Comentariile membrilor:

 =  Senryu
Florentina-Loredana Dalian
[30.Sep.12 01:24]
Felicitări domnului Nicolițov pentru întocmirea acestei antologii! Mulțumim, Maria, pentru semnalare. Felicit, de asemenea, autorii. A scrie senryu (bun) e o provocare căreia nu-i poate face față oricine. Personal, deși scriu și haiku și proză umoristică, atunci când vine vorba de senryu, mă blochez.

+ Eveniment
Gârda Petru Ioan
[30.Sep.12 09:27]
O carte unică în felul ei, realizată cu mare seriozitate, în urma unor selecții riguroase. Îi felicit pe autori, pe antologați și pe d-na Tirenescu pentru articol. Evidențiez evenimentul cu o stea.

 =  câteva idei
Maria Tirenescu
[30.Sep.12 09:37]
Aceeași senzație, de blocare, am avut-o și eu atunci când trebuie să aleg între senryu și haiku. Prefer haiku-ul. Totuși, delimitarea nu e foarte strictă.

Michael Dylan Welch precizează: "un poem serios despre natura umană sau un poem nostim despre natura înconjurătoare pot părea a fi atât senryu, cât și haiku. Ideea este că, în afară de situațiile în care reiese clar apartenența poemului la un gen sau altul, diferența nu se poate face întotdeauna clar. De obicei, autorii scriu poemele, se bucură de ceea ce creează și lasă criticii să-și bată capul cu clasificarea."

O diferentă între haiku si senryu este lipsa kigoului, la cel din urmă. Și totuși, în această carte sunt și poeme cu referire la anotimp.

Cartea a fost scrisă după o muncă destul de grea și avem ce învăța din ea. Nu mai trebuie și puțin curaj. Să-și bată capul criticii!

 =  răspuns
Maria Tirenescu
[30.Sep.12 09:43]
Mulțumesc pentru evidențiere, Petre! Scriam în același timp...

Am primit cartea de câterva zile, dar abia aseară am reușit să finalizez textul. Mult mai greu e cu fotografia. Mi-a luat timp să o înregistrez și încă nu am reușit să o micșorez. Mai încerc. Pe altă cale, dar va dura!

 =  felicitări
Ottilia Ardeleanu
[30.Sep.12 10:57]
tuturor! mi-ar plăcea să am o astfel de carte în bibliotecă.

+ Un volum de excepție
Dan Norea
[30.Sep.12 11:09]
Volumul are tot ce-i trebuie, este rezultatul unei munci laborioase de selecție, drept care am regăsit în interior:
- colegi de agonia
- colegi de la CUC
- colegi din concursurile online de haiku
- epigramiști
- români de ambele părți ale Prutului
- nume cunoscute din lirica de sorginte niponă și chiar nume sonore din literatură.

Pentru cei care n-au numărat senryurile citate de Maria, vă spun eu: nu sunt decât jumătate din numele prezente în carte.

Personal, mă simt onorat să mă regăsesc între atâtea nume celebre, în frunte cu Jules Cohn Botea, cel pe care îl consider maestrul incontestabil al senryului din România.

Cred că e bine de amintit de unde vine numele antologiei: de la unul din senryurile lui Iulian Dămăcuș.

Zi de chenzină -
vecinul vine spre casă
în pas de vals

Maria, mulțumiri nenumărate pentru că ți-ai luat sarcina să prezinți volumul și pentru că ai făcut-o cu profesionalism. Prezentarea merită o mulțime de stele. =  răspunsuri
Maria Tirenescu
[30.Sep.12 11:38]
Eugenia, îți mulțumesc pentru recomandare! Cartea o merită, antologatorul o merită.

Dane, am citit și recitit cartea. Am mai scăpat câte ceva, pentru că mi-am întrerupt, din când în când, lectura. Oricum, la 131 (132) de pagini mai sari, mai pierzi informații. Recunosc, variante în engleză am citit mai puține.

Îți mulțumesc pentru completare! Inițial, am vrut să fac o listă ce poeții care au avut mai multe poeme selectate. Am renunțat la statistică în favoarea exemplelor (puteau fi mai multe…). Cred că am reușit să stârnesc interesul cititorilor.

 =  răspuns Ottiliei, și nu numai ei
Maria Tirenescu
[30.Sep.12 12:33]
Ottilia, am întrebat dacă Editura mai are exemplare. Mulțumesc pentru apreciere!

 =  Haiku
Necula Florin Danut
[30.Sep.12 23:40]
zi de chenzina? As spune contadictie in termeni, dar nu exista exprimare pentru asa ceva!

 =  cartea se poate comanda
Maria Tirenescu
[30.Sep.12 21:08]
Domnul Valentin Nicolitov mi-a spus ca are cateva exemplare pe care le poate trimite doritorilor. Ii puteti scrie direct la adresa valentin.nicolitov@yahoo.fr

 =  Adevătă încântare
nicolae tomescu
[02.Oct.12 13:10]
Articolul prin partea introductivă, dar mai ales prin exemplificările făcute, este de un real folos, cred, pentru cei interesați de lirica niponă. Cel puțin pentru mine a fost o adevărată încântare. De aceea vă mulțumesc.

 =  felicitari
Ionut Caragea
[08.Oct.12 06:44]
Felicitari! Cunosc cateva nume din antologie si ma bucur pentru aceasta reusita. Este bine ca se promoveaza si acest gen literar in Romania si pe Agonia.

 =  răspunsuri întârziate
Maria Tirenescu
[21.Nov.12 23:26]
Am văzut mai tarziu comentariile. Aveți dreptate, e bine să fie prezente pe acest sait toate genurile și toate speciile literare. Mulțumesc pentru interesul pe care îl aveți pentru acest subiect!
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !