poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 640 .



Gradina gladiolelor parfumate
proză [ ]
gradina gladiolelor parfumate

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [georgica ]

2007-03-02  |     | 



Gradina gladiolelor parfumate

Totul a inceput cand intr-o frumoasa zi de vara la spitalul din cartierul vecin s-au nascut in acelasi timp doi copii, o fata si un baiat. Parintii fetei erau foarte bogati si desi un copil aduce bucurie, acestia erau dezamagiti ca nu au un baiat, insa familia baiatului desi era saraca si mai aveau inca sase baieti s-au bucurat enorm pentru venirea celui de-al saptelea. Parintii fetitei, Eric si Cossette, au parasit spitalul in aceeasi zi in care parintii baiatului, Robert si Vanessa, au hotarat sa plece din cauza ca nu mai aveau bani pentru a mai ramane.
Eric si Cossette impreuna cu fetita sau intors la casa lor enorma ca un palat. Se urcara intr-o masina rosie ca focul care parea foarte scumpa. Pe drum Cossette zise:
- Dragul meu ce nume ii vom pune fetitei noastre? Eric care nu era entuziasmat, nu raspunse, iar Cossette crezu ca se gandeste…
- Nu ti-ar placea sa se numeasca Andrada?
- Da, e un nume destul de frumos, cred ca asta este destul de bun pentru ea. Zise plictisit.
Fetita parca simti ca tatal nu se bucura de venirea ei pe lume si incepu sa planga.
Cossette incerca sa o linisteasca cand masina se opri semn ca ajunsesera acasa. Coborara din masina si intrara in casa… La aproximativ un kilometru departare de casa Andradei, Robert si Vanessa impreuna cu baietelul lor ajunsesera in umila lor casa. Toti cei sase baieti ai familiei erau in sufragerie, cel mai mare ii supravegea pe ceilalti cinci care se jucau. Primul care observa venirea parintilor si a fratelui cel mai mic a fost Luca, care emotionat la vederea fratelui sau intreba nerabdator:
- Este baiat?
- Da. Ii raspunse Vanessa.
- Si ce nume o sa-i punem? Pot sa-i aleg eu numele?
- Nu ne-am gandit inca, nu-i asa Vanessa?
- Da, deci daca ai vreo sugestie poti sa ne spui.
- Da, mama chiar m-am gandit la un nume pentru ca banuiam ca va fi baiat.
- Si la ce anume te-ai gandit? Intreba Robert.
- M-am gandit la numele de Victor..
- De ce te-ai gandit la numele asta? Intreba Vanessa.
- Pentru ca Victor vine de la victorie si ii doresc fratelui meu sa fie invingator in orice situatie, de ce mama nu e un nume frumos?
- Ba da… Tu ce zici Robert?
- Cred ca nu puteai alege un nume mai potrivit Luca. Fratii ceilalti se stransesera in jurul mamei si al lui Victor foarte curiosi, nu stiau cine este strainul din bratele mamei si ce cauta in casa lor….
Deci se parea ca venirea lui Victor era mult mai dorita de Robert si Vanessa decat venirea Andradei pentru Eric si Cossette…
… Dupa cativa ani
Desi parintii Andradei aveau destui bani ca sa ii aduca meditatori in continuare fetei, hotarara sa o inscrie la o scoala publica. Nu o insotira pe aceasta in prima zi de scoala, iar Andrada a fost adusa de soferul mamei ei pentru ca Cossette avea o intalnire de afaceri. Soferul o lasa pe Andrada in fata scolii.
Astepta, cand aparu Victor. Victor ii zambi si Andrada ii raspunse la fel. Victor zise:
- Ce faci aici?
- Astept ca sa vina dupa mine ca sa intru in clasa.
- La ce clasa inveti?
- Cred ca la 10 r.
- Acolo invat si eu, daca vrei poti intra cu mine.
- Bine, dar cum te numesti?
- Victor, dar tu?
- Andrada.
- Hai sa intram..
O lua de mana pe Andrada si intrara in scoala, dupa cateva ore iesira, si Victor se desparti de Andrada care se urca in masina care o astepta deja. Ajuns acasa , Victor ii destainui fratelui sau mai mare, Luca,ceea ce simtea.
- Trebuie sa-ti spun ceva…
- Da, Victor ce este?
- Promiti ca nu mai spui la nimeni?
- Da, promit, dar spune-mi odata pentru ca incepi sa ma ingrijorezi.
- Azi la scoala am vazut o fata..
- Si?…
- Este o fata draguta, in ochii ei regasesc misterul noptii intunecate, iar parul ei roscat ca vapaile focului ma atrag ca un magnet….
- Aaaa… Am inteles pentru prima oara esti indragostit.
- Oare?
- Este evident, Victor…
- Si cum sa fac sa se indragosteasca si ea de mine?
- Trebuie sa afli ce ii place si de abia dupa aceea sa ii cuceresti inima, ai inteles?
- Da, o sa incerc.
- Cum o cheama?
- Andrada..
- Are un nume foarte frumos..
- Si cum ai cunoscut-o?
- Cand am ajuns la scoala era in fata, ii era teama sa intre..
- De ce?
- Ea astepta sa o cheme cineva in scoala…si a intrat cu mine..
- Bine iti urez succes ca sa o cuceresti, dar acum vreau sa dorm putin si cred ca si tu ar trebui sa faci la fel.
- Da, ai dreptate. Noapte buna!
- Noapte buna Victor!
Intre timp acasa ajunsese si Andrada, insa cum ea nu gasi decat servitorii in casa, nu avea cui sa povesteasca cele intamplate peste zi si se retrase in camera ei. Se arunca in patul pufos si alb ca laptele, deschise sertarul dulapiorului de langa si scoase un caiet si un pix albastru pe care il deschise si isi nota:
“ Azi a fost prima mea zi de scoala.. Inainte de a intra la ore am cunoscut un baiat… Este inalt, brunet, iar ochii lui verzi ca jadul si privirea patrunzatoare mi-au tulburat sufletul. Nu inteleg ceea ce simt… Oare sunt indragostita? In timpul orelor nu mi-am putut lua ochii de la el si din aceasta cauza nu prea am fost atenta la ceea ce se preda, iar de fiecare data cand se misca credeam ca va vedea ca ma uit la el si inima imi batea mai tare pana mi-am dat seama ca incerca sa vorbeasca cu colegul din spate. Nu inteleg ce mi se intampla…. A fost o zi destul de dificila pentru ca nu sunt obisnuita, dar Victor a promis ca ma ajuta… Este foarte dragut… Oare chiar imi place? ”
Cand Andrada inchise caietul si il puse la locul lui servitoarea ciocani si zise: - Cina e servita domnisoara, puteti cobori.
Andrada cobori scarile si intra in salon.. Eleganta si stilul clasic erau cuvintele potrivite pentru a descrie aceasta camera. Geamurile mari si curate cu perdelutele albe din dantela foarte scumpa si foarte fina, culoarea calda, pastelata a peretilor goi, singuratici… Masa pe care se afla un superb material importat din Anglia pe care erau frumos aranjate tacamurile de argint care la lumina puternica artificiala stralucea parca mai tare. Descoperi cu bucurie ca sosira si parintii ei acasa. Isi trase usor scaunul si se aseza. Cossette zise:
- Cum a fost azi la scoala?
- Bine, mama… Isi indrepta privirea catre tatal ei, sperand ca o va intreba si el ce s-a intamplat la scoala, dar imediat regreta gestul coborand privirea la tacamul din fata ei cand isi dadu seama ca nu o v-a intreba nimic. Cina continua in liniste dupa care Andrada urca in camera ei. Se arunca din nou in pat scoase caietul si pixul si scrise:” Tocmai am luat cina cu parintii mei… Nu inteleg de ce tata ma uraste atat de tare, nu-mi amintesc sa-l fi suparat cu ceva. De ce nu ma iubeste?... Nu m-a intrebat cum a fost azi la scoala, oare nu-l intereseaza soarta mea?” puse la locul lui caietul si se intinse din nou privind tavanul alb… nu trecu mult timp si fiind obosita adormi.
Victor intins in pat se gandea la Andrada.. Cum o va impresiona el pe aceasta fata? Nici el nu stia cum… Adormi gandindu-se cum o va putea impresiona..
