Comentariile membrilor:

 =  Ideea poantei
Rodean Stefan-Cornel
[24.Sep.08 08:40]
Domnule Miloș, sunteți, ca de obicei cu "atenția trează", iar spiritul de observație și simțul umorului vă ajută și de această dată!
Excelentă ideea poantei! Adică, dacă tot a fost "desființat" ministrul muncii, să se desființeze și munca!
În celelalte chestiuni (expunerea temei, ritmul, ortografia), nu mai pot comenta acum, știți că nu sunt comod, dar mai las și pe alții...
Cu respect,
Cornel

 =  D-lui Rodean Ștefan-Cornel
milos petru
[24.Sep.08 13:20]
Rămân recunăscător pentru aprecieri, în "ideea poantei" intră și expresia "șef de stat" (adică șef peste cei care stau).Păi nu mai lăsați pe alții, comentați fără reținere tot, dacă aveți timp, eu nu mă supăr, vă mai aștept cu mare plăcere.
cu deosebit respect,
mitru

 =  Chef și timp
Rodean Stefan-Cornel
[25.Sep.08 08:13]
Păi, mi-am făcut ceva timp și, dacă din cei 72 de cititori de pâna acum, niciunul nu vrea să respecte recomandarea scrisă de a contribui la îmbunătățirea textelor din atelier, încerc eu.
Când am citit prima dată această epigramă, parcă era alt început, mai neclar, nu se înțelegea cui îi este adresată rugămintea, parcă era către Dumnezeu, dar scria ceva și de șef de stat; acum însă, după ce se pare că ați făcut deja modificări, mi se pare mai bună expunerea temei.
Catrenul, oricum l-am citi, nu se încadrează în niciun tip de ritm. Dacă îl citim în trohaic (o silabă accentuată, alta neaccentuată, iar una accentuată și tot așa mai departe) ne împiedicăm, prima dată, la versul al treilea, pentru că nu putem spune "MI-nis-TRU" cu accentul pe prima și pe a treia silabă. Dacă încercăm să îl citim în iambic (o silabă neaccentuată, alta accentuată, iar una neaccentuată ș.a.m.d), ne încurcăm deja la primul cuvânt, pentru că nu putem pronunța "pre-ȘE-din-TE", cu accentul pe a doua și pe a patra silabă. În alte tipuri de ritm, mai pretențioase, nici nu încercăm să îl citim.
Verbul "a desființa" se scrie cu doi de "i", chiar dacă, în vorbirea curentă se poate auzi în pronunțare doar unul (în versul al patrulea este scris greșit).
O variantă cu ritmul îmbunătățit, în iambic, fără să modific nimic din poantă ar fi:
"Domn' președinte, șef de stat,
Noi, toți, ți-om asculta porunca,
Ministrul l-ai desființat,
Desființează-ne și munca!"
În trohaic, cu pronunțarea unui singur "i" la "desfi'nțat":
"Președinte, șef de stat,
Noi ți-om asculta porunca,
Pe ministru-ai desfi'nțat,
Desfi'nțează-ne și munca!
Și varianta dumneavoastră inițială și variantele mele au o exprimare, nu tocmai corectă, în versul al treilea, dar eu nu am vrut să reconstruiesc cu totul catrenul dumneavoastră, ci doar să dau două exemple de "ajustare" a ritmului.
Bineînțeles că toate sunt de discutat, dar lumea nu prea are chef și timp, așa că, nu îmi fac mari speranțe...
Cornel Rodean

 =  la "chef și timp"
milos petru
[25.Sep.08 18:42]
Și eu am sesizart aceleași probleme la catren. Am încercat ambele variante, care mi le-ați dat și nu-mi plăceau, cum sună. M-am chinuit să pun "președinte" și "ministru " în diferite locuri în vers și nu a ieșit nimic bun. Ãsta a fost motivul pentru care am folosit cuvântul "doamne" în loc de "președinte" dar nici așa nu a ieșit bine ritmul. Aș mai avea o variantă, să înlocuiesc "președinte" cu "Traiane". Uneori găsesc repede(ușor) poanta dar foarte greu forma sub care să o pun în versuri și tot așa repede renunț. Se pare că e specific gemenilor să nu ducă uneori lucrurile până la capăt sau să le "fușărească".
cu stima,
mitru

 =  ta-TA-ta-TA-ta-TA-ta-TA....
Rodean Stefan-Cornel
[26.Sep.08 06:28]
Domnule Miloș, din păcate, nici în varianta actuală, ritmul nu este bun. Văzând ultimele două versuri, care sună acum bine în iambic, trag concluzia că și primele două ați vrut să fie tot așa, deci, alternanță între o silabă neaccentuată și una accentuată, începând cu silaba neaccentuată. Să scriem așa primul vers al dumneavoastră:
"tra-IA-ne, EȘTI șef DE stat,"
Citiți sacadat și o să vedeți că nu este în regulă.
Dar, ce părere aveți, dacă ar fi așa:
"tra-IA-ne, TU ești ȘEF de STAT", adică "ta-TA-ta-TA-ta-TA-ta-TA". Observați că acum este ritmic; am pus în plus doar un "tu".
Dacă am citi versul dumneavoastră în trohaic, cu prima silabă accentuată, nu merge să spunem "TRA-ia-NE".
Dacă îl citim în amfibrah, parcă ar merge, dar, atunci toate celelalte trebuie construite tot așa, ceea ce este foarte greu, pentru că este vorba deja de picioare din trei silabe.
La fel se poate analiza și al doilea vers.
Dacă am sta unul lângă altul câteva ore, nu mai mult, ar fi mult mai simplu pentru amândoi, dar așa...
Cu prietenie, Cornel

 =  Rezultatul
Rodean Stefan-Cornel
[26.Sep.08 06:38]
PS. În concluzie, o variantă actuală îmbunătățită ca ritm, respectând, în principiu, cuvintele dumneavoastră și poanta inițială ar fi;
"Traiane, tu ești șef de stat,
Și noi ți-om asculta porunca;
Ministrul e desființat,
Desființează-ne și munca!"
Cornel

 =  o epigramă bună, coautor Rodean Ștefan-Cornel
milos petru
[26.Sep.08 10:54]
Am avut varianta cu "Traiane tu ești șef de stat" dar m-am împotmolit la "desființat", nu-mi ieșeau silabele. Nu știam cum e corect: des-fiin-țat sau des-fi-in-țat motiv pentru care inițial am scris și cu un singur "i". Acum am înțeles și vă mulțumesc, mă scuzați că postez varianta D-voastră, nu știu cât mai este a mea, dar merg pe varianta că am venit la atelier cu st(r)ofa, mi-ați croit-o iar haina e a mea, ar urma să-mi spuneți cât mă costă manopera, observ însă că lucrați cu muncă voluntară.
Vă mulțumesc pentru ajutor, cred că de aici mai pot învăța și alții, epigrama nu se scrie ușor, motiv pentru care mulți versificatori nu pot să scrie dar nici nu o apreciază. Încerc varianta D-voastră și sunt curios dacă o putem scoate de la Atelier.
cu deosebită stimă
mitru

 =  Funcționează
Rodean Stefan-Cornel
[27.Sep.08 09:39]
Nu vă faceți probleme cu mulțumirile, pentru că nu îmi ia chiar atât de mult timp să analizez și să comentez și, pot spune că chiar îmi plac aceste "provocări". În ultima variantă postată de dumneavoastră ați lăsat versul al treilea într-o formulare care spuneam că nu sună prea bine din punct de vedere gramatical. Eu, în ultima mea variantă, în comentariul "Rezultatul" am scris "Ministrul e desființat", nu "Ministrul l-ai desființat", dar nu cred că mai aveți răbdare să mai modificați încă o dată, iar dacă aveți dumneavoastră, nu știu dacă mai au editorii. Oricum, eu așa văd atelierul funcționând, dar cu participarea mai multor agoniști.
Cornel

 =  m-am executat
milos petru
[27.Sep.08 11:58]
Da " e desființat", între timp au pus altul, așa că n-o să desființeze munca! Te rog să nu-mi mai zici "d-voastră" sunt un pensionar care vrea măcar acum să i se vorbească direct, mai ales că vrei , nu vrei, eu sunt elevul (care uneorui se bagă pe la atelier și dă lecții la alții).
petru milos
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !