poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1167 .



Cearta din strada Paradisului
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2006-12-01  |     | 



Pe strada Paradisului nr 42 stăteau într-o curte trei vecini: Musca Lory, Þânțarul Andy și Paianjenul George. Toate bune și frumoase până când paianjenului George îi veni ideea să construiască o magazie pentru alimente, ceea ce dăuna spațiului celorlalți vecini. Musca Lory și țănțarul Andy îl bârfeau pe la spate pe George , neavând curajul să îi spună în fața adevărul care îi măcina. Musca Lory, supărată peste măsură, spuse agitată vecinului Andy:
-Ce vecin avem și noi!
- Bun de aruncat în stradă. Ne consideră gunoi...Face numai mascaradă.
Þânțarul Andy veni și el cu o mică idee;
-Nu însemnăm nimic, vedeți? Face doar de capul lui. Vă credeați, cândva, isteți; pentru noi, el este un "cui"
Bate toată ziulica scânduri, șipci și alte lemne. Tăceți, nu faceți nimica, doar în spate faceți semne.
Musca Lory îi spuse și ea vecinului Andy ce văzuse mai zilele trecute:
-Am văzut cum negociase zilele trecute cu Buburuza. Îi spune din preț să lase că de nu îi umflă buza. Se îmbracă ponosit ca să pară sărăntoc. Fraieri pe noi ne-a găsit; nu ne amestecăm deloc.
Are rude peste hotare, sunt paianjeni chiar cu cruce; nouă un tembel ne pare, dar pe toți de nas ne duce.
Þânțarul Andy o întrebă nervos pe vecina Lory;
- Ai curaj, coană musculiță, să îi spui asta în față?
-El are pânze peste tot .Nu mai vorbesc și de relații, și îl doare drept în cot, ce bârfesc despre el alții. Din terenul meu și al tâu, ia încet câte o bucată. Mi se face atât de rău! Pe creier mi-apare o pată. Voi țânțari, voi anofeli, faceți voi acum curat? O gașcă de grași și cheli; gangsteri mari. buni la furat, Spune și de tine soră ( Ce atâta tărăboi!) Dacă vrei să intri-n horă, el declară azi război. Are argumente tari despre neamul de musculițe. Nu vă mai dați așa mari! lăsați-vă de atâtea fițe. Musca verde și cea neagră, când zburau la Istambul, făceau afaceri cu bragă. Gențile cu dolari-full. S-a făcut George atunci "Nu vede și nu aude" Blesteme dacă-i arunci, se leagă atunci de rude.
Musca Lory auzind această scurtă bârfă, spuse:
-Ce îl interesează pe el, neamul meu de muște?
Bârfele sunt fel de fel; Schimbările sunt prea bruște. Noi zburăm unde vedem, nu avem o destinație. Prietene cu toți suntem, deci , formăm o mare nație. El nu are nici o scuză că ia mereu din teren. Pe mine nu mă amuză. Am să lupt ca un cecen.
Paianjenul George care îi văzu pe cei doi că stau la taclale, le spuse calm:
-Am terminat. Iau o pauză. Voi mai stați și tot bârfiți?
O să vă usture la rânză, dacă nu vă potoliți. Magazia tot o fac, chiar de o să crăpați acum; dAcă nu vă este pe plac, plecați toți pe același drum. Eu paianjen de afaceri sunt, chiar nu vă este clar? Am negociat cu doi veri, în curte punem un far. Să vă lumineze și vouă, mintea care n-o aveți. Creier cu brumă și rouă, și un stol clar de sticleți.
Pe muscă o pun casieră, pe țânțar, poate portar . Începe o nouă eră. Vom deschide și un bar. Fiți cu inițiativă, nu cu bârfă și minciuni! Lory, ești o sugativă! Andy nu are perciuni.
Veselă musca lory, spuse vecinului Andy:
-Þi-am spus eu, vecine țânțar, că nu este chiar așa. Bârfa este pe culoar, mi-a spus mie astăzi nașa .Vrea să facă ceva fain vecinul paianjen Georgică. Cum este -n Germania pe Main, unde are el o fiică. Să lăsăm terenul cu pricina dacă ne ia asociați. Pregătim deci, mâine, cina. De muncă vă apucați.
Paianjenul George le spuse vesel:
-Nu ți-am spus eu Domnișoară, că nu-i bună cleveteala? Ne apucăm acum de treabă și dispare amorțeala. Ce rost a mai avut bârfa? Pe stradă sau într-o curte. Ștergem tot ce-a fost cu cârpa iar norocul să ne ajute.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!