Noaptea isi intinsese bratele intunecate peste oras si acum era liniste…. Somnul dulce al celor doi a fost tulburat de un vis in care se regasira. Cei doi se visara intr-o gradina de gladiole, poate pentru ca Andradei ii placeau foarte mult gladiolele. …Victor se apropie incet si o lua in brate pe Andrada, ii saruta buzele foarte pasional. Mirosul gladiolelor ii invaluia… Andrada tremura de emotie in bratele lui Victor, se simtea pentru prima oara fericita. Nu avusese niciodata sentimentul acesta si din aceasta cauza nu vroia ca acest vis sa se termine. Insa visul a fost cu brutalitate intrerupt de sosirea zorilor si cei doi se trezira pentru a merge la scoala…
Ca de obicei Andrada a fost adusa la scoala de soferul Cossettei, cand cobori din masina in fata scolii astepta Victor cu o superba gladiola in mana.. Parfumul o ameti pe Andrada cand ajunse langa el, dar reusi sa zica:
- Buna!
- Buna Andrada, floarea asta este pentru tine…
- Multumesc, dar de unde stiai ca imi plac gladiolele?
- Te-am visat aseara intr-o gradina de gladiole si de aceea…
- Ce ciudat si eu am avut acelasi vis….
- As vrea sa avem mai mult timp ca sa vorbim, dar acum trebuie sa incepem orele asa ca hai sa intram.
Cei doi intrara in scoala…dupa incheierea orelor Victor ii spuse Andradei sa mai ramana putin in clasa… Dupa ce plecara toti colegii, ramasesera singuri… Victor se apropie incet de Andrada si ii sopti la ureche: - Ai vrea sa vii la mine acasa sa imi cunosti familia? Andrada timida raspunse:
- Mi-ar placea… Dar nu stiu daca ma lasa parintii mei si nu stiu ce vor zice parintii tai cand ma vor vedea…
- Stai linistita ca nu o sa zica nimic…. Mergi?
- Bine..
Victor atunci o lua in brate si o saruta pasional, Andrada resimti fiorii din vis numai ca acum era realitate. Apoi iesira amandoi din clasa si din scoala. Andrada ii spuse soferului sa plece si sa le spuna parintilor ca vine mai tarziu acasa.
Ajunsa acasa la Victor, Andrada il cunoscu mai intai pe fratele lui cel mai mare, Luca si mai apoi pe ceilalti membri ai familiei.
La Victor isi dadu seama ca era un baiat sarac si din cauza asta realiza ca parintii ei nu vor fi de acord cu aceasta prietenie. Se intrista si dupa ce cunoscu numeroasa familie a lui Victor ii ceru acestuia sa o duca acasa, dar cand iesi din casa recunoscu masina mamei ei. Din ea cobori Cossette care zise: - Ce cauti aici?
- M-a invitat un coleg, mama..
- Acesta este colegul tau? Si isi indrepta privirea catre Victor.
- Da, mama.
- Cum poti sa umbli cu asemenea persoane, Andrada? Se intoarse spre el…Nu ti-e rusine sa incerci sa profiti de fata mea, magarule?
- Nu am incercat asa ceva, doamna…
- Nu mai conteaza, nu vreau sa te mai vad in preajma ei, ai inteles?
- Da, doamna, dar nu cred ca va fi posibil pentru ca suntem colegi de clasa..
- Asta se va rezolva cat de curand, nu vreau sa te mai vad cu ea!
Cossette se intoarse spre fiica ei si o apuca de brat zicandu-i:” Urca in masina Andrada vorbim acasa…” Se urcara amandoua in masina si sub privirea posomorata a lui Victor se indreptara spre casa…. Dupa ce masina luxoasa disparu de pe strada ingusta Victor se intoarse la familia lui…
Ajunsa acasa, cand masina se opri, Andrada iesi in fuga, intra in casa si urca plangand scarile… Pe bancheta din spate a masinii zacea o gladiola parfumata…
Totul parea ca se va termina aici, dar nu era asa…
Urcand, Andrada intra in camera ei isi scoase caietul si pixul si scrise:” Sunt indragostita nu mai este nici o indoiala.. Azi m-a sarutat… Nu pot descrie ce am simtit, am fost pentru prima oara fericita, am simtit ca sunt iubita… Dar parintii mei nu sunt de acord pentru ca Victor este sarac… De ce pentru ei totul se rezuma la puterea banilor? Singura solutie pentru a fi alaturi de Victor este sa fug de acasa…”
In acel moment usa se deschise si intra Eric, inchise repede caietul ca sa nu-si dea seama tatal ei ce facea… Eric mai suparat ca niciodata zise:
- Nu e de tine… nu te merita Andrada..
- Cum poti spune asta tata, cand este pentru prima oara cand ma simt iubita?
