poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1874 .



Jay says: preambul
proză [ ]
Morala urmatoarei povestiri, cea despre Valentin - care nu se incheie...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Genghiz ]

2005-11-19  |     | 



Jay says: preambul


“Între lumea teoriei cuantice și epistemologie la un capăt al spectrului, și cea a sexului și durerii la celălalt, exista un fel de purgatoriu populat doar de fantome.”
A. Huxley, Geniul și zeița




Jay este un băiat care scria. Producțiile sale, ca ale multor tineri bine crescuți, nu sunau rău. Iată câteva mostre:
“Un ecou esențial îmi scăpase până atunci, - și nu nopții i se cuvenea imputată sleirea forțelor noastre, ci unei solidarități a avertismentelor, unei înmărturitoare fraternizări a contrariilor – când l-am descoperit ascultând cu înduioșare perorațiile omulețului aceluia, Elmore Leonard – făptură creață și coșcovită ce arbora sub imperiul surâsului intransigent de piroman o șepcuță cafenie, gen Henry Miller -. M-a izbit din plin neputința lui de a se despărți de lumea întregii sale puteri și mi-a fost clară deodată esența ratării: amânarea singurului abandon salvator, renunțarea la zeeasca ipostază a tinereții.”
“Impostura lui, cu siguranță, nu se datora acelei incurabile deficiențe a minții pe care o numim, cu dezgustătoare sfioșenie, mediocritate și pe care o serbăm adesea – plini de generozitatea unor complici -. Nu, adevărul este că el se resimțea din plin după atacurile măcinătoare ale unei maladii familiare îndeobște atleților celor mai disciplinați; câteodată, în toiul antrenamentelor sale crâncene, îi venea să lase totul în plata Domnului și să înfulece un sandviș cu șuncă. Era un veșnic dezertor și urma să fie descoperit cât de curând.”
Când l-am cunoscut, Jay începuse deja să se rușineze cu ceea ce publicase. Acum Jay este un băiat serios, pe care poți pune bază. Mi-a povestit, într-o seară, că își dorise să fie un Tom, Tom Sawyer mai precis, acel Tom. Dar am ajuns, conchisese el, învățătorul cel rău, acela care îl pedepsește pe Tom pentru ruperea unei planșe din cartea de medicină ascunsă în pupitru.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!