poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1400 .



O Bucată Sfâșiată De Material
proză [ ]
Întâmplându-ne soarta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Aproape Vie ]

2004-08-25  |     | 





Pe strada îngustă, picată-n josul abrupt al drumului, am observat, plimbându-se, mână-n mână cu briza vântului, o bucată, mai mult sfâșiată decât tăiată, de material. Atenție – sfâsiată ! ( Te vei regăsi probabil pe la sfârșit, frate. )
Observată din depărtare, părea o stofă de calitate medie, dar de o nuanță neobișnuit de pregnantă. Tăind ca un cuțit ruginit în retina privirii. Dar foarte posibil ar fi putut fi doar felul meu însingurat de-a o percepe. Ștampilând, cu amprenta minții, jocul ei plouat de nuanțe. Ce înfățișare, de-a dreptul violentă ! Nălucă picată tocmai în miezul sâmburelui de prezent închipuit (sau nu), al unui oarecare peisaj, gata, gata să adoarmă în plictis.
Când vântul a împins-o-n tufa, pe jumătate cheală, de flori rare și roșii, culoarea-i ciudată a înlemnit, pentru o clipă, într-un violet condensat. Ca mai apoi să-și ia la revedere de la flori și de la noua-i combinație, provocată, de culori, și șă-și continue, nestingherită, zborul (vădit nerușinat !).
O puteai privii ore-n șir, purtându-se mândră, în nonșalanța-i alb-gălbuie. Și ai fi ajuns poate a învăța, la perfecție, pasul de dans, aparent de nimic, al norodului – așa, luat la grămadă. O mulțime întreagă de oameni-pasăre i s-ar fi putut atât de bine asemăna. Haotic, zburând înainte, înapoi, uneori dând și-n lături, ca într-un vas prea-plin, clocotind rebelul… Un zbor, de cele mai multe ori, în scopuri pierdute, sau complet necunoscute chiar și lor înșilor. Nu-i așa, asemeni unei bucate de material sfâșiat, bătute de vânt ?! … Și mai rău, de destin ? Strâns legată de mila amândorura. Ca și marea, de albastru-i marin. Sau vârful bradului, de sămânța sa, adânc îngropată între viermi și țărână. Sau ca strada îngustă, de josul drumului… Legată și de mine, care am observat-o, și, la fel de bine strânsă, de observația-n sine… Și, încă o dată legată - o bucată imaginară (sau nu) de material, sfâșiată de clipa cea repede. Că doar n-o fi stat s-o modeleze îngrijit cu foarfeca ! Așa cum, nici pe noi, Dumnezeu.
Suntem doar bucăți de materie, rătăcite-n eter. Întâmplându-ne soarta. Într-o căutare disperată după imaginea foarfecii. Să ne cizelze, măcar schițat, pașii deformați de furtuna materiei. Viața.



.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!