poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 873 .



Spargatoarele de greva
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2006-08-23  |     | 



În ograda lui moș Gicu se adunaseră la sfat trei prietene cândva, astăzi dușmance de moarte. Ele erau; Vaca Viorica, Pisica Nuțica și Capra Mirela. Prima care începu gâlceava este Vaca Viorica, nervoasă tare, le spuse celorlalte:
-Era bine când mugeam?
-Veneați toate la concert. Nici o grijă nu aveam, totul era excelent. Laptele curgea-n valuri, veneați toate cu ulcele. Ne țineam numai de baluri, nu erați atât de rele. Laptele meu ,cel de vacă era la concurs cu cel de capră și oi. Glumeam, ne adunam la clacă, erați prietene de soi. Azi, ați auzit o bârfă; la noi la sindicat, capra e precum o cârpă, nu-i bună să fie delegat, să ne apere interesele la ferma lui Bostan. Erau deja întinse mesele, se negocia leafa noastră-n van. Ce produc Capra și Pisica?
După un bilanț urgent, rezultatul a fost..., nimica, pretutindeni...Faliment
Capra Mirela , lezată de cele auzite, le dădu o replică usturătoare:
-Cum ai marea nerușinare, să-mi spui că nimic eu nu produc?
Te țin și pe tine-n spinare. Laptele de capră-i suc?
Am fost șefă la Personal, nu v-am dus cu zăhărelul. Puteam să vă spun la Cal sau când veneau Oaia și Mielul. Cât bine v-am făcut vouă, și la vaci și la pisici, nemulțumite sunteți amândouă. Regret , că am venit aici.
Pisica Nuțica, supărată nevoie mare pe cele două, le spuse:
-Ia! Mai stați voi urecheatelor, Nu aveți ce-mi reproșa?
-eu v-am păzit, moțatelor. Am tocit la intrare ușa. Am auzit cum vorbeați, de afaceri necurate. Atunci , bine vă împăcați, voi produceți acum lapte?
-Jumătate era apă, o știați asta doar voi. Ați luat-n viață țeapă, nu ați fost șefe de soi. Dacă era sinceritate între noi ca la început și luptam pentru dreptate, nu făceam ce am făcut. Ne-am turnat una pe alta. Dânsa a venit cu minciună. Oboseala ne-a dat gata, niciuna nu suntem mai bună. Am făcut un legământ când eram-n sindicat. Nimic ,voi nu aveți chiar sfânt, Nimic, nu ați revendicat. Nici salarii nici concedii. AțI moțăit la adunări. Acum nu mai aveți nici sedii, bani doar pentru lumânări Capra Mirela aflata lângă Pisică, o atenționă:
-Ce vă legați voi de mine?
-De brânză, iaurt sau lapte?
-Nu v-ați păstrat funcția bine, la minte nu ați fost prea coapte. Vaca era șefă aici. Se înțelege, trebuia să lupte. Pe lângă șansă de treci, te alegi cu oase rupte. Stă , lipită cu urechea, Pisica, marea portăreasă, o apucă chiar și strechea pentru că mereu spune; nici nu mă interesează ce a spus Calul sau Găina. Are însă-n minte afișat tranzacțiile cu făina, și pe loc, deci te-a turnat.
Vaca Viorica se lua la harță zdravăn cu cele doua colege;
-Am luptat pentru firma asta, să vă scot din faliment. Mi-a căzut pe cap năpasta. Nu ne cunoaștem interesul. Vedem doar la suprafață. Dacă calculăm și stresul, nu avem bani, nu avem nici viață. Eu nu am spart nici o grevă. Am fost doar pe verticală. Pisici, capre fără sevă, toate sunteți într-o oală. Fiți un popor de șomeri, cu programe fel de fel. Frumos, a fost ce a fost ieri? Nu aveți-n viață nici un țel.
Dacă bârfa și minciuna, nu erau în preajma noastră, toate ne mergeau chiar strună, aveam numai flori-n glastră. Holbați ochii altădată. Capre, pisici, oi și cai. Nu te ajută chiar nici tata, ești pe Pământ nu în Rai.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!