poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1937 .



Centenarul
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [R ]

2008-09-14  |     | 



Centenarul

Discursul președintelui unui partid politic :
- Stimați colegi, anul acesta sărbătorim, dacă se poate spune așa, centenarul ... centenarul de la abominabilele răbufniri petrecute cu numai o sută de ani în urmă. Ce înseamnă o sută de ani, pentru un om o sută de ani e mult, dar pentru omenire o sută de ani sunt o clipă. O sută de ani nu înseamnă mai nimic pentru omenire, și-n acești o sută de ani s-au schimbat multe lucruri, foare multe. În 1907, cu numai o sută de ani în urmă, ceva inadmisibil, niște lihniți, niște desculți, că nu pot să le spun altfel, ce făceau în barbaria lor ... priogoneau niște onești boieri, de parcă aceștia erau niște lipitori care le sugeau sângele. Era oare necesară prigonirea acestor oameni, niște onești boieri, de către bande de lihniți și desculți ? ... De ce făceau lihniții aceste lucruri inumane în nebunia lor, de parcă nebunia mai are nevoie de motive, și totuși, de ce se făceau vinovați acei onești boieri, de ce se făceau vinovați ... luau și ultima bucățică de pâine de la gura copiilor acelor barbari, lihniți și desculți, că ... nu pot să le spun altfel. Dar ce înseamnă o bucățică de pâine, merită, oare, să te dedai la astfel de acțiuni abominabile pentru, doar, o bucățică de pâine ?
Astăzi s-au schimbat vremurile, în ziua de astăzi, după o sută de ani, lumea s-a schimbat radical, pot spune chiar că lumea s-a schimbat fundamental. În perioada scursă de la evenimentele de un barbarism abominabil, noi, am dezafectat statuia, nu de alta dar să nu le mai dea idei și altora, am dăramat monumentul din capitală care amintea de abominabilele fapte, de prigoana îndreptată împotriva a celor care cu sudoarea frunții și-au ridicat câteva conace și se lăfăiau pe la Paris. Ce făceau la Paris ? Așa cum a spus poetul, învățau să-și facă nodul la cravată. În ziua de azi, acești mari cinstiți ai neamului, ce fac, au pus taxe, de exemplu, taxa de drumuri, n-au făcut în zece ani nici măcar o autostradă, dar au plantat panouri cu inscripția : ,, Aici sunt banii dumneavoastră ’’; sau taxa auto, pentru prima înmatriculare sau pentru ultima înmatriculare, după caz, pentru aceia care la ce bani au, nu vor mai avea posibilitatea să-și mai cumpere vreodată altă mașină. Și lumea ce face ? ... În loc să se dedea la practici inumane de un barbarism abominabil ca acei lihniți și desculți de acum o sută de ani ... Nu ! ... Lumea îi iubește, îi aclamă, face poze cu ei prin cârciumi, alte vremuri ... Cum s-au schimbat vremurile ... Extraordinar ! Lumea îi iubește, îi aclamă, numai e ca pe vremuri, să te răzbuni într-un mod barbar pe cel care ți-a luat și ultima bucățică de pâine de la gură, inadmisibil, ce barbarism. Astăzi, la numai o sută de ani, ce evoluție spectaculoasă a societății în care trăim, astăzi, da, astăzi, lumea se bucură de batjocora la care este supusă de către marii cinstiți ai neamului, lumea este fericită, este în extaz, marii cinstiți ai neamului îi batjocoresc și îi umilesc în fel și chip și ei se bucură, se bucură de batjocoră. E ca și cum ar veni niște hoți să-ți fure din casă, iar tu le-ai deschide, vesel, iar la plecare ți-ai face poze cu ei, mândru. Lumea plătește o grămadă de bani la sistemul de sănătate, de exemplu, iar în spitale nu e oxigen pentru operații și mor paciențiii ca muștele, dar lumea ne se mai dedă la barbarisme ca-n trecut, nu. Astăzi, cartiere întregi se debranșează de la căldură pentru că lumea nu mai are bani să plătească căldura și să dea și de mâncare copiilor ... iar la marginea orașului răsar, nu vile, cartiere de vile ... Extraordinar ! Cum s-au schimbat vremurile. Ce ne învață istoria ? ... Bine, nu centenarul faptelor abominabile despre care discutăm acum. Istoria ne învață că ... arta cere sacrificii. Așa cum Meșterul Manole a zidit-o pe Ana ... tot așa ... acești mari cinstiți ai neamului au ctitorit ... vile luxoase ! Marii cinstiți ai neamului au zidit la temelia vilelor lor pe aceia care, au cam sucombat, pentru că medicamentele de care erau dependenți nu au mai ajuns în farmacii. Dar ... dar sacrificiul lor n-a fost în zadar, ci pentru ca marii cinstiți ai neamului, cu banii de la medicamente să ctitorească cartiere de vile.
Și totuși ... totuși, încă și-n ziua de astăzi, în urma acestor schimbări radicale petrecute în societatea noastră, când lumea se bucură de batjocoră și umilințe, când lumea face manifestații în stradă de adeziune și de sprijin pentru marii cinstiți ai neamului, mai apar unele specimene, niște nebuni, niște turbați, care ... care la fel ca barbarii de cum o sută de ani care prigoneau lipitorile care le sugeau sângele, aceste specimene, ceva inadmisibil, folosesc violența ... în limbaj. Auzi, să spună ei că un mare și incomensurabil cinstit al neamului, care i-a făcut vilă lu’ fii-sa de sute de mii de euro, este un criminal ... De ce ? C-a luat banii de la sănătate și-a murit lumea prin spitale că nu erau medicamente, vai, da’ să spună așa ceva. Ce mare lucru că au murit câțiva pacienți din lipsa banilor în spitale. Facem niște reportaje la televizor în care-i acuzăm pe medici că nu și-au tăiat unghiile, și gata, dar să folosești violența de limbaj, să te dedai la asemenea manifestării abominabile ca acu’ o sută de ani. Inadmisibil ! ... Să spui că unul dintre cei mai mari cinstiți ai neamului a furat banii de la învățământ, când mai sunt școli la care elevii merg cu lemne în ghiozdan pentru a încălzi puțin soba din clasă. Da, mai sunt zone unde copiii merg pe jos kilometrii și iarna și vara sau sunt duși cu tractorul la școală. Dar ce era să facă sărmanul cinstit, oricum nu sunt bani să ia mașini de lux la toate școlile, așa că, sărmanul cinstit și-a luat el mașină de lux cu acei bani, ca exemplu pentru învățământ. Nu de alta, dar banii trebuiau cheltuiți. Tocmai acei nebuni care folosesc violența de limbaj îi acuză pe marii cinstiți ai neamului că nu cheltuiesc, nu absorb fondurile venite de la UE, chiar ei spun despre un enorm cinstit al neamului că este un bandit că și-a luat mașini de lux din banii oamenilor când copiii n-au cu ce se încălzii în școli. Inadmisibil !
Astăzi, lucrurile au evoluat, la centenarul abominabilelor prigoniri ale marilor cinstiți ai neamului de către lihniți și desculți ... astăzi ... tuturor ne este mai bine, vile, mașini de lux, excursii exotice ... lumea este în extaz, așa cum am mai spus face poze-n cârciumi cu marii cinstiți ai neamului, aceia care i-au împovărat cu taxe și nu numai atât, dar banii strânși din taxe i-au folosit numai pentru interese proprii și de grup ... Lumea se bucură de batjocora și umilințele la care este supusă. Vezi pensionari care după o viață de muncă n-au ce mânca, dar, îi vezi fericiți cum se înghesuie la cozi unde marii cinstiți ai neamului îi mituiesc cu câte ceva de-ale gurii de pomană. Acei pensionari îi laudă și îi iubesc pe marii cinstiți ai neamului care după ce le-au luat tot, absolut tot, acum îi mituiesc cu câte ceva de-ale gurii, bine-nțeles, tot din banii pe care marii cinstiți ai neamului i-au strâns de la populație, de la pensionarii în extaz. Că doar, atât timp cât lumea se bucură de batjocora și umilințele la care este supusă, făcând meeting-uri de adeziune cu marii cinstiți ai neamului ... asta merită !
Bucuria oferită de schimbarea societății noastre chiar în anul centenarului faptelor abominabile comise la 1907, bucuria generată de batjocora și umilințele la care este supusă lumea, această bucurie este umbrită de câțiva iresponsabili care îi acuză pe marii cinstiți ai neamului, folosind violența de limbaj.


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!