poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1352 .



Clima pe glob
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2007-01-05  |     | 



Pe o băncuță din satelitul Titan s-au întâlnit în week-end, pentru a vedea care sunt prognozele pentru următoarele decenii, principalele precipitații: Ploaia Pina, Poleiul Pony, Zăpada Zica, Roua Roza, Grindina Gena, Chiciura Cici, alături de Seceta Sonia și Vântul Vică. Ploaia Pina, cea care are și cel mai mare tupeu, le spune celorlalte:
-S-a schimbat clima, vecini, de câteva decenii încoace. Suntem doar de griji plini, clar, noi ce putem face? Când încep căldurile, toată lumea spune: Vai! Vin exact ca valurile, este secetă pe plai. Eu pot să am durată mare însă și durată mică. Nervul dacă îmi cam sare, inundația totul atunci strică. Dacă nu apar deloc, mă chemați pe la icoane. Picături eu am în stoc, însă am și ceva toane. Dacă mă însoțesc cei doi- tunetul și trăznetul, va fi vai și amar de voi! Vă dispare zâmbetul. Ne-am adunat aici în grabă. Voi sunteți doar manechine. Eu fac cea mai mare treabă, Nu înțelegeți prea bine...Ploaia-i bucurie pe pământ, chiar de-i inundație. Voi nu aveți nimic mai sfânt? Ce aduceți ca motivație?
Poleiul Pony, sări ca ars și spuse:
-Dacă-ți trag una, surată, te îngheț pe loc. Nu fi dragă supărată, sunt polei, îți port noroc. Noi formăm doar o echipă, polei și ploaie delicată. Vin să te iau de "aripă", Doamnă măruntă și stricată! Facem un dans pe șosea, să ne distrăm puțintel. Mașina de-o derapa, tu ești "cățea, eu sunt "cățel" Nu am ochi să te privesc, îți dai atâta importanță. Dacă stau și mă gândesc... Ești plină de aroganță. Cei din deșert, bunăoară, nici n-au auzit de tine.
Îți spun asta- să te doară! Cu memoria nu stai prea bine.
Cu haine albe, Zăpada Zica, le spuse:
-Eu sunt Doamna de la pol, mai vin și pe munții înalți. Am, se pare, un mare rol...Atunci cu cizme te încalți. Vă spun sincer, cu căldură, sunt albă și fără pete. În gândire sunt matură, și de glorie nu mi-e sete. Skyul, sania și Bobul, sunt amicele mele acum. Poleiul face pe ....orbul. Eu sunt zăpadă și am un drum. Sunt plăcută la vedere, ochii se odihnesc când apar, zăpada nicicând nu piere, nu-i ca poleiul ăsta, un avar. Lunecos și necioplit, frica în oase el o strecoară. Este bun să-i dai cu flit. O să cazi și-o să te doară
Roua Roza, veselă le spuse:
-Ploaie, zăpadă, polei adunate ca la carnaval. În urechi aveți doar clei, și la gât câte un șal. Sunteți bune de gargară, nu aveți nimic frumos. Când apăreți într-o țară, toate merg numai pe dos. Picătura mea cea fină, lucește pe câte un ram. Sunt cea mai faină vecină, prezență de star eu am. Voi stârniți doar panică când sunteți anunțate-n buletin. Dar de voi nu îmi este frică, nici de poleiul ăsta cretin. În esență sunt tot ploaie, însă sunt de viță aleasă. Inima-mi de aur se înmoaie... Sunt gingașă ca o mireasă.
Înfuriată, Grindina Gena, le spuse:
-Vă lăudați cu prezența, care mai de care frate. Mă apucă azi "demența" Cât sunteți de apucate de furie, de prostie, adunate la un loc. Sunt plină acum de mânie, pe dată am să iau foc! Eu dacă apar, urgent, dezastru fac împrejur. Dacă priviți mai atent, nimic nu merge șnur. Eu pun totul la pământ, plante, oameni și animale. N-am în mine nimic sfânt!
La mine nu există cale.
Chiciura Cici, le avertiză:
-Toate suntețibune, dragă, ploaie, zăpadă și rouă. Dacă aveți mintea-ntreagă, ce clociți atâtea "ouă"? Cănd apar eu într-o țară, nu sunt băgată-n seamă. Iarna după ea mă cară, de căldură îmi este teamă.
Seceta Sonia, plină de nervi, le spuse:
-Am apărut eu pe scenă. Vă rog, tăcere. Vă sufoc. Nu am acum nici o jenă, dacă mă supăr iau foc! Am la grade...în spinare...multe, că sunt cocoșată. Dar se naște o întrebare: Lumea de mine-i speriată? Și cum să nu fie? Cum apar , se face tăcere. Sunt pe lume puternică făclie, încât și glasul pământului piere. Pot să vă ignor pe toate, sunt secetă! Vedeți clar. Dacă sunteți și netoate, totul este în zadar.
Pierzându-și răbdarea, Vântul Vică, le spuse la final:
-V-am lăsat să clevetiți, până m-am săturat de voi Amețite și amețiți, care pozați în eroi. Nu îmi place să bravez, însă vântul este suveran. Asta nu eu inventez, ci forța-mi din acest an. Energia mea de-o vreți, vi-o împrumut măcar o oră. Dacă în viață sunteți isteți, intrați bine într-o horă. Sunt amic bun cu Uragan, cu Ciclon și cu Tornada. Pe voi nu dau nici un ban, nu mă sperie nici zăpada. Vi s-a dat apă la moară numai aici, pe Titan. Mintea aiurea vă zboară, ați format un mare clan. Un clan șubred la bază, fără un statut precis. Nimeni nu este de vază... Vă faceți mai mult de râs.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!