agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4297 .Agenda neagră a Elenei Ceaușescu
proză [ ]
pseudo jurnal- fragmente

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MTI ]

2003-05-25  |     | AGENDA NEAGRÃ A ELENEI CEAUȘESCU26.Ianuarie 1985
Ieri a fost ziua mea. Am avut musafiri dă la ceceu a venit și tîmpita aia dă Lina dă mi-a stricat toată seara că avea o blană dă puf dă lebădă dă se dădea grande cu ia am săi spun lu Nicu s-o scoată dîn funcție.
Nicu mia făcut cadou agenda asta a zis că îmi trebui un carnet în care să îmi scriu eu toate secretili care trebuie și să îmi notez toate chieltuielile ca să știm și noi cum stăm cu banii că iel are impresia că eu am cam devenit mînă spartă.
După aia am mîncat și am băut că a venit ăia dă la protocol cu icre dă morun și pept dă curcan cu portocale și șampanie dîn podgoria cardonai și ne-am cam cherchielit. A încercat Lina să se gudure pă lîngă mine da iam retezato scurt. Am privito tare dă tot în ochi si iam spus mă!. Cred că a întiieles că are ziliele numarate.

27. Ianuarie 1985
A fost o zi tare obositoare a trebuit să mă duc la academie să îmi dea ăia titlu de honoricauza și a rostit Nicu un discurs de patru ceasuri de ma apucat toți dracii. Și lam rugat măcar de ziua mea so lase mai moale cu astea da iel nimic.
Și după aia cînd mi-a dat ăia mantia de doctor mam enervat și mai tare fiindcă nu sa ostenit și ei săi pună un guler dintro blană mai acătării a tivito cu vulpe dîn aia ordinară să creadă ei că mă îmbrac eu în tranța aia...
Azi dimineată a venit căpitanu Mardare și mia adus extractu dă cont de la banca dîn Ielveția luna asta a intrat mai puțin de două sute dă mii dă dolari trebuie săi spun lu nicu săl schimbe pe șeful de la ăștia cu comerțu dă arme că nu prea e eficienți. Păi două sute dă mii dă dolari la vremea asta e apă dă ploaie.
M-a căutat Lina, dis de dimineată și ma lăsat mască că a venit cu un compleu complet dă puf dă lebădă mantieluță căciuliță cu pompon și manșon dă mîini. Are femeia asta politica în sînge ce mai iam zis lu Nicu so ierte. După aia am fost la o vizionare că a scos ăștia dă la cinematografie un film nou cu mine și cu Nicu dă cînd eram noi tineri și trebuia săl vedem că era pe sfîrșitiielea. A fost o tîmpenie întragă și în plus a pus Sergiu o actriță în rolu meu cu ditamai nasu dă mare iam pus să dea foc la peliculă și să ia filmu dă la început. Seara Nicu sa supărat și a țipat la mine că dacă îmi dau seama ce am făcut că am distrus munca de un an a lu oamenii ăia și vreo jdă miloane dă lei și io iam răspunso franc că sigur că lui îi convine că în rolu lui a pus pe actoru ăla frumos și cu ochii mari.

3 Februarie 1985
Azi dimineață am avut plenară la ceceu pentru pregătirea campaniei dă primăvară și eu a trebuit să prezint raportu cu privire la asigurarea cu îngrășăminte chimice, da tîmpita dă secretară lea încurcat și mi la dat pe ăla cu ierbicidele pentru legume pe care trebe săl citesc în iunie da nu sa prins nimeni mau ascultat ca morcovii și la urmă dăi cu aplauze. Și Nicu ma lăudat a zis mă vedeți mă nevastămea vă dă clasă la toți și e și femeie mă. Și ma privit ca la manifestația aia dă la Lemetru cînd iam dat io cu sticla în cap lu un jandarm că mă pipăise pe la corset.
Iam spus lu Nicu să ne mutăm că nu mai suport casa asta e prea strîmtă și are prea multe zorzoane pă fațadă parcă e o casetă dă aia dă ții bijuteriile lam pus smi facă o casă mare și cu uși înalte ca să mă simt în largu meu.
A zis că mîine cheamă arhitecții și le dă temă dă casă.

7 Februarie 1985
Mîine dimineață plecăm în Honolulu să ne întîlnim cu partidu comunist dacolo. Deabia aștept că mi sa făcut rău dă atîta zăpadă sper să avem vreme nițiel să ne prăjim la soare numa să nu mă care Nicu iară pă la muzeiele ale anenorocite care îi place lui să viziteze. Nu știu ce dracu la apucat că atîta se dă grande cu iubirea lui pentru cultură da io văd în ochii lui cît să plictisește.

8 Februarie 1985
La Honolulu e un frig dă ți se face piiielea dă găină, a dat un taifun dă la polusud cu valuri dă gradu șapte dă a ras o mie dă case.
Noroc cu reședința care nea dato ăștia că are o seră de banani și portocali cu pescină și raze violete de la lampă. Mam bronzat toată ziua că sa amînat recepția cu președintele dîn cauză că a băgat urgență națională dă la taifun. Mai ține natura asta și cu mine. Așa că am avut timp să mă prăjesc la lampă și am băut toată ziua la Maitai ăsta e un lichior cu banane felii în iel și cu ananas și ma cam prins flama da oricum Nicu era ocupat să joace șah cu Cielac și nu sa prins.
Seara am văzut un film pă pogramu dă satelit domne ce porcării bagă ăștia, păi decadență nu glumă, ce să zic că era plin dă ștoarfe în curu gol și masculi cu ochii beliți după iele. Dacă ar fi și la noi așa ceva în romînia mă gîndesc dacă sar uita cineva la iele că romînii noștri e plini dă bun simț și nu le place să...ori mai știi...

9 Februarie 1997
A fost dă comă astăzi cînd nea primit președintele lor sa împiedicat în trena dă la rochia lu nevastăsa și după aia a înjurato bulamalabuma a zis și aia o balabustă numa slănină și buze sa șucărit și na mai scos un cuvînt toată dimineața.
După aia bărbații au plecat să vadă un combinat dă celuloză care vrea ei săi ajutăm săl modernizeze și io am plecat cu balabusta la un magazin dă bijuterii să facem mici cumpărături.
Avea ăia acolo niște perle dă mi sa făcut ochii cît cepele da balabusta nici măcar nu sa uitat la iele că doar ei e obișnuiți că crește scoicile perlifere cu duiumu pă lîngă malu insulei.
Dacă a văzut negresa că îmi plac perlele sa îndurat și mia făcut cadou un colier dă perle fumurii mari cît sîmburu dă cireașă și o pereche dă cercei și un inel cu cinci perle mari la nuanță.
Parcă nici nui așa dă buzată .
Am mai cumpărat niște diamante brute să mi le șlefuiască Pandele în țară săi fac lu Nicu niște butoni cumsecade că umblă tot cu ăia vechi cu secera și ciocanu dă alamă după vremea lu Dej și îmi strică armonia.
Seara a dat ăia un spectacol dă gală la sala palatului dă la ei doamne ce mam crucit iară că dansa goi pușcă pă scenă.
După aia mam dumirit eu că la ei asta cu gol pușcă e o tradiție din moși strămoși dă la climă care aicea este niște călduri tropicale și ei umblă mai mult în fundu gol. Așa să esplică și programele alea dă la televizor. E niște sălbatici înapoiați.
După spectacol a fost cina cu guvernu lor și a ținut Nicu iară un discurs dă sa încălzit șampania în pahare. Da și președintele lor nu sa lăsat a luato și ăsta dă la Marx pînă la Lenin de numa bine sa frapat șampania la loc. Ei pregătiseră o masă cu două meniuri că a vrut să ne arate și bucatele lor tradiționale care le gătește în țara lor miam închipuit că ne dă niscaiva vermi ori orătănii dă alea dîn dinozaurian cum am pătit noi în mozambic la o vizită care nea dat ăia șarpe cu sos dă șofran. Da mam păcălit că mîncarea dă bază la ei e porcu care îl frige întreg în groapă cu frunze dă banan și umplut cu castane. Am pus să îmi dea rețeta să facem și noi la Snagov pentru rude cînd or veni în vizită.
După masă nea întrbat președintele lor dacă vrem să facem o plimbare cu barca pă mare că răsărise deja luna și am zis că dă ce nu fiindcă dîn cauza dă schimbarea fusului orar nu puteam să dormim.
Și neam dus la barcă ce barcă domne ce barcă era un iaht mare cît era batoza lui neamțu Franț dîn găiești dă treiera tata la el și numa cu marinari dă un metru nouăzeci. Toate clantili era dă aur și peste tot mătase și buharale scumpe. Mia rămas sufletu. Da Nicu săl fi văzut cum se bleojdea iam spus mă Nicule vreau și io un iaht dă ăsta. Aha a spus el și unde ne pălimbăm cu el pă Dîmbovița ? Dă ce nu am zis facem un canal dă la București la Dunăre și țaca paca ești la mare. Că la noi marea e mai generoasă că nu vine taifune tropicale ca la ăștia.

15. Februarie 1985

Mia arătat Nicu proiectu pentru casă. Cam mică mi sa părut am pus săi mai facă încă trei etaje și o tribună care să vină să defileze poporu pîn fața ei la douăștrei august ca să nu ne mai ducem noi pînă în piața aviatorilor. Arhitecții a zis că pînă mîine termină priectu și iam pus să facă și o machetă la scara unu pă cinzeci ca să am o viziune bună.
Nicu a zis că pă el nul interesează partea dă locuit atît dă mult lui săi facă săli dă ședințe și birouri ca lumea că el e mai mult la lucru decît acasă. Și să pună materiale bune nu ca la metrou că a băgat travertin prea mult și arată ca la casa sărăcească. Să pună marmură și panele dă lemn și multe lambriuri. Și să nu bage stejar sau fag că face carii să ia mahon că e mai nobil.

16. Februarie 1985

A venit ăia cu macheta dă nea arătato așa mai zic și io a făcut și balcon și a prevăzut și grădini ca lumea . Și lu Nicu ia plăcut că are o grămadă dă săli dă ședință numa coboară cu liftu și e la plenară. Vrea să mute acolo și marea adunare națională și ceceu și ministerele ca săi aibe pe toți sub ochi.
Am întrebat cît durează construcția și ingineru șef un colonel dal meu dă la Pucioasa mia zis că șapte ani. Leam făcut macheta praf și leam dat termen pînă la nunta dă argint altfel îi mîncă pușcăria. Să ia armata să ia tot ce mișcă și să termine casa. Mama dracului păi cu cine crede ei că se joacă.

27 Februarie 1985
Am avut întîlnire cu directorii dă la reprezentanțe și leam pus în vedere să se pună pe treabă și să facă contracte noi dă vînzare că ne trebui o grămadă dă bani. Mă gîndesc numa cîtă mobilă o sămi trebuiască la casa aia nouă.
Nicu lea spus să meargă la Saddam și la Ghadafi că are ăia niște comenzi și să caute să vadă dacă poate să intre în relații și cu ăia dîn China că a auzit el că le trebe tancuri noi.
Am mai deschis trei conturi noi la Zuric că trebuie să mă gîndesc și la copii iaca Valentin e așezat la casa lui își vede dă treabă da cu Zoe și Nicu nu mai știu ce să mă fac că pă ăștia ia răsfățat tacsu lea băgat său în cur și acuma umblă după ei cu miliția să îi păzească. Nicu sa bătut ieri cu Florin și ia tras ăla o cafteală dă la pus pă butuci ce dacă era cu bodiguarzii ia dat ăla haiducește.
Nicu sa supărat și a vrut săl împuște noroc că sa băgat între ei aia blondă care umblă cu Florin și a sucito a cotito de sau împăcat pînă la urmă. Și cam bea băiatu nostru că nu prea are ce face și în lipsă dă trebă trage la măsea. Iam spus lu Nicu săi caute ceva dă lucru săl pună ministru sau ceva acolo ca să știe și el că are un program acolo și o secretară. Nicu mia promis că îl pune ministru numa să aibe răbdare un pic.

1 Martie 1985

Azi dimineață ma așteptat tot colectivu cu flori și mia cîntat vine vine primăvara floricele pă cîmpii. Nicu a întîrziat că era tocmai o ședință importantă la ceceu da' a venit după aia. Mia adus o brățară de smaragde care a fost a lu prințesa dă danemarca și o broșă cu un diamant mare dă tot.
Dă la colectiv am primit mai multe haine dă blană un tablou cu noi doi și un set de masă de argint.
La prînz am fost la sala polivalentă dă a dat ăia cu pionierii un spectacol. Mam plictisit da după aia am mers la Snagov și a făcut băieții grătare în aer liber și a venit tot ceceu dă mia adus cadouri. Seara am cinat pă lac la lumînări și a venit și copii. Ma enervat teribil una brunetă care e nevasta lu ministru dă externe iam zis lu Nicu so dea afară da mia zis că aia e actriță și nu muncește în sectoru dă stat, așa că nu are dă unde so dea afară. Da poate să vorbească cu ăia să no mai bage în filme că și așa bărbatăsu e gelos și o săi și mulțumească pă chestia asta.
Nu a fost prea frumos 1 martiele ăstă parcă mai multe cadouri am primit anu trecut.

5 Martie 1985
La laborator sa întîmplat o belea că am trîntit o eprubetă dîn greșeală cînd vruiam să îmi iau manteaua dă cincila și în eprupetă era acid și mia ars manteaua. Am pus să io impute din salariu lu ministru. Păi așa să lasă acizii întrun laborator dă chimie să dea toți tembelii peste el?

7 Martie 1985
Mia fost rău ieri că ma prins nițică gripă a venit doctoru Mincu să îmi facă injecții da lam luat la goană păi ce îl las io pă măcelaru ăla să facă esperiențe pă mine am făcut un tratament cu țuică fiartă cu piper și usturoi frecat cu miere și pînă mîine sunt la loc pă picioarele mele. Mîine e zi mare avem dă primit vizitele dîn județe vine primii secretari să mă felicite și după aia e dineu și seara e un spectacol închinat mamei iam zis deja lu Nicu să nu mai cheme copii să aducă profesioniști dîn gorj care știe ce e folcloru. Zău că mie dor dă o horă dîn aia zvăpăiată dă să ți se aprindă călcîili. După aia vreau să mergem undeva la țară la o vilă dea noastră și să mîncăm frigărui dă căprioară că parcă mia venit așa niște pofte.

