poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2293 .



Cand Dumnezeu crea barbatul...
proză [ ]
geneza

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [gia_gia ]

2007-03-16  |     | 



Cand Dumnezeu crea Barbatul...

text: © georgiana codrescu


În timpul când Dumnezeu crea bărbatul, în acea zi neobișnuită, când toate cele create încă se frământau pentru a se defini, în cea de-a șasea zi, un înger veni la El și-l întrebă : "De ce ai făcut o făptură atât de asemănătoare ție, Doamne?"

Iar Dumnezeu a răspuns: "Ca să poată fi iubit asemenea mie. Totuși el va putea alege să fie cum vrea. Va putea alege să ne deosebim întru totul. Este un concept nou, un proiect unic."

"Dar Doamne, dacă va putea alege să fie cum vrea, ar însemna să poată cădea oricând tentațiilor și în cele din urmă păcatului."

"Exact, tocmai de aceea va fi o făptură ce se va chinui mult datorită naturii sale contradictorii. Va putea crea sau va putea distruge. Va putea iubi sau va putea disprețui."

"Dar să spunem că va alege calea cea dreaptă. Ce-l va face să fie iubit, chiar asemenea ție?" întreabă în continuare, nelămurit, îngerul.

"Oh, dar am reușit sa adun câteva calități remarcabile pe care le-am implementat acestui prototip. Va fi propulsat de ambiție, orgoliu, demnitate spre cele mai înalte realizări. Va ști în același timp să râdă, să ironizeze, să se bucure de viață."

"Văd că aproape ai terminat, cum ai reușit să faci totul atât de repede?"

Iar Dumnezeu explică: "Se bazează pe un mecanism foarte simplu. De aceea va fi și atât de iubit.
Am uitat să-ți spun, voi face apoi o altă făptură, special pentru el, care să-l poată iubi. Se va numi femeie. Dacă va veni la ea cu flori, cu ciocolată, dacă va fi atent, o să-l aprecieze. Dacă o s-o ajute la cumpărături, dacă o să se poarte frumos, la fel."

"Dar de ce ai spus că va fi simplu? Am impresia ca va trebui să poată face foarte multe lucruri pentru femeia lui, pentru semeni, pentru ce va dori să obțină. Nu-i va fi ușor."

"Adevărat, dar totuși sistemul este cum am spus, cel putin în comparație cu al celeilalte făpturi complementare. Este un sistem bazat pe cauză-efect, în relație directă. Va dori să manânce, să muncească, sa doarmă sau să se distreze. Va dori să fie cel mai bun și va verifica asta de câte ori i se va ivi ocazia, așteptând mereu confirmări. Va strânge din dinți când va suferi, de asemenea pentru a-și arăta tăria de caracter. Va fi considerat a fi cel puternic și nu va trece nici un minut fără să demonstreze asta. Va face lucruri aparent fără nici o logică, doar pentru a ieși în evidență. Deci, mânat de ambiția de a fi cel mai bun, de vanitate, va putea face lucruri impresionante. De la a construi imperii până la a dansa cu iubita lui în prima ninsoare. De la a scrie istoria lumii până la a se juca jocuri ale cuvintelor până dimineața cu prietenii lui. Va rămâne, până la urmă toată viața, un copil."

"Dar Doamne, sunt impresionat! Mă întreb cum să vrea să aleagă ura și distrugerea cu atâtea calități minunate."

"Nu va vrea, dar uneori asta va fi prețul pentru satisfacerea dorinței lui celei mai puternice, de a fi cel mai bun. Iar aici nu se poate ajunge decât dacă se va simți părăsit sau alungat. Ca un copil, după cum am mai spus. Afecțiunea îl va păstra rațional. Poate părea un paradox, nu ?"

"Incredibil. Cât de ușor se poate crea un cerc vicios. Să nu fie iubit, să facă lucruri rele, pentru care sa fie iubit tot mai puțin, și tot așa..."

"Da, este un risc. De aceea voi crea femeia astfel încât să-l înțeleagă, să-l poată accepta și așa să-l susțină pentru a se ridica. Va fi dependent de iubirea ei, dar nu va ști asta. S-ar simți amenințat. Așa că aș vrea să păstrăm acest secret."

"Cu siguranță, sunt de acord."

Asta va fi singurul lui neajuns. Va dori mereu să fie iubit și se va răzbuna dacă nu se va întâmpla asta. Și acum știm și că merită să fie... Să fie fericit!

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!