poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2719 .



Povestea lui Ticușan
proză [ ]
Din Romanul "Emma Lia"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2007-02-05  |     | 



Ticușan era bătăușul cartierului. De mic. Orice cartier de fețe cenușii, orice cartier unde gunoiul ars îți aduce aminte de toamnă are un bătăuș al lui, un nene solid și ironic care-ți pocnește fața și-ți scoate dinții din te miri ce.
Ticușan copilul avuse un rânjet tâmp, de repetent. Rânjea atunci când îl trântea pe K în noroi, rânjea când îi fura sandwich-ul Emmei Lia. Maică-sa, Dumnezeu s-o ierte, era spălătoreasă și femeie cu ziua. Atunci când îi vedea la poartă pe toți domnii aceia bine, pe părinții copiilor bătuți de Ticușan i se făcea frică și se ascundea în cotețul păsărilor.
Ticușan copilul hăhăia stupid și dezacordat. Hăhăitul avea să i se accentueze cu vremea, la fel și firul de salivă care i se scurgea din gură atunci când îl apucau furiile. Și Ticușan putea fi furios din orice.
Emma Lia îl făcuse pentru o vreme pe Ticușan unul din proiectele ei. Când erau mici îi învelea caietele în hârtie albastră, groasă. Îi ascuțea creionul Hardmuth- pentru că Ticușan n-avea răbdare, el ar fi rupt creionul pur și simplu. Apoi Emma Lia s-a mutat într-un cartier bleu, cu oameni bleu și trăsuri și automobile iar Ticușan a rămas tot în mahala. Locuia chiar lângă dealul cimitirului iar atunci când ploua morții o luau la vale și se trezeau în curte fie cu o tigvă, fie cu un ciolan- cimitir de oameni săraci, groparii nu îngropau niciodată prea adânc.
Apoi plecă și K din mahala. O lungă vreme nu mai știu nimic de Ticușan. Și-l imaginase mort într-o încăierare cu cuțitele, la crâșma "Înfrățirea dintre popoare". Și-l imaginase mort de ftizie, călcat de un tramvai sau omorât pur și simplu cu un par în cap de unul prea terorizat de Ticușan. Dar Ticușan nu murise.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!