8 Martie 1985
A fost așa o tevatură azi la noi că a venit toată lumea dîn județe, care de care cu cadouri, numa mobilă covoare brocarturi cristale porțelane și argintărie, că lea dat Nicu dispoziție că ne facem casă nouă și trebe aranjată de la a la zet. Cel mai mult mia plăcut ăia dă la Reghin că mia adus un dormitor cu patu în formă dă corabie și are toate ale umplute cu puf de rață de mătase e niște pene așa ușoare și așa dă fine că o pilotă nu cîntărește mai mult dă juma dă kil. Iam pus pă băieții de la protocol să mil monteze pentru la noapte în camera dă sus și deabia aștept să dorm în el. Ãia dă la combinatu dă la tîrgoviște ne-a adus un gril în formă dă cuptor dă oțelărie care poți să frigi în el douăzeci dă pui o dată, păi leam dat grilu înapio că consumă o grămadă dă chilovați și nici nu îmi place mie carnea dă pui prea tare. Da' mi-a plăcut dă la Cisnădie că mi-a adus doișpe covoare cu lunile anului pă iele și mari dă cîte pajdă metri pătrați. Și are culori dîn alea naturale dîn plante nu dîn silon. E moi dă calci pînă la gleze în iele. Bijuterii nu mia adus nimeni mam șucărit pă treaba asta da ce săi faci trecem cu vederea că a zis Nicu că îmi dă șaptezeci dă mii dă dolari să îmi comand setu ăla cu diamante dă la Londra. În trei zile mi le aduce cu poșta diplomatică. După aia a venit cu mașinile și neam dus la casa cu pești dîn județu Timiș, a trebuit să mergem cu elicopterul și mi sa făcut rău dă la mirosu dă cherosen nam mai avut nici un chef să mănînc frigărui am băut apă minerală și am stat în pat și jos bărbații sa îmbătat ca porcii și șia făcut de cap pînă spre ziuă. Și nici nam apucat să dorm în corabie că lu Nicu acuma i sa sculat de făcut muzică și a trimis la bucurești elicopteru de a adus un taraf și ia tras cu mă lelită dă la vie pînă la cîntatu cocoșilor. Parcă ar fi fost ziua lui. Dacă nu îmi aduce diamentili a dat de dracu cu mine.
21 Martie 1985

E ceva dă speriat ce vreme rea trebui să umblu numa în haină dă blană. Mia adus Nicușor dă la Sibiu doi pui dă cîine e tare frumoși. E cîini dă ăia criminali care să atașează dă stăpîn și nu îl mai părăsește pînă la moarte. Nicușor a zis să nu lăsăm pă nimeni săi hrănească să le dăm noi cu mîna noastră și să avem grijă dă ei pînă la nouă luni după aia săi dăm săi dreseze. Am fost de dimineață la poliția capitalii de am văzut cum dresează ăștia cîinii. Era un maior tînăr care țipa la ei aport aport și cîinii stătea smirnă și făcea tot ce le spunea el. Pă ăsta o săl iau ieu sămi dreseze javrele că e băiat spălățel și curățel. Dacă și cîinii îl iubesc. Acuma se pune problema unde o să doarmă cîinii da tot Nicușor a zis săi obișnuim să doarmă cu noi în cameră ca să ne apere că ăștia simte toate mișcărili și nu se lasă păcăliți. Și dacă încearcă să te otrăvească cineva ei simte mirosul dă la
distanță și îl ia dă beregăți pă cremenal.

1 Aprilie 1985

A fost o zi dă pomină, că neam dus la Snagov la o petrecere în aer liber și a invitat nicu tot Comitetu Central aveam pregătite rețetele alea dîn Honolul porc umplut cu castane da în loc dă castane am pus bile dă rulmenți mamă doamne ce neam tăvălit pă jos dă rîs că niciunu na avut curaju să le scuipe că nu se cădea în fața unei doamne ca mine și mesteca toți cu fereală să nu își fractureze maxilarele da cu măsele sparte tot sa lăsat și săi vezi cum înghițea cu noduri și sa băut o grămadă dă bere și șpriț dă la gheață cred că după aia a stat pă veceu toți juma dă noapte. Și pă mine ma păcălit ăla bubosu dă la promovat Nicu proaspăt el nu știa regula dîn anii trecuți mia dat niște trandafiri dă plastic cu parfum în ei da lam pus la punct de mîine e secretar cu agricultura la Vaslui. A fost o seară frumoasă și neam distrat toți bine mai ales că Nicu a pus să aducă ăia vaporu pă care la comandat la Londra și am făcut o plimbare dă probă pă lac numa că sa împotmolit elicea în stuf și a trebuit să ne ducă la mal cu șalupele.

