute in asa fel incat sa fie clar pentru toti ca TREBUIE nu doar sa aiba un motiv pentru a acorda o steluta ci si sa detalieze cat de cat acest motiv.
Imi cer scuze pentru acest off-topic dar probabil e cel mai potrivit loc pentru acest mesaj.

 =  off topic
Dara Blu
[02.Sep.04 16:47]
daca nu sunt editor (poate ca nu vreau sa fiu) dar gasesc un text care, din punctul meu de vedere, merita recomandat, ce optiuni am, in afara de a anunta pe fiecare in parte?

 =  Șobolanul
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 16:48]
Tosa,
de cînd am intrat pe acest site n-am cerut și n-am pretins nimănui nimic. Nici vizionări, nici stele, nici recomandări, nici nivel, nici comentarii. Absolut nimic. Aș vrea să îți poată intra chestia asta în cap deși mă îndoiesc că va reuși. N-are unde. Și de unde nu e, probabil că nici Dumnezeu n-ar cere. Nu te pot suspecta decît de un singur lucru, invidie. Și cu cît omul e mai mic sau insignifiant sufletește, cu atît e ros de mai multă invidie. Nu am nici o problemă cu critica sau comentariile la textele mele. Mă dezgustă profund această abjectă hărțuire care n-are nimic de-a face cu poezia.
Pentru toată hărțuirea asta bezmetică și grobiană la care mă supui de multă vreme am să îți povestesc însă ceva. Știi ce se întîmplă cu un șobolan atunci cînd intră într-un stup de albine? Albinele îl lasă să mănînce la început dar apoi îl înfășoară în ceară ca pe un corp străin, ca într-un giulgiu. Și moare sufocat în sarcofagul acela de ceară. Rămîne un fel de mumie.
Acum, eu nu cred că poeziile mele sînt fagure de miere, dar știu cu siguranță că tu te comporți asemenea unui șobolan printre ele.
Din momentul acesta te voi ignora cu desăvîrșire orice vei mai scrie aici sau sub vreun alt text de-al meu. Rămîi cu bine.

 =  Virgil, Radu
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Virgil, poate ca in incercarea mea de a fi cat mai obiectiv am dat senzatia de hartuire - asa cum spui tu.Daca este asa, atunci imi cer scuze, nu asta a fost intentia.
Nu am facut decat sa comentez calitatea textului.
"Ești recunoscut ca: Tosa Claudiu
*Ce crezi despre acest text:"

Daca tu nu pretinzi absolut nimic de pe site ( stele, recomandari nivel si cele enumerate de tine mai sus ) nu inteleg atunci de ce te supara comentariul meu ?
Si stai linistit unele poezii de-ale tale sunt fagure de miere dar daca imi place una asta nu inseamna ca trebuie sa ridic in slavi fiecare text scris de tine.
Imi place sa fiu sincer si stiu ca uneori deranjeaza asta dar nu imi place sa ma ascund dupa un deget.

Trecand peste faptul ca interventiile mele sunt catalogate ca fiind hartuire, te intreb de ce crezi tu ca ele nu au nici o legatura cu poezia ? Pentru ca sunt la text si orice om un pic mai deschis la minte poate intelege ca-n primul meu comentariu am vorbit despre text.E un lucru destul de vizibil dupa parerea mea.

Si nu-n ultimul rand, crede-ma ca nu ai nimerit-o deloc la afirmatia cu "invidia".Este poate unul din lucrurile care intradevar nu ma caracterizeaza.Daca am ceva de zis spun, nu ma doare mana sa scriu ca te invidiez pentru o constructie sau pentru un text ( asa cum am facut la multe texte de pe site-ul asta - lucru vizibil in multe comentarii pe care le-am scris).

Cred inainte de toate ca putem face abstractie de orgolii si de prestanta "palmaresului" din pagina de autor a membrilor atunci cand incercam sa scriem un comentariu la un text, strict la text si poate cu cateva aluzii la alti comentatori care fie nu au punctat bine anumite aspecte ( subiectiv ) sau care nu au vazut partile esentiale.

Daca ai fi scris de la inceput pentru cine e textul ( ma refer la relatia dintre tine si persoana pentru care e dedicat textul ) cu siguranta nu as fi comentat pentru ca dupa parerea mea personalele nu trebuie judecate din punct de vedere calitativ.Deseori sunt cuvinte simple dar care inseamna foarte mult pentru noi, doar sunt personale nu ?

Sincer, te superi degeaba. sau te agiti degeaba, cum vrei tu sa-i spui.


Radu, imediat iti trimit un mail.Apreciez interventia ta si multumesc pentru cele mentionate mai sus.

 =  dezamagire cumplita
Cristiana Miu
[02.Sep.04 17:57]
Eu nu tin partea nimanui aici, dar cred ca deja regulile comportarii civilizate au fost incalcate. Nu ma intereseaza ca poezia e dedicata sau mai stiu eu ce. E pusa aici, e buna sa fie criticata, analizata, laudata. Daca nu, autorul sa inchida lista de comentarii si cu asta basta.
Nici mie personal nu imi place. Dintr-o mie de motive. Cel mai simplu e ca inventarea de cuvinte nu e o lauda sau o calitate. Nu cred ca s-au terminat cuvintele din dictionar, e vina noastra ca nu mai putem spune nimic nou cu ele. Si atunci, pentru a ne masca neputinta, inventam altele. Uzez si eu de acest artificiu, dar il consider o slabiciune.
Mai cred ca interventia lui Claudiu Tosa a fost corecta si argumentata. Nu e atac la persoana, nu e injurie. E pur si simplu o critica pentru care merita multumiri. Fiindca a citit, s-a gandit si si-a spus parerea. Daca ea nu coincide cu a celorlalti asta nu inseamna ca este prost sau rau intentionat. Pur si simplu are o alta parere si are dreptul sa si-o exprime.
Accept si argumentul domnului Herinean privind nivelul lui Claudiu. Poate ca unele comentarii ale sale nu sunt la fel de bine argumentate ca acesta sau reprezinta chiar iesiri violente. Eu n-am citit asa ceva semnat de Claudiu Tosa, dar nici nu pot sustine ca nu exista. Dar am o intrebare: oare comentariul domnului Virgil Titarenco intitulat "sobolanul" nu poate fi considerat ca depasind limitele limbajului decent? Eu asa cred.
Nu mi-as fi permis niciodata un asemenea comportament fata de un cititor de al meu. Dar poate conceptiile mele demodate nu sunt impartasite de nimeni. Pacat, domnule Titarenco, foarte pacat. Prezenta/absenta mea nu conteaza pentru dumneavoastra. Dar eu stiu ca plec foarte dezamagita. Si-mi pare rau. Ba mai mult, chiar mi-e un pic rusine, pentru dumneavoastra, nu pentru mine.

 =  asta e, Cristiana
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 18:19]
Asta e Cristiana,
unii plecăm, alții venim. Eu m-am obișnuit cu asta. Așa cum m-am obișnuit cu multe aici. Chiar foarte multe. Interesant e că atunci cînd alții fac măgării și aruncă injurii nu prea îi vede nimeni. E multă, foarte multă vreme de cînd nu mai cred în obiectivitate sau măcar dorință de obiectivitate aici. De aceea, iartă-mă, dacă nici pe tine nu te suspectez de obiectivitate. Aproape peste tot e o încîlceală de prietenii și invidii, de revanșe și atacuri, de orgolii și teribilisme. Nici să suferi nu prea îți mai dă mîna. Că n-ai de ce. E plin de standarde duble și de interese meschine. Iartă-mă, deci, că nu mă impresionează deloc ce îmi spui. Dacă ai fi făcut-o și cînd eram eu atacat grosolan te-aș fi crezut și mi-aș fi scos pălăria în fața gestului tău. Așa însă, zîmbesc condescendent. Am fost cîndva naiv și am crezut și eu multe. Mi-a trecut însă. Plutim în derivă și e cam "fiecare cu ce poate și cu prietenii ce-i are". Iartă-mă că nu mai pot fi idealist ca tine. Asta e.

