poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3858 .



\"Moartea si fata\" de Ariel Dorfmann(Partea intii)
scenariu [ ]
O critica aproape perfecta din gura delirului

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Clarissa ]

2003-10-20  |     | 



Petroleu Lamputa,pe numele sau adevarat Petroll Hubertus tocmai se trezise si-si numara tigarile ...
Avea o misiune grea de indeplinit in acea zi.Trebuia sa conduca comisia de examinare a tinerelor cadre din incinta facultatii de teatru "Max Reinhard Seminar" si nu-si mai amintea intrebarile pentru concursul care trebuia sa inceapa la ora 8.30 fix.pm.
Trebui sa puna mina pe telefonul sau celular si sa-l sune pe Rozmarin
Trandafirel,un baiat de treaba,inregistrat ca profesor universitar sub numele de Roessler,toti insa spunindu-i "Scindurica
de salcim" porecla sa data de studentii pe care-i pica la examene cu inversunare,atunci cind nu stiau sa construiasca o scena fie ea si din surcele..
"Scindurica de salcim" se trezise demult,era deja la scoala si-si bea cafeluta cu doamna "Batrinescu"(Altmann) secretara,cu care avea si o afacere sentimentala de vreo cinci anisori,afacere impartita frateste
cu domnul Porcu(Spörck) Profesor si sef al Institutului de teatru si al catedrei de regie de teatru.
Domnul Porcu raspunse binevoitor la telefonul portabil al lui Scindurica,pentru ca Scindurica era ocupat cu transarea piinii pentru sandwich-uri ,oferite cu marinimie si evlavie de miloasa doamna Pilescu inregistrata Pillmann,o doamna de circa 65 de ani care avea multe,chiar nenumarate afaceri sentimentale cu studenti tineri
care o aveau ca pila la facultate..
Ea se gindea cu marinimie la toti si admitea la concursuri numai baieti zvelti,care dupa jumatate de ani intrau in haremul personal al dumneaei si se prostituau in timp ce doamna Pilescu se comporta cu cochetaria unei june prime,purta haine de panchista si isi numea studentii "Liebchen" adica iubitelule..
Scindurica de salcim tocmai punea in acel timp,cind suna telefonul,castraveciorii murati peste salamior si brinzica...
-Roessler la telefon,da eu...ce e ma baiatule cu tine de te-ai ramolit asa...ai inghitit azi noapte o benzinarie de bere blonda iau eu seama,cum de nu-ti amintesti subiectele?
-Am avut niste afaceri prin München ma baiatule,raspunse domnul Petroleu.Ce naiba nu intelegi?Sint ocupat pina peste poate cu inscenarea dramei "Romeo si Julietta " si am niste cizme de actori..imi vine sa-i omor.
Scindurica se sterse pe miini ca terminase treaba de bucatarie si se indrepta spre masa secretarei,lua de acolo niste liste,le resfoi apatis si spuse:
-Moartea si fata de Ariel Dorfman si Hedda Gabler de Ibsen.
-Despre ce este vorba in linii mari, se mai interesa Petroleu.
-Lasa nu-ti fa griji ca tu nu scoti o vorba..preia stafeta Spörk daca nu esti in forma.
-Vai,ce serviciu bun imi faci mai baiatule..
Petroleu Lamputa apuca sa soarba din cafea vreo doua guri cind suna soneria.Era laptareasa care-i aducea laptele proaspat dintr-un sat in apropiere de Hinterbrühl;Multumi,plati laptele si pleca.
Ajunse pe la ora 10,se scuza ca intirziase din cauza traficului rutier..(Es war Stau mein Lieber Fritz,wahnsinnig stressig heute...)
Adica era aglomerata soseaua si avusese un stres grozav pe drum):
Doamna Suppanz,poerclita" Corba de potroace" aduse o caciula cu lozuri diferite si numere si numele celor care platisera pentru copii lor sa reuseasca la examen.Mare ii fu mirarea sa gaseasca pe lista si numele unuia Gruber Clemens sau "Gruparul milostiv "cum i se spunea "la una mica"..Domnul Gruber era si el Profesor de teatru,insa ii placea mereu sa participe ca concurent la examene impreuna cu candidatii la facultatea de regie si ii placea sa cistige mereu concursurile din grupa dumnealui.De data aceasta domnul petroleu se cam incurcase ,nu-i placea treaba asta cu Grber deloc.
Avea si el un concurent pentru care platisera parintii doua mercedesuri sa intre la facultate,ca tatal era marele Reinhard Friedrich,celebrul cintaret de slagare austrice si nu concepea ca fiul lui sa stea pe tusa..
Domnul Porcu promise ca ii va admite pe amindoi,si pe domnul Gruber care nu pierdea din principiu niciodata un examen si pe juniorul Fendrich care invatase ca pe apa textul pentru examen ...Petroleu il scrisese cu citeva luni inainte de a citi dramele alea naiba sa le ia,ca iara se incurca si nu le mai rosti titlurile si autorii..
In realitate domnul Petroleu pusese pe secretara de la facultatea de germanistica sa cotrobaiasca prin biblioteci si sa dea niste teme unor studenti sirguinciosi si tenaci care au ceva talent literar sa scrie..si acestia isi facusera meseria bine insa dupa parerea dumnealui i se parusera cam mistocari ca la comentariul ambelor piese scrisesera ca sint comedii de mare succes,moderne si nu drame cum isi mai amintea dumnealui cind citise inceputul si sfirsitul celor doua piese.(Sfirsitul partii intii

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!