poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2281 .



Un copil
proză [ ]
ce întreabă II

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [paeonya ]

2009-04-09  |     | 



Și toți credeau râzând că el, Ippolit, la răsăritul soarelui se va sinucide și în râs toți îl luau pe el, un om bolnav pe moarte.
Și ce e mai frumos că înainte de a pleca să doarmă își ia rămas bun doar de la el, Mâșkin, spunându-i simpl "-vreau să-mi iau rămas bun de la un om" și pleacă să adoarmă dar nu înainte de a bea un pahar în sănătatea soarelui.
- Dar cu spovedania lui ce ai avut? de ce atât de multe l-ai lăsat să scrie? ca în final să spună că el ar aștepta și moartea dar n-o mai vrea pentru că e prea conștient de nedreptatea ce i s-a făcut . Dar oricât de gânditor era când vedea că soarele a răsărit nu se putea să nu exclame: "A răsărit soarele!"
Dar și eu mă bucur când soarele răsare și Ippolit e tot cu cei ce nu pot crede că el să se sinucidă poate, dar nici măcar revolverul n-a funcționat sau capse n-a avut, cănd el a încercat să -ncheie ce Dumnezeu i-a hărăzit.
Și căt de uimită am rămas când am văzut că Mâșkin apărarea nu-i lua lui Ippolit, de ce nici chiar nu vreau să știu.
Eu mă întorc la Nastasia Filipovna, la cea pe care și azi o mai iubesc și tot nu înțeleg de ce pe Rogojin în preajma ei tu l-ai adus? Un ochi de diavol el avea și doar cu el îi privea pe toți ce nu erau d-acord cu el sau altfel decât el gândeau.
Mai aveai puțin și pe Aglaie o tânără copilă ce așa demult nu mai era, în brațe lui Mâșkin vroiai s-o pui și nu-nțeleg de ce în vocea, mintea ei ai pus cuvinte mari "Inteligență principală, inteligență secundară."
Și-i spune lui că-l place, că el este cel mai cinstit, cel mai drept și nu este de acord cu cei ce despre el spun c-ar fi bolnav la minte.
Ea crede după a ei umilă părere că la el "inteligența principală e mai dezvoltată decât la oricare altul."
Dar ce e mai frumos că ea la el venea să-i vorbească despre Nastasia că ea scrisori îi scrie ca s-o convingă că el, Mâșkin pe ea, Aglaie o iubește.
Eu cred că ea, de a ei iubire ce o măcina vroia să scape și nu vroia un chin în plus să-i dea lui Mâșkin.
Doamne cu cât delir Anastasia pe toți îi fascina și la a ei picioare toți erau, dar nu vroiau decât s-o aibă și ea atunci îi copleșea ba cu o privire sau cuvinte ațâțătoare și pe culmi îi ridica și apoi de sus cu atâta ură ascunsă-n trupul ei frumos ea îi lăsa să pice și să se zdrobească.
Dar și zdrobiți, ca niște viespi pe flori de măr sau de salcâm a doua zi în jurul ei roiau.
Și el, blândul Mâșkin din răsputeri de toți aceștia vroia să o salveze, și nu întreb de ce ea nu l-a vrut pentru c-atunci dreptate-i dau Aglaiei, când îi spunea că ea, Nastasia, doar pe el îl iubea.
Eu nu înțeleg nici astăzi de ce pe ei nu i-ai lăsat în fericire doar el spunea că viața pentru liniștea și fericirea ei și-ar da.
Am obosit să-ntreb, că poate nici să îmi răspunzi nu poți
de ce pe mâna unui diavol pe Nastasia ai lăsat ca moartea să-i aducă .
Și pe Mâșkin l-ai chemat să vadă ce-a făcut un Rogojin nebun de nebunie - să i-o arate pe ea doar cu-n ceașaf acoperită.
O ultimă-ntrebare-ți pun: - pe el de ce în viață l-ai lăsat? Tot eu răspund că tu, demult nu mai răspunzi pentru că știi că acum eu singură răspund: ca să-l iubesc doar eu.



.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!