 =  da, asta e
Cristiana Miu
[02.Sep.04 18:38]
O sa renunt la pronumele de politete nu fiindca nu te-as respecta, ci fiindca il folosesc greoi pe internet si comentariul meu de mai sus in care amestec aiurea "tu" si "dumneavoastra" e o dovada. Stii care e problema scepticismului? Ca uneori apar oameni curati si noi ne indoim. Poate nu sunt obiectiva. Dar nu-l cunosc pe Claudiu Tosa. Ba mai mult, dintre voi doi, te citesc mult mai des pe tine decat pe el. Nu intervin in toate polemicile, doar uneori.
Din ce am citit eu pe tine te-au atacat oameni pentru care nu aveam nici un respect. Atunci de ce sa intervin? De data asta insa tu l-ai atacat nemeritat pe Claudiu. Si daca am intervenit, am facut-o din respect fata de tine. Asa ca da, sunt subiectiva. Nu ma crede, e dreptul tau. Dar de meschinarie sa nu ma acuzi. Ca mi-e straina. Poate e deranjant tonul meu. N-as vrea.
Te asigur de cele mai bune intentii ale mele. Dar si de dezamagirea mea obiectiva, sincera si lipsita de orice idealism. Sunt prea batrana pentru idealism. Asta nu inseamna ca nu pot sa solicit respect cand e cazul.

 =  respectul, Cristiana
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 18:55]
Cristiana,
nu sînt un om perfect. Am repetat-o de nenumărate ori. Problema e că lucrurile nerezolvate se sedimentează în timp și nu mai sîntem ce am fost. Și eu am lucruri pe care le regret și aș fi vrut să nu le fi spus. Dar alții n-au nici măcar o umbră de regret.
În ce privește respectul, pe al meu îl ai. Nu văd ce l-ar periclita. Eu mă refeream la idealismul cu care eu nu mă mai pot identifica. Respectul în gneral însă se cîștigă, chiar dacă sîntem tentați (inclusiv eu) să îl pretindem. Din păcate aici s-au întîmplat atît de multe lucruri încît e foarte greu să îi mai percepi conturul cu exactitate.
În ce privește invențiile lexicale. Să zicem că le fac foarte rar și tocmai de aceea au valoare pentru mine.

 =  este superba imaginea...
Mihai Raluca-Ștefania
[02.Sep.04 19:50]
M-a emoționat si sincer m-am regasit in ficare zi nescrisa a fiecaruia dintre noi... un sfat: ai cava din poezia mea "Cant pentru Om.."

 =  cum se da o stea
Maduta Florin
[02.Sep.04 20:06]
In 29 aprilie a.c. cineva acorda un text al lui Claudiu Tosa, argumentind in felul urmator: "+da Si eu multumesc pentru intelegere, Radu." Iar Claudiu ii raspundea:"andreea, multumesc inca odata!
parerile si sfaturile tale au contat mereu si conteaza foarte mult.iti datorez multe;)"
Acum, Claudiu se arata nemultumit de justificarea stelei acordate acestui text. De aceea salut evidenta sa evolutie in domeniul criticii literare.

 =  Deh, asta sîntem... și cam așa defilăm
Virgil Titarenco
[02.Oct.05 19:06]
Problema cu steluțele e așa de veche... Eu îi scriam lui Radu prin martie-aprilie despre ea și tot cu "o să" îmi spunea. Dar aici este textul unui tip care pe moment nu e chiar simpatic tuturor și trebuie să se petreacă aici revelația corectitudinii pe acest site. De cînd sînt pe aici editorilor li se "iartă" cînd dau stele fără prea multe explicații pentru că 1) sînt și ei oameni și ar vrea să își exprime și aprecierea, nu doar să monitorizeze ca niște vătafi cu ochii lipiți de monitor, 2) au foarte puțin timp la dispoziție pentru explicații de amploare. Eu am înțeles că ăsta e un compromis necesar.
Tot eu am înțeles că Almei i-a plăcut finalul poeziei mele. Iar finalul e un lucru important într-un text. Întîmplarea face că și eu cred că e reușit. N-am voie?
Încrîncenarea aici însă nu e despre principii sau reguli (să fim serioși), care oricum nu se respectă, ci despre oameni și simpatiile și antipatiile noastre. Deh, asta sîntem... și cam așa defilăm.

 =  Maduta Florin
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Imi cer scuze pentru off topic.

Florin ma faci sa rad, textul ala avea o dedicatie pentru care a fost bagat in pagina de autor.Acolo au aparut vreo 20 de comentarii inclusiv unul argumentat al Andreei Draguleasa care-mi acorda stea.
Apoi eu am scos dedicatia iar Radu mi-a pus la loc textul pe site stergand comentariile precedente ( inclusiv cel cu steaua ).
De aia a zis Andreea "+ da Si eu multumesc pentru intelegere, Radu", pentru simplul fapt ca nu mai avea ce sa mai scrie.

Esti cam prost informat si nu-mi place cand cineva de abia asteapta la colt de strada sa-si arate coltii pentru "vechi simpatii".E evidenta dorinta ta de a arata cat de mult tii la mine.

Sper ca te-am lamurit mestere, iar daca ai ceva cu evolutia mea in domeniul criticii literare te invit sa sustii o rubrica asemanatoare cu cea a lui Bogdan Geana.Cu mare drag ma voi inscrie.

Altceva nu cred ca mai am de adaugat la subsolul acestui text.

Numai bine

 =  pt Florin, cu scuze pt dl Titarenco
Andreea Drăguleasa
[02.Sep.04 21:21]
Îmi cer scuze dlui Titarenco pentru mesajul care îl las aici fără referire la text, dar Maduta Florin merită o explicație.
La acel text, comentariul pe care îl făcusem a fost ulterior ascuns, așa cum reiese și din comentariul lui Radu. Sincer, nu știu dacă în el am justificat sau nu de ce consider bun textul, dar când am oferit apoi steluța nu am mai dat explicații suplimentare.
Mulțumesc pentru înțelegere!

A.

 =  Parerea mea
Albu Vladimir
[02.Oct.05 19:06]
Vigil stie ca lumea acesta e magica, ca toate oglinzile nu sunt decat porti, ca lumina se naste din noapte... lumea aceasta poate fi una rasturnata in care stelele grohaie iar animalele se inspaimanta la cuvantul de putere al zorilor... e lumea celor doi gemeni care isi leapada cu fiecare amurg cate o salba de rubine prefacandu-se in scrum doar de dorul primei clipe de iubire.

 =  P.S pentru Maduta Florin
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Plus de asta subiectul interventiilor mele nu este daca Alma a argumentat sau nu steaua.Eu pur si simplu am pus la indoiala "calitatea" textului indiferent daca Alma scria argumentat sau nu.E drept ca am adus si ce spui tu in discutie dar nu in felul in care vrei tu sa para.Una e realiatea alta e ce sustii tu.

Ceea ce am vrut sa zic prin chestia cu "lipsa de argumente" este faptul ca e o mare tampenie sa dai o stea pentru un final ( ultimele 3 versuri ) identic cu al acestui text, si nu faptul ca cel ce da o stea tre sa stea sa ia tot textul la disecat.Si zic ca e o mare tampenie pentru ca sunt niste versuri de clasa a sasea si care in personal nu gasesc nimic interesant.In concluzie nu ai ce sa remarci la ele.

E dreptul meu sa am o parere si sa o sustin.

Iar ca tu vrei sa transformi comentariul meu la text intr-o critica la comentariul Almei e un lucru diferit si-ti urez succes in realizarea sa :-)


 =  .
Alina Manole
[02.Sep.04 22:46]

Claudiu, te contrazici, în primul tău comentariu scrii așa:

"probabil e la moda pe site ca tot editorii ce promoveaza anumiti membri sa le recomande textele.vorbeam aseara de interventii bazate pe criterii amicale sau pe simpatii personale."

Acest pasaj nu comentează textul. Dacă te limitai la text, nu interveneam, era părerea ta. Dar te-ai legat de echipa de editori și de munca lor. Și asta nu accept.

În ultimul comentariu scrii: "e o mare tampenie sa dai o stea pentru un final ( ultimele 3 versuri ) identic cu al acestui text, si nu faptul ca cel ce da o stea tre sa stea sa ia tot textul la disecat. Si zic ca e o mare tampenie pentru ca..."

Consider că afirmația ta: "este o mare tampenie" este atac la persoană. Te rog, puțin respect.

Pentru că sunt prea multe comentarii off-topic la acest text, voi întrerupe șirul lor.
Mulțumesc pentru înțelegere.

 =  De la cotitura
Maduta Florin
[02.Sep.04 23:18]
Uite alta stea ce ti s-a acordat:
"+Bravo !
Buna poezie. Mi-a placut.
Finalul insa este magnific. Ca pe stadionul Gheorghe Hagi.
Superb
Radu Tudor Ciornei [20.Feb.04 18:38]
-------------------------------------------------------------------------
= Radu :)
Radu, sunt onorat de vizita ta si mai ales bucuros ca ti-a placut textul.Cand l-am postat chiar ma gandeam la ultimele doua versuri, daca or sa placa sau nu.Ma hotarasem sa ma culc la inceput pentru ca nu gasisem un final dar fix cand m-am pus in pat m-a fulgerat "penalty"-ul :))
Multumesc pentru semn si te mai astept!
Cu prietenie,
clau"
Si daca iau la intimplare textele tale sunt gata sa pariez oricit ca mai gasesc argumentari de genul acesta.
Dar de ce intervin? Fiindca sunt primul care sa sustina un echilibru intre comentariile argumentate si cele neargumentate. E una din marile calitati ale siteului aceea de a ne inzestra pe toti cu bibliografie. Iti amintesti, desigur, propozitia pentru care te incapatinezi sa crezi ca m-am suparat pe tine. Ea suna c-am asa: "textul e lipsit de spirit poetic". Ti-am reprosat atunci ca nu argumentezi? Nu. M-am dus pe textele tale si am incercat sa vad ce intelegi tu prin spirit poetic. Alma ti-a raspuns: "Știi că noi întotdeauna am avut păreri total opuse." E cam aceasi idee, exprimata in alte cuvinte.
Intimplator, intre preferintele mele si cele ale Almei este o diferenta cel putin la fel de mare ca si intre ale ei si ale tale. Nu-mi place stilul in care scrie Virgil Titarenco. Iar despre textul de mai sus pot spune ca nu este unul dintre cele mai bune ale sale. Dar "tare slab si tras de par", "stil si nivel mediocru" etc. nu sunt argumente ci simple propozitii descriptive. Straduindu-te sa aduci argumente ai observa ca Virgil Titarenco scrie printre cele mai bune poezii de pe site in stilul pe care eu l-as numi "neoromantic".
Daca as putea sa cred ca ii critici poezia pur si simplu pentru ca ai o alta viziune asupra poeziei, n-as spune nimic. Dar mi-e greu sa cred lucrul acesta. Si iata de ce.
Deplingi faptul ca sunt unii autori de pe site care nu se bucura de atentia pe care ar merita-o. Aici suntem in asentiment. Numai ca iti mai aduci aminte ce comentariu mi-ai facut atunci cind am scris un text prin care incercam sa atrag atentia unei poete care abia postase patru, cinci texte? Sa-i citez vorbele nu mai pot dar esenta era urmatoarea: "Te dai mare facind pe generosul cu acest asa-zis eseu".
Mai departe iata ce un text pe care l-ai comentat:
"se pleca o lumină
pătrundeau prin ferestre
tropăituri de cai nepotcoviți
îi spunea
nimic din toate acestea nu există
între parole doar împărțirea pernei
viața și moartea la distanțe egale
își numărau ochii pe degete
rudele întâmplătoare mercenari temuți
la desfrunzirea arțarilor
nici o femeie singură nu înțelegea motivele
sau teama era făcută doar pentru ecou
lua de la capătul nopții câteva bețișoare
de lemn de camfor
apoi răstignea clipa în scene marine
cu șapte emoții
și o dorință pe viață
să fie iubit..."
si ce ai spus despre el:
"uite azi sunt mai trist, si citindu-ti textul am devenit un pic si mai trist.
nu-nteleg de ce naiba dau de texte bune mai mult cand sunt suparat.
in majoritatea textelor tale exista o simetrie simbolistica intre inceput si final.
lumina, vai nici nu ma gandesc cate sensuri poate avea, prin lupa cailor nepotcoviti, care scot in evidenta salbaticia ( poate a sinelui ).
sa fie iubit..."
Se poate ca poezia aceasta sa fie mai buna decit cea a lui Virgil Titarenco. Dar, daca esti consecvent, trebuie sa admiti ca "poezie nescrisa" are un singur defect. Anume ca finalul nu corespunde simbolic cu inceputul. Si atunci ar fi trebuit sa-i sugerezi autorului sa schimbe primele doua versuri in felul urmator:"poezie nescrisa/la patru miini". Urmindu-ti sfatul i-ar fi oferit ocazia Alinei sa comenteze nu doar finalul ci si inceputul.
In incheiere, ma simt nevoit sa-ti spun, simplu, ca nici de data asta nu vorbesti despre mine atunci cind imi presupui fel de fel de intentii si sentimente.
Florin.

 =  doamnelor și domnilor
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 23:20]
doamnelor și domnilor,
oare e chiar așa de greu să îmi lăsați textul în pace ca să îl citească și să îl comenteze oameni care nu au chef de hărțuială ci doar de critică negativă/pozitivă dar de bun simț și fără revanșe și lovituri. M-am săturat pînă peste cap de viesparul acesta. Unii mă vor întreba de ce nu plec. Și poate că e bună întrebarea. Am așteptat și eu să obosească indivizii cu chef de harță. Dar nu m-am așteptat la așa vitalitate și ipocrizie. Eu am deschis accesul la comentarii. E mare lucru să sper la un colț liniștit în care lumea poate citi și comenta fără a fi hărțuită?

 =  ultimul lucru
Andreea Drăguleasa
[02.Sep.04 23:20]
Până oprește Alma șirul de comentarii, precizez că atitudinea lui Claudiu nu e atac la persoană, indiferent de accepția din Dex a cuvântului "tâmpenie". Oricine poate greși, iar fapta lui să fie catalogată astfel.
Scuze din nou.

A.

 =  Florența fraților Borgia
Virgil Titarenco
[02.Sep.04 23:36]
Singura problemă Andeea este că dacă eu aș fi spus că Tosa sau Radu Herinean au scris o tîmpenie, ar fi fost interpretat drept atac la persoană în schimb cînd o face Tosa la adresa Alinei nu e. Tot așa e și cu ce spunea Cristiana Miu. Cînd eu asemănam comportamentul lui cu cel al unui șobolan care dă buzna într-un fagure, mi s-a spus că atac persoana cu toate că era o comparație între două fenomene ce mie mi se par asemănătoare. Eu nu l-am numit pe Tosa șobolan. Tocmai acest standard dublu folosit aici pe site face viața obositoare. Alături de ce spunea Maduta Florin despre ipocrizia demersului critic al multora. Tocmai de aceea nu-ți mai vine nici să plîngi și nici să rîzi. E mai rău ca în Florența fraților Borgia, dacă înțelegi ce vreau să spun.

