poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 17353 .



Învățăm împreună (1)
tehnica literara [ ]
(Argument)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rodean ]

2008-09-01  |     | 



Acum câteva zile, în miezul unor dezbateri de pe acest site, distinsul nostru coleg, Dan Norea mi se adresa astfel:
“Cornel, glumesc, dar problema e serioasă. Cred că n-ar fi o idee rea să deschizi un curs de prozodie cu tot ce presupune ea - rimă, ritm, metrică - plecând eventual de la zero: numărat silabele și evidențiat accentele.”
Și iată ce îi răspundeam eu:
“Să știi că și eu m-am gândit la ce propui tu, dar nu am îndrăznit prea multe în acest sens, de teamă să nu fiu taxat că vorbesc "de la catedră" și adopt un ton profesoral. Nu am cum să deschid un "curs de prozodie", cum spui tu, din simplul motiv că, deși am ceva cunoștințe și deprinderi de pedagogie, didactică și metodică, nu am pregătire "de specialitate" în domeniul discutat de noi. În schimb, aș putea prezenta, după un plan bine stabilit, concis, cu obiective clare, în episoade scurte, câteva note de studiu, câteva rezultate ale eforturilor mele de a mă lămuri în unele chestiuni de poetică. Ar fi, practic, un fel de invitație pentru ceilalți începători în ale scrisului (și eu sunt începător, în mod evident) de a învăța odată cu mine.”
După cum spuneam atunci, mi-am structurat câteva note de studiu și sunt gata să le postez, la dispoziția celor interesați. În acest demers, am avut în vedere și premiza că, foarte mulți începători în ale scrisului, mai ales tineri, dar și de alte vârste, nu au, poate, timpul necesar și nici alte disponibilități de a se documenta, iar eu sunt dispus să îi ajut în mod colegial, cu cât și cum mă pricep.
Pentru a nu da impresia, nici măcar prin formă, că este un material prea “elaborat”, cu caracter “științific”, în textele ce vor urma pe acestă temă nu o să fac trimiteri bibliografice, dar, dacă pe parcursul dezbaterilor (care, sper să existe) cineva va contesta vreun aspect din cele tratate de mine, voi menționa sursele bibliografice pe baza cărora m-am documentat în chestiunea respectivă.
Deoarece nu am studii de specialitate în acest domeniu și nici nivelul de acces pe site pentru a propune texte la secțiunea “Tehnică literară”, la începutul fiecărui episod voi atenționa pe cititori, cu următoarea notă:
“Acest text nu este o lucrare de cercetare științifică, un eseu, o lecție, sau un instructaj. El conține doar câteva note de studiu, personale, elaborate de subsemnatul pe timpul parcurgerii unei bibliografii pe care am considerat-o absolut necesară pentru inițierea mea în unele “taine ale scrisului.”
Ei, și pentru că am justificat destul ceea ce vreau să fac, să vă spun și temele pe care m-am gândit să le abordez. Acestea ar putea să fie următoarele:
- Poezie sau versificație?
- Fondul poetic. Elemente stilistice
- Ritmul – element esențial al versificației
- Imperfecțiuni ale ritmului. Accentul
- Imperfecțiuni ale ritmului. Despărțirea în silabe
- Măsura
- Cezura
- Rima
- Licențele poetice
Bineînțeles că acest plan de principiu poate fi schimbat pe parcurs, funcție, în primul rând, de luările de poziție ale celor care vor parcurge textele respective.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!