- Nu te iubeste pe tine, vrea doar sa puna mana pe averea ta..
- Nu e adevarat! De ce pentru tine conteaza numai banii si iubirea nu?
- Te iubesc si nu vreau ca acel nenorocit sa profite de tine. Ai inteles?
- Nu-mi vine sa cred tata, pentru prima oara mi-ai spus “ te iubesc” ce ciudat suna din partea ta… Il iubesc pe Victor si o sa fac orice pentru a fi cu el…
- Daca il alegi pe el nu vei primi nimic din averea care ti se cuvenea de drept…
- Nu ma intereseaza banii, inca n-ai inteles de ce il iubesc pe Victor… nu mai are rost sa mai vorbim despre asta. Te rog sa ma lasi singura…
Tatal iesi din camera mai posomorat decat intrase… Andrada se intinse in pat si dupa putin timp adormi. In cealalta parte, Victor adormi sperand ca o va visa din nou pe iubita lui. Luna se hotari sa isi arate fata gonind norii din calea ei, pentru a lumina orasul tacut… Cateva ore mai tarziu Andrada simti ca si Victor un miros puternic de gladiole…. Erau ca si in noaptea trecuta in aceeasi gradina …
Cand Victor o vazu pe Andrada se apleca usor in fata ei, rupse o gladiola parfumata si o oferi acesteia… Misterul noptii intunecate era acum tulbure in ochii Andradei, iar Victor o intreba:
-Ce s-a intmplat?
- Parintii mei nu vor ca noi sa ne mai intalnim…
- De ce?
- Pentru ca ei nu cred ca ma iubesti cu adevarat… I-am auzit vorbind ca ar vrea sa ma mute la o alta scoala…
- Nu se poate asa ceva cred, ca ar fi mai bine sa fugim… Asta daca ma iubesti cu adevarat si tu.
- Te iubesc cum sa nu, dar unde o sa mergem, unde o sa traim si cu ce o sa ne hranim?
- Dragostea noastra va fi cea care ne va calauzi si ne va hrani…Vino la mine acasa si vom vedea unde cararile destinului ne vor purta. Se apropie incet si o saruta pasional…
Atunci Andrada se trezi, in mana avea gladiola parfumata pe care Victor i-o daruise. Se hotari sa plece, dar le scrise totusi o scrisoare parintilor ei..:
“ Dragii mei parinti,
Mi-am dat seama ca singurul care ma iubeste este Victor si cum nu ma intereseaza banii am hotarat sa fug cu el… Nu ma cautati pentru ca o sa am grija sa nu ma gasiti! Va iubesc foarte mult sa nu uitati asta, dar fericirea mea este alaturi de Victor. Adio!
Andrada”
Lasa scrisoarea pe patul cel pufos, alaturi de ea lasand gladiola parfumata de la Victor…
Se duse acasa la Victor, si pana sa reuseasca sa fuga, parintii Andradei ii prinsesera. Ii despartira si pe ea o trimise intr-un internat de fete din Elvetia, iar pe Victor l-au trimis la inchisoare pentru furtul unor presupuse bijuterii…. Desi erau atat de departe unul de celalalt, misterul noptii ii ajuta sa se intalneasca in gradina gladiolelor parfumate. Stateau in gradina vorbeau pana se facea ziua, noapte si gladiolele erau singurii martori ai iubirii lor si a pasiunii. Asa se intampla in fiecare seara, pana cand intr-o noapte Victor nu mai aparu in visele ei, iar Andrada simti ca ceva s-a intamplat cu el… Parintii o adusera inapoi la putin timp dupa aceea si ii spusesera ca Victor a murit intr-o incaierare din inchisoare.
Andrada ii planse indelung moartea, iar noaptea in gradina gladiolelor parfumate era singura, dar ii simtea prezenta. Mirosul gladiolelor era singurul care reusea sa-I aline dragostea neimplinita pe pamant. Pentru ca nu mai manca nimic si refuza orice ajutor, Cossette o interna intr-un sanatoriu. Doua luni mai tarziu Cossette a fost anuntata ca fiica ei a fost gasita moarta intr-un pat plin de gladiole parfumate desi nu se stia de unde proveneau acele gladiole…
Andrada traia acum in gradina de gladiole parfumate alaturi de iubirea vesnica a lui Victor.
Parfumul gladiolelor au pastrat vie iubirea celor doi pana in zilele noastre.


The End….









.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!