23 Aprilie 1985

Dă la Argentinieni nea virat ăia banii pentru contractu cu petrol și nenorocitu dă împuternicit ia virat la bugetu dă stat a trebuit să răscolesc o grămadă dă hîrtii cu conturi pînă iam găsit și iam pus săi transfere în contu dîn Elveția. Iam zis lu Nicu săi facem un cont și lu Zoe că e mare deacuma și mîine poimîine vrea și ea să se tragă la casa ei și îi trebui un dolar pentru probleme personale să mai aibă și ea deo ieșire în lume la Paris la Londra. Și iam mai zis să nui mai dea bani lu Nicușor că pierdut o groază dă parale la pocher că joacă cu toți bagabonții dă fotbaliști și cu ambasadorii și îl jumulesc ăia ca pe dracu că el săracu e cinstit și nu știe să înșele și ăia profită dă bunătatea lui. Dacă ia luat și herghelia aia dă cai dă rasă. Și iam mai zis să mai puie niște băieți de la sucuritate să se țină pe dîra lui că nu prea îmi place ce face băiatu ăsta numa de prostii se ține. Și să vezi cum vorbește cu noi așa de sus parcă ar avea studii la Londra.


2 Mai 1985

Nicu vrea să organizeze ceva măreț pentru aniversarea partidului se antrenează ăia pe stadion de o lună și ieri am primit textele dă la versurile care le spune ăia, ma enervat la culme zicea cred că Vadim lea scris că eu sînt bărbată și că stau la dreapta conducătorului iubit. Mă tratează parcă aș fi de lemn. Iam pus să modifice toate textele să le dea lu altu să le scrie că Vadim nu mai dă randament mia spus ăștia de la secu că a început să bea și nu mai scrie decît sub stare de alcool ca să aibe inspirație. Am văzut și ce toalete a pregătit pentru actrițele alea dă o să recite numa rocii dă seară cu paiete și strasuri leam pus să le modifice și să le facă taioare la două rînduri cu bluze albe dă ațică să arate tovărășește nu să înebunească poporu cu toaletele alea de li se vede prin ele. Păi ce noi sîntem în Honolulu ?

10 Mai 1985

A fost spectacolu. O hahaleră că na avut grijă ăștia dă la meterologie și a dat o ploaie dă sa golit stadionu. A venit inundații mari de a luat apa o jumate din Crîngași ma cărat Nicu personal pe la locul calamității ca săi îmbărbătăm pe sinistrați. Da nai avut pe cine că era numa țigani cu o grămadă dă puradei da Nicu cum e milos dîn fire lea promis la toți că le face blocuri cu zece etaje de îi mută la confort de civilizație și lau aplaudat ăia pînă au uitat dă toată calamitatea. Are Nicu talentu ăsta să intre în sufletu oamenilor . După aia mia zis că are remușcări că am cheltuit atîția bani pă vaporu ăla că mai bine luam bărci dă cauciuc să aibe dă intervenții la calamități da ia trecut cînd iam amintit că bărcile dă cauciuc nu e bune dă făcut recepții pă iele.

25 Mai 1985

Sa întîmplat eri că a venit o nepoată dea noastră de la Scornicești să o ajutăm să își ia un aro dă ăla pă motorină că are fata nevoie să se ducă de colo colo și Nicu binevoitor a dat telefon la ăia cu aro dă ia dat lu fată da aia era fără un leu la ia a zis lasă că plătește nenea și cînd ma anunțat ăia dă la aro mia venit dracii păi cum șia permis mucoasa aia adracului să facă cumpărături în numele nostru am trimis poliția de ia luat mașina dîn curte și dacă era nepoată dă gradu doi o trimeteam și la canal. Nicu a răs și a zis că așa e la ei în familie toți e descurcăreți să nu mă supăr pă dracu descurcăreți descurcăreți dar nu pă banii mei.

26 Mai 1985

Iam trimis lu aia Aro înapoi că am aflat că ea are grijă dă grădina lu ai bătrîni și la șters la cur pă socrumio cînd a zăcut el.

.  | index
 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!