poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4045 .



Mitica 2 Farul din Alexandria
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ioanid ]

2003-10-27  |     | 



Dragilor, postez azi cel de-al doilea Mitică, spre disperarea unora care consideră că prin difuzarea acestor anchete imi bat joc de poporul român. Acestora le spun cu mana pe inimă că nu asta mi-a fost intenția,(chiar dacă știu ca e aproape imposibil să schimbi o idee preconcepută) și că la o citire nepătimasă, după aproape zece ani, cred in continuare că anchetele au un umor al lor inconfundabil și neprelucrat: umorul de stradă. Si am mai urmarit atunci un scop cu aceste interviuri-anchetă, un scop politic daca vreți: să demonstrez cam cine erau cei care ne hotarau viitorul. Pentru că, din pacate, interlocutorii mei n-au votat niciodată pentru schimbare. Si nici nu vor vota. Ei sunt generația care trebuie să treacă, pentru ca ceva să se miște cu adevarat in România. Acesta este și motivul pentru care in anchetele mele de stradă n-o sa vedeți niciodată persoane sub 30 de ani. Intr-o anumită perioadă a vieții mele (1994-1995), de care imi voi aduce aminte intotdeauna cu plăcere ca fiind legată de cea mai mare "efervescență" a mass-mediei românești de dupa 1989, aveam o emisiune la Tele7abc care se intitula chiar așa: Mitică. Vreme de mai bine de un an de zile, marțea si joia le-am dat intalnire telespectatorilor cu ei insiși. Zece minute pe saptamană despre complexul: "eu le știu pe toate si chiar daca nu le știu macar sa dau impresia ca le stiu" pe care-l aveau trecatorii de pe stăzile Bucureștiului (și aș zice din orice alt oraș al țării) atunci cand vreun reporter indiscret le vâra un microfon in gură. M-aș bucura ca situația să se fi schimbat de atunci. Oricum aștept comentariile voastre. Si daca vreți am sa va povestesc și niste anecdote de la filmari. Bineinteles că dialogurile mai pierd din farmec pentru că nu puteți vedea și fața personajelor, dar incercați să vă dați frâu liber imaginației.

Farul din Alexandria: construcție arhitecturală fabuloasă considerată a fi una din cele șapte minuni ale lumii antice alaturi de Piramida lui Keops, Mausoleul din Halicarnas, Statuia lui Zeus din Olimpia, Templul Artemisei din Efes, Gradinile suspendate ale Semiramidei si Colosul din Rodos.

Viorel Gaița: Deși este considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii, municipalitatea din orașul Alexandria s-a hotarit sa dărime farul din aceasta localitate. Sunteți de acord cu aceasta masură?
I1: Normal că nu este normal sa se dărime, dar la ora actuală nu este imposibil nimic in țara asta. Totul este la indemina oricui.
V.G.: Ce credeți ca ar mai putea fi facut cu Farul din Alexandria?
I1: Ar trebui luate măsuri incit sa inteleagă fiecare că orice patrimoniu al țarii trebuie să ramină patrimoniu al țarii.
V.G.: De ce credeți ca se urmareste dărimarea Farului din Alexandria?
I1: Cred că sunt niste interese meschine, daca vreți, așa le consider eu. S-ar putea sa fie vorba la mijloc si de o mina criminală.
I2: Părerea mea este că n-ar trebui să se demoleze nimic din ceea ce s-a construit. Mai bine ar fi să-l repare, să-l puna pe picioare, păi n-avem Dunarea la citiva pași acolo?
V.G.: Paznicul Farului din Alexandria sustine că cineva fura becurile farului in timpul nopții și...
I2: Păi borfașii fură si becurile de prin blocuri, se urcă unu’in spatele altuia si fură becurile, de ne izbim cu capu’de pereți de beznă ce e la noi pe scară. Da’ să știți că și paznicul este de vină. Păi el ce păzește, pentru ce ia banii?
I3: Domne’, eu cunosc Alexandria că am avut servici acolo si vă spun că ar fi mare păcat să se demoleze un așa monument al naturii. Farul e foarte important pentru navigație, nu știu dacă nu e important și pentru aviație, da’pentru navigatori era foarte principal și-n timp de ceață, și pe furtună, și-n afara de asta e un obiect făcut cu strădanie și cu sudoarea poporului și n-ar trebui dărimat.
V.G. Deși este una dintre cele șapte minuni ale lumii, municipalitatea din orasul Alexandria a hotarit să dărime farul din aceasta localitate. Sunteți de acord cu aceasta măsură?
I4: Nu sunt din partea locului, sunt din Arad, dar categoric nu sunt de acord cu această masură, indiferent că este vorba de această unitate de cultură din Alexandria sau de oriunde din Tara Românească. Am citit si eu asa puțin prin ziar, de fapt l-am frunzărit numai, că n-am avut ziarul, dar dacă-l dărima așa numai ca să se afle in treabă e o prostie.
I5(zimbind): Farul din Alexandria a fost in Egipt, nu la noi, și a dispărut de mult. A fost una din cele șapte minuni ale lumii.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!