poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1577 .



Indiscreții
proză [ ]
"Adevăruri" despre Moș Crăciun

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ady Sarpe ]

2007-12-18  |     | 



_ Domnule Crăciun… Domnule Crăciun…
Moșul deschide somnoros ochii săi de-un albastru hipnotic, scoate un mormăit supărat și se întoarce pe partea cealaltă, cu spatele.
_ Domnule Crăciun este ora 9. Vreți să vă sculați?
_ Nu!
_ Domnule Crăciun… trebuie să vă sculați. Aveți program încărcat astăzi… Aveți o mulțime de lucruri de făcut și se-apropie Crăciunul.
_ Urăsc Crăciunul! Lasă-mă să dorm!
_ Domnule Crăciun…
_ … Gata, gata mă scol…
_ Și Moșul s-a întors din nou în pat.
În fața lui stătea o tânără superbă, într-un costum de menajeră foarte sexi ce-i sublinia talia și-i dezvelea provocator picioarele. În mâini ținea măsuța cu micul dejun.
_ Bună dimineața, domnule Crăciun.
_ ‘Neața.
_ Micul dejun.
_ Merci dragă.
_ În antecameră așteaptă secretarul dumneavoastră…
_ Spune-i să intre.
În încăpere pătrunde un tânăr la 30 de ani, într-un costum elegant care-i accentua dinamismul ce impresiona la el la o primă vedere. Și-a așezat diplomatul pe-un scaun, l-a desfăcut cu agilitate și a scos mai multe dosare.
_ Bună dimineața, domnule Crăciun.
_ ‘Neața, Bruce.
_ Sunteți gata pentru o zi plină?
_ Nu…
_ Ha, ha, ha… E bună… Deci. La zece aveți întâlnire cu consiliul director. La doisprezece prânzul cu reprezentantul firmei de răcoritoare. La treisprezece semnat contract cu firma de telefonie, la paisprezece cu cea de ciocolată, la cinsprezece cu cea de automobile. De la șaisprezece aveți vizionare la castingul de moș Crăciuni pentru reclama la produse feminine. La șaptesprezece trebuie să mergeți la controlul medical periodic pentru asigurare socială. La optisprezece…
_ Gata! Ajunge!
_ Am înțeles. Restul întâlnirilor le reprogramez pentru mâine…
_ Nu! Totul reprogramezi pentru altă dată!
_ Dar domnule Crăciun îmi permit să vă atrag atenția că intrăm în criză de timp. Mai este doar o lună până la Crăciun și sunt atâtea de făcut.
_ Fă-le tu! Eu sunt prea bătrân pentru asta. Mi-au ajuns atâția ani de când tot fac… Pe voi de ce vă plătesc?! Faceți-le voi!
_ Cu plăcere, însă chiar nu se poate. Este nevoie de persoana dumneavoastră.
_ … Sunt arhicunoscut, am mii de angajați care lucrează pentru imaginea și publicitatea mea, am contracte de miliarde de dolari, cu profituri pe măsură. Și cu toate acestea am la fel de mult de muncă ca pe vremea când împărțeam cadouri cu sania mea cu reni. Ba chiar mai rău… Gata! Mi-a ajuns! Vreau și eu să-mi odihnesc oasele mele bătrâne. Astăzi nu fac nimic din tot ce-ai tu acolo pe listă. Astăzi e ziua mea liberă! Clar?!
_ Cum spuneți! Voi contacta partenerii si-i voi anunța de schimbare… Dar vă rog mult să fie ultima… Nu vă supărați, dar Moș Nicolae este tot mai agresiv și ne câștigă clienții…
_ Bine. Îți promit că mâine voi face tot ce vrei tu…
_ Atunci pe mâine. O zi bună.
_ … Caterina!
_ M-ați chemat domnule?!
_ Da dragă. Să-mi fie pregătit elicopterul! Azi am chef de schiat. Vezi unde-aș putea să mă duc în Alpi.
_ Imediat.
_ … Nu stai! Dă-o încolo de zăpadă. Sunt prea bătrân pentru frig. Mai bine merg pe insula mea să stau pe plaje la soare… Da, asta voi face. Vezi să vină și vreo zece modele că diseară îmi chem spiridușii și renii și vreau să fac chef mare.
_ Am înțeles.
_ Rumba! Cea-cea-cea! Caterina poți să vii și tu! Da’ acum dă drumul la jacuzzi să-mi fac o baie. Hai fuguța, fuguța…
………………………………………………………………………………………………
_ Domnule! Domnule, o clipă!
_ Ce mai e?
_ Probleme! Am primit un fax din…
_ N-am timp! M-așteaptă elicopterul. Îmi spui când mă întorc.
_ E urgent!
_ Fir-ar! Bruce sper că e chiar important!
_ Este. Tocmai a venit un fax din Laponia. Mi-ați spus să vă anunț imediat dacă se întâmplă ceva acolo.
_ Nu-mi zice: personalul de la poștă și-a dat demisia.
_ Exact.
_ Iarăși. Înnebunesc. Mă așteptam: în fiecare an e la fel. Cum s-apropie sărbătorile cum pleacă. Oricât de bine i-aș plătii… În-ne-bu-nesc!… Mi-au stricat ziua…
_ Domnule, dacă-mi permiteți aș avea o sugestie. Lăsați-mă să aplic planul de restructurare de care v-am vorbit și…
_ Nu!
_ Dar domnule v-ar aduce câștiguri de milioane.
_ Știu… știu… Bruce ești tânăr și te apreciez, dar nu poți să înțelegi. Acolo se află esența spiritului de Crăciun… Dacă ai sta un singur an să triezi, să citești scrisorile copiilor din lumea întreagă n-ai mai gândii așa. M-ai înțelege. Eu am stat sute de ani acolo și toate iluziile, naivitatea și inocența copiilor nu o voi uita niciodată. De-aceia nici nu mă surprinde că nu rezistă nimeni mai mult de un an. Îți garantez: nici tu n-ai rezista.
_ Dacă-am restructura…
_ Nu! Ar fi cea mai mare greșeală; ar fi începutul sfârșitului pentru Moș Crăciun. Să-ți spun și de ce – în ultima sută de ani comerțul mi-a făcut o publicitate care-mi aduce o mulțime de avantaje: celebritate și evident mulți bani. Dar în același timp am pierdut enorm. Oamenii și-au pierdut încrederea în Moș Crăciun. Și au dreptate: am devenit o imagine goală de semificații, un agent de vânzări. Singuri copiii mai cred în mine. Dar sunt tot mai puțini. Acum se maturizează mult mai repede… Se simt dezamăgiți tot mai mult de Moș Crăciun… Să le ucid ultimele speranțe și să profit de iluziile lor – așa cum mă sfătuiești tu – va fi picătura care va umple paharul. Atunci chiar voi înceta să fiu Moș Crăciun și voi deveni definitiv Domnul Crăciun.
_ … Aveți dreptate… Moș Crăciun!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!