 =  totusi.
Radu Herinean
[03.Sep.04 02:53]
Virgil, intai spui ca vrei comentarii la text apoi revii cu un comentariu care intretine polemica. Asta se cheama inconsecventa si nu ma deranjeaza.
Ce ma deranjeaza este fraza "dacă eu aș fi spus că Tosa sau Radu Herinean au scris o tîmpenie, ar fi fost interpretat drept atac la persoană". As vrea sa stiu la cine te referi atunci cand spui "ar fi fost interpretat" fiindca pe textele mele comentariile potential controversate sunt aprobate de mine si deci doar eu as putea "interpreta ca atac la persoana". Si asa ajungem la concluzia ca afirmatia ta este falsa, deoarece pe textele mele sunt FOARTE MULTE comentarii mult mai agresive decat "acest text este o tampenie" si ele apar totusi pe paginile cu textele mele. De ce ? Fiindca eu nu consider NIMIC drept atac la persoana atunci cand e vorba de mine. Pe textele mele poti scrie orice. In general, pe textele mele se poate face oricine de ras. S-a intamplat de multe ori, se va intampla in continuare.
Te rog nu face afirmatii pe care nu le poti sustine. Singurele cazuri in care iau in calcul un posibil "atac la persoana" este atunci cand e vorba de alti membri ai site-lui.
Dupa parerea mea, comentariul tau a fost atac la persoana lui Claudiu in aceeasi masura in care comentariul lui a fost atac la persoana Almei. Sau invers, daca vrei. E tot aia fiindca nu ma refer la nuante.
Eu zic sa va calmati toti si sa mai cititi o data si comentariile celorlalti (cum sunt cele ale Cristianei Miu de exemplu) fiindca din afara aceasta cearta arata foarte urat.
Interuperea fortata a sirului de comentarii nu este o idee buna. O idee buna ar fi ca fiecare sa recunoasca partea lui de vina si intreruperea sirului de comentarii polemice sa se faca implicit.
Si nu scapati din vedere un lucru: daca veti judeca in continuare oamenii dupa antecedentele pe care le au relativ la voi nu veti fi in stare niciodata sa evoluati si sa acceptati ca si ceilalti pot evolua.
Cine are dreptate: cu siguranta NIMENI!
Din loc in loc fiecare am facut greseli. Cel mai castigat va fi in final cel care isi da seama de asta si eventual o si recunoaste.

 =  .
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Ok din punctul meu de vedere am exagerat cand am spus ca e o mare tampenie a acorda stea unui text cu un final de acest gen.Ideea nu a fost sa fac pe nimeni tampit, si as vrea cat de cat sa fie de inteles asta.Daca tineam neaparat sa fac afirmatii gratuite cred ca imi era mai usor sa intru pe alma pe messenger dacat sa astept o gramada sa mi se aprobe comentariile aici si altceva e cand orbesti "direct".

Fiecare avem dreptul la o parere.Si nu cred ca e persoana pe site-ul asta care sa comenteze doar textul, e imposibil uneori sa nu vorbesti putin despre un alt comentariu scris, fie ca te indispune, fie ca te amuza, fie ca ti se pare obiectiv sau invers.

FOARTE sincer imi pare rau ca Virgil a ramas cu senzatia ca eu il hartuiesc.Pur si simplu nu mi-a placut textul si recunosc ca am spus-o intr-un mod mai neplacut.Cu atat mai mult daca stiam pentru cine este scris nu comentam pentru simplul fapt - asa cum am afirmat si mai inainte - ca dupa parerea mea personalele nu trebuie judecate din punct de vedere calitativ.Daca te "misca" cu ceva spui, daca nu, nu si cu asta basta.

