poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1626 .



Fanica
proză [ ]
reclama mascata la autoturismul national..

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ianos ]

2004-09-03  |     | 



Praf, praf, soare, praf. E șapte fără douăzeci, orașul a început de mult să se zgâlțâie sub zgomotul pickhammer-erelor, că deh, iară se lucrează la cin’ știe ce conductă, iară gropi. Oamenii au început să alerge în căutarea vreunui mijloc de transport (cu siguranță treizeciu’) care să-i ducă la serviciu. Toți sunt grăbiți, cu gențile la purtător, gata pentru o nouă zi.
De când se știe, Fănică, omu’ nostru – eroul acestei textonovele este angajat full-time la firma de contabilitate sc josbanu’ srl. Are o garsonieră la periferie în care trăiește și Ciupi – o pisică pestriță. Fănică nu are vreo iubită, nici nu ar avea timp. Fănică este un bărbat de vreo 40 de ani, da’ arată cam de treiș’cinci; are o dacie ruginită și un geamantan de lemn (tip soldat) în care păstrează câteva tablouri.
În fiecare zi, Fănică este trezit de celuraru’ de la secăn. Apoi, aceiași poveste: papucii rupți, halatul peticit, cafeaua sorbită dintr-o cană crăpată, blugii murdari, tricou’ de la secăn, ușa de lemn „sculptată” de ăla micu’ a lu’ nea Gigel, străzile decorate cu cine știe câte pet-uri și ambalaje de Eugenia, stația de autobuz, colegu’ de serviciu. Vine autobuzu’, e full, omul nostru ocupă un loc la geam. Se gândește la viața lui, fără griji, la salariul nici prea prea, nici foarte foarte, la Ciupi, la dacia lui ruginită, la... e întrerupt de controlor care îl invită să coboare din autobuz (n-avea bilet) și îi oferă și o amendă (că e super-ofertă!).
Ajuns la serviciu: portaru’, urările de bun-venit, tipa de la contabilitate, femeia de serviciu, birou amenajat conform ultimelor standarde europene, calculatorul, windows 98, solitaire, pauza de masă, ora 7, shut down, alt portar, urările de noapte-bună, autobuz, străzi întunecate, punct. Fănică este obosit după o zi istovitoare la serviciu – ajuns acasă, se așează în fața teveului ronțăind dintr-o pungă de chips-uri. Adoarme.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!