Daca am facut-o pe Alina sa se simta jignita imi cer scuze.
Intentia nu a fost deloc asta, si repet ca la afirmatia cu "tampenie" s-a vrut sa fie altceva si-mi pare rau ca a iesit asa cum a iesit.

Cred ca cea mai buna idee ar fi fost sa postez doar primul comentariu si atat, fara celelalte; sunt convins ca ar fi fost mai bine si discutia nu ar fi degenerat atat de tare.
Imi cer scuze si cititorilor pe care i-am "speriat" in ideea ca poate aveau de gand sa scrie ceva dar cand au vazut "polemica" s-au lasat pagubasi.

Si nu-n ultimul rand imi pare rau daca am lasat pe cineva cu impresia ca am ceva personal cu el/ea sau ca din comentariile negative la anumiti autori mi-am facut un obicei de "abonat".

De acum inainte voi incerca la fiecare comentariu cu substrat critic sa evidentiez si partile pozitive si cele negative; cu siguranta o sa fie mai bine.

 =  .
Virgil Titarenco
[03.Sep.04 05:54]
OK,
În ce mă privește pe mine îmi pare rău că am asemănat comportamentul lui Tosa Claudiu cu al acelui animal. Îmi cer scuze. Nu ar fi trebuit probabil să o fac dar, așa cum am spus-o m-am simțit de-a lungul timpului hărțuit de el iar din punctul meu de vedere sub acest text în mod special am simțit același lucru. Sînt simțămintele mele și își au acoperire în încrederea sau lipsa de încredere pe care ți-o naște experiența unei relații.
În ce privește Radu, nu am cum să dovedesc un lucru despre care am vorbit la optativ. Prin definiție nu este un fapt ci o credință, o convingere personală.
Ciudat e că amîndouă lucrurile se opresc în același punct. Încrederea. Iar eu mi-am pierdut-o. Așa cum spuneam cîndva, sînt un naiv. Am încredere foarte mare în oameni și îi iubesc. Odată însă ce ai reușit să mi-o spulberi, drumul înapoi este greu. Nu că aș fi eu cine știe ce sau că cineva ar avea nevoie de încrederea mea. Doar că veni vorba.
Eu chiar propun să i se redea înapoi lui Claudiu nivelul 120. În ce privește însă interacțiunea dintre noi, aș fi mulțumit dacă așa cum eu nu îl comentez și nu îi vizitez paginile, tot așa să îmi facă și el mie. Sînt mai multe persoane aici cu care nu am nici un fel de schimb. E aproape un fel de acord tacit. Nu mă vizitează și nu îi vizitez. Și viața merge dulce înainte. Cel puțin din punctul meu de vedere. Evident nu îi pot “cere” lui Claudiu asta după cum nu o pot cere nimănui. Dar pe mine m-ar scuti de o grămadă de bătaie de cap. A fost o vreme cînd n-aș fi spus asta și nu aș fi încurajat-o la nimeni. Acum însă aș vrea să nu o pot spune dar nu mai am credința. Ce credință? Credința că acest spațiu nu e un site literar încrîncenat și violent ci o comunitate-atelier de prieteni în ale literaturii. Asta nu mai cred. Ar fi mai multe de spus dar nu cred că își mai are rostul. Așa cum spunea cineva care ne critica, “fiecare cu gașca noastră de simpatizanți” și mergem înainte. Vă rog însă nu mă blamați pe mine pentru aceasta sau pentru acest mesaj dulce-amărui. Eu sînt doar un supraviețuitor pe aici. Eu nici nu conduc site-ul și nici nu sînt lider de opinie pe aici. Eu doar postez din cînd în cînd un text și mă mai bucur de ce mai scrie cîte cineva. În rest, cam atît. Îmi pare doar rău pentru că un text pe care îl vroiam o dedicație frumoasă și simplă a ajuns așa. Probabil că unii îmi vor spune că mi-am făcut-o cu mîna mea. Nici nu știu prea bine cînd, azi sau acum șapte luni cînd am postat primul text aici.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !