poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1486 .



Atentatul
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ACPN ]

2017-10-13  |     | 




“ ...Cuvântul “secret“ este inadmisibil într-o societate liberă și deschisă iar noi ca popor, intrinsec cât si din punct de vedere istoric suntem împotriva societăților secrete, a jurămintelor secrete si a procedurilor secrete. Pentru că există împotriva noastră o conspirație monolitică și cruntă care se bazeaza in principal pe modalitați ascunse pentru a-și extinde sfera de influență, se bazează pe infiltrare în loc de invadare, pe subversiune în loc de alegeri, pe intimidare în loc de liberă alegere. Este un sistem care a comasat vaste resurse umane și materiale pentru clădirea unei mașinării strâns unite si foarte eficientă ce unește operațiuni militare, diplomatice, de informații, economice, științifice si politice. Operațiunile sale sunt ascunse, nu publicate, greșelile sale sunt îngropate, nu puse pe prima pagină, criticii săi sunt reduși la tăcere, nu lăudați. Nici o cheltuială nu este pusă sub semnul întrebării, nici un secret nu este dezvăluit. De aceea judecătorul atenian Solon, a decretat ca fiind ilegal pentru orice cetațean să se sustragă unei controverse..”.

John F. Kennedy


Ora 6,30 – Ion Mantale, șofer amator, cu domiciliu în București, accesează serviciul 112 pentru a anunța descoperirea unui cadavru aflat la intersecția DN 135 cu drumul forestier Bradu din Casapi, un orășel de provincie din nordul țării.

Ora 6,40 – Serviciul de Ambulanță din Vâșcani trimite o autospecială la 6,35, care ajunge la locul faptei la 6,39. Asistenta Ileana Arsene, supravegheată de medicul Sebastian Râpeanu, începe resuscitarea.

Ora 6,41 – Sosește primul echiaj de Poliție, format din agenții Grigorie Cărpușor și Vladimir Hojda, care îl sună pe Cristian Alupului, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Casapi.

Ora 6,59 – Procurorul Alupului, însoțit de echipa tehnică, descinde la locul faptei și dispune prelevarea de probe. Cartea de identitate, descoperită asupra decedatului, relevă că omul era Constantin Apostol, președintele Curții de Conturi și canditatul PIR la funcția de președinte al Republicii.

Ora 7,01 – Agentul Cărpușor îl chestionează pe Ion Mantale, cel care sunase la 112, și stabilește că descoperirea cadavrului survenise în jurul orei 6,27. Celălalt agent, consemnează declarațiile altor trei martori, care rămăseseră la locul faptei și care opriseră acolo la semnelele lui Mantale în jurul orei 6, 25.

Ora 7,10 – Un elicopter al I.G.P survolează zona și-l informează pe comandantul Poliției din Casapi că în imediata apropiere a locului faptei cercetate, sub buza râpei, se afla un autovehicul de culoare neagră, avariat.

Ora 7,17 – Sosește Dumitru Vrabie, comandantul Poliției din Casapi, care, împreună cu procurorul Alupului, extind cercetările în afara perimetrului inițial și solicită sprijinul ISU pentru scoaterea autovehiculului negru din prăpastie.

Ora 7,30 – O unitate de intervenție ISU, numărând cincisprezece pompieri și trei alpiniști profesioniști, sub comanda colonelului Petre Ispas, iau în primire zona de intervenție.

Ora 7,35 – Corespondentul postului de televiziune „Acum” transmite primul reportaj de la fața locului: „…Doamnelor și domnilor, sunt Nicu Ghelmez și transmit în direct imagini din localitatea Casapi, unde cu puțin timp în urmă a fost descoperit corpul neînsuflețit al președintelui Curții de Conturi, Constantin Apostol, candidat din partea opoziției la alegerile prezidențiale din octombrie. Cadavrul a fost observat de un șofer amator, aflat în trecere prin zonă, la intersecția DN 135 cu drumul forestier Bradu, prezentând urme de strivire post mortem, fiindcă, așa cum am aflat din surse, moartea survenise cu ceva timp înainte de a fi călcat accidental de un vehicul necunoscut. Ulterior descoperirii, un elicopter al IGP a anunțat depistarea unei mașini negre avariate în fundul unei prăpastii din imediata apropiere, care părea să semene cu Mercedesul lui Apostol, lucru neconfirmat oficial încă. Drumul DN 135, pentru cine nu cunoaște zona, traversează Cheile Prundului din masivul Stejaru, începând din dreptul localității Vâșcani și terminând la ieșirea din localitatea Casapi. Este un drum extrem de periculos, care urcă și coboară în serpentină, cu porțiunii surpate parțial sau în curs de surpare, aproape inutilizabil pe timp de iarnă, poate cu excepția utilajelor forestiere, denumit de localnici și „ Drumul morții”. Ce căuta Constantin Apostol acolo la o oră atât de matinală, cum ajunsese în mijlocul acelui drum de la volanul mașinii sale și cum ditamai mașina cu toate dotările posibile plonjase fără nicio urmă de frânare în prăpastie, iată câteva întrebări la care vom afla, cu siguranță, în orele ce urmează răspunsuri…”

Ora 7,40 – Echipajul de pe ambulanță încheie procedurile de resuscitare, declară moartea pacientului și se retrage, urmat de un echipaj de Poliție.

Ora 7,45 - Televiziunea de știri „ Al treilea ochi” deschide jurnalul matinal cu următoarul comunicat: „…Acum patruzecișicinci de minute a avut loc o descindere spectaculoasă a DNA la reședința președintelui Curții de conturi, Constantin Apostol, care, potrivit Mediavax, a decedat în jurul orelor 6,27 într-un misterios accident de circulație petrecut în localitatea Casapi, undeva în nordul țării. Procurorii au confiscat calculatoare, casete, dosare și alte lucruri, sigilând la plecare ușa imobilului din Popa Șapcă 265…”


Ora 8,00 – Cei trei martori oculari sunt îmbarcați într-o dubă a Poliției, care pornește în direcția Vâșcani. Drumul DN 135 este închis de alte echipaje polițienești atât la intrare, cât și la ieșire, circulația fiind dirijată pe o varianta ocolitoare.


Ora 8,15 – Postul național de radio „Trident”, în emisiunea „Bună dimineața, România !” aruncă în eter știrea momentului: „…Din surse demne de încredere, dragi ascultători, așa-zisul șofer amator, Ion Mantale, care a descoperit cadavrul din Casapi, este, de fapt, ofițer SRI, specializat în tactici de dezinformare și antiterorism, cunoscut presei din scandalul „ Loto”. Mantale are o casă de vacanță în Casapi, de unde se trage de altfel, fiind nepotul lui Dumitru Vrabie, comandantul Poliției, și cumnatul procurorului Cristian Alupului, un personaj controversat, cu legături în lumea interlopă și în cea a mafiei pădurilor…”


Ora 8,30 – Echipa ISU scoate mașina din prăpastie, folosind macaraua cu scară pentru incendii, o încarcă pe o pltformă, apoi părăsește locul accidentului, deplasându-se cu toată tehnica înspre Vârșani. Îi urmează, la scurt timp, procurorul, comandntul Poliției, laboratorul de criminalistică și restul echipajelor de supraveghere rutieră.

Ora 8,32 – Pe blogul lui Manda apare transcrierea unei „discuții la cald” avută de acesta cu unul dintre pompierii care participaseră la scoaterea mașinii din râpă: „…Nu am văzut nicio urmă de impact! Mașina era, într-adevăr, julită și îndoită pe ici pe acolo, dar în mare arăta destul de bine! Personal cred că a fost împinsă în prăpastie!...”


Ora 8,45 – Ioana Macovei, redactor la televiziunea publică, reușește să stabilească o primă legătură telefonică cu Dumitru Vrabie, comandantul Poliției din Casapi: „ – Ce ne puteți spune despre accident, domnule comandant?
- Nu sunt prea multe de spus, stimată doamnă, dacă scoatem din ecuație nota de senzațional. A fost un accident nefericit, ca multe altele, datorat, în principal, neadaptării vitezei la condițiile de drum, poate și din cauza oboselii sau a altor factori neelucidați încă.
- Ne puteți explica, totuși, cum a ajuns victima pe șosea, iar mașina în prăpastie?
- Am găsit urme de impact pe un arbore, ceea ce înseamnă că mașina a intrat în derapaj, s-a izbit de copac, proiectând victima în afara, apoi a ricoșat în gol.
- Un blogger, care a vorbit cu pompierii, susține că pe mașină nu se vedeau urme de impact!
- Nu comentez asemenea aberații de blogger!
- Din informațiile noastre, pe surse, desigur, știm că victima a fost călcată și de un vehicul necunoscut!
- La ora aceasta conducătorul autovehiculului cu pricina a fost identificat și este audiat de către procuror.
- O performanță demnă de Cartea recordurilor!
- A fost, mai degrabă, o chestiune de hazard decât de merit al cuiva: am găsit plăcuța cu numărul de înmatriculare al mașinii la locul faptei.
- Există, se pare, dubii cu privire la ora descoperirii victimei?
- Da, așa se întâmplă întotdeauna, însă ancheta este în curs, iar raportul legiștilor cu privire la ora decesului poate contribui hotărâtor și la elucidarea acestor aspecte.
- Ion Mantale este nepotul dvs. și cumnatul procurorului anchetator?
- Da, confirm și apreciez modul ireproșabil în care a acționat.
- Face parte din structurile teritoriale ale SRI ?
- Nu numai că face parte din aceste structuri de elită, dar este colonel plin și coordonator al Brigăzii antitero la nivel central. Mă fălesc, să știți, cu un asemenea nepot!...”


Ora 8,46 – Un telespectator indignat, pe nume Costel Bătrânu, intră în direct la postul de televiziune „Azi”: „…Adineauri l-am auzit pe Vrabie, comandantul Poliției din Casapi, susținând la televiziunea națională că semnele de pe copacul acela din intersecție s-ar datora impactului cu mașina lui Apostol. Este o minciună. Eu le-am făcut cu Ifronul acum două zile!
- Ce-i acela un Ifron?
- Un fel de tractor uriaș cu clești pentru apucat diverse lucruri.
- Și cum s-a întâmplat?
- Păi, am alunecat de sus, din coama dealului, pe mâzgă! Când plouă se face mâzgă pe drumul forestier. Am mers târâș vreo treizeci de metri până când m-am oprit cu Ifronul în stejarul acela bătrân, că dacă era un brad sau vreun paltin mă duceam de dura drept în prăpastie! Să nu-mi spună mie Vrabie că aia e julitură de automobil! Acolo e altă tărășenie!...”

Ora 8,50 – Din fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Casapi, corespondentul televiziunii „Acum”, Nicu Ghelmez, transmite al doilea reportaj: „…Am lângă mine, stimați telespectatori, pe conducătorul autovehiculului care a trecut peste Constantin Apostol: Cum vă numiți?
- Ilie Caranfil.
- Spuneți-mi, vă rog, cum s-a întâmplat?
- Mă deplasam spre Vârșani, venind dinspre Casapi, când mă trezesc cu cineva apărându-mi brusc în față, apoi dispărând în tufișurile de pe margine la fel de brusc. Dacă sunteți șofer știți că în virajele strânse farurile bat înainte, nu urmăresc curba, fiind posibil adesea să vezi ceea ce ți se pare că vezi. Adevărul e că am simțit imediat după aceea că am trecut peste ceva cu roțile din dreapta, dar, cunoscând gropile de pe DN135, mi-am zis că nu putea fi decât o groapă și mi-am văzut de drum.
- Ce făceați la ora accea matinală la Casapi?
- Nimic deosebit. Îl dusesem la fabrică pe fratele meu, Virgil, care avea mașina stricată, și mă întorceam spre casă.
- Vă mai amintiți pe la ce oră ați plecat din Vârșani?
- La șase fix. Þin minte fiindcă m-am uitat la ceas.
- Ați văzut ceva suspect pe traseu?
- Nu, n-am văzut nimic: nici la plecare, nici la întoarcere. Fac drumul acesta de douăzeci de ani, cincisprezece minute la dus, cincisprezece minute la întors, maxim treizecișicinci-patruzeci de minute, pe verificate, că nu-s decât trei kilometri mari și lați.
- Atunci cum vă explicați faptul că Mantale, cel care a sunat la 112, descoperea cadavrul la 6,30?
- Habar n-am! Normal ar fi trebuit să fi ajuns acolo înaintea mea sau odată cu mine, dar eu n-am văzut nicio mașină!...”


Ora 9,00 – Jurnalul postului de radio „Trident” începe cu un interviu realizat de cunoscutul pamfletist, Radu Stroie, la Poliția din Casapi, cu cei trei martori oculari, care credeau că Mantale mințise în privința orei sosirii lor: „…Dacă a sunat la 112 la ora 6,27, zise Ion Argint, înseamnă că trebuia să-l fi auzit și noi, fiindcă eu, cel puțin, am ajuns acolo exact la ora 6,25, iar el gesticula cu ambele brațe ca să opresc. Mai mult, după ce am coborât din mașina mea, am pus mâna pe capota Ford-ului, mașina lui Mantale, care, surpriză, era rece, deși trebuia să fie fierbinte! În cinci minute nu se răcește o Dacie, darmite un Ford!
- Personal nu văd de ce-ar fi mințit Mantale în legătură cu acest lucru! Aproape că nici nu mai contează la ce oră a fost descoperit cadavrul lui Apostol!
- Ba eu cred că contează, zise celălalt martor, Costică Drăgan, întrucât eu cred că Mantale a sunat în momentul în care a observat farurile noastre apropiindu-se, încercând să ascundă ceva, poate chiar o crimă!
- Și apoi, interveni cel de-al treile martor, ora indicată de consăteanul nostru, Caranfil, care a trecut cu mașina peste mort, coincide cu sosirea noastră, ori noi, cum am spus și la Poliție, nu ne-am întâlnit cu dânsul!...”

Ora 10,00 – „Divizia” de paparazzi de la revista „Flash” surprinde imagini de la cea de-a doua casa a familiei Apostol, de pe Rășinari, pe care o obținuse soția acestuia, Camelia, în urma unui așa-zis partaj și divorț formal: „…Avea, slavă Domnului, destui dușmani! le spusese femeia. Făcuse rău la mulți oameni sus-puși din poziția de președinte al Curții de conturi, din asta i se trage, cred, de la vizita privată în SUA, la care am participat și eu. Mă gândesc că primirea la Secretarul de Stat, apoi la Președinte, a deranjat anumite cercuri ale Puterii, știut fiind că o-k-ul pentru ocuparea unei asemenea funcții vine de la Washington!
- Bănuiți ce căuta tocmai în capătul celălalt de țară?
- Nu. Nu avem propietăți sau afaceri în afara Bucureștiului.
- Era un om sănătos?
- Era perfect sănătos.
- Poliția susține că accidentul s-a datorat … neadaptării vitezei la condițiile de drum. Avea boala vitezei?
- În primul rând, domnule, soțul meu nu poseda și n-a posedat niciodată permis de conducere, preferând să țină un șofer decât să aibă grija unei mașini. Trageți singuri concluziile!
- Bănuiesc că ați aflat despre descinderea de astă-dimineață a DNA-ului?
- Da.
- Și cum comentați?
- Aș zice că procurorii ne-au mai dat o licție de cinism, dar înclin să cred că acțiunea fusese pornită înainte ca ei să afle despre cele întâmplate! Cu toate acestea nu s-au sfiit să confiște tot ce le-a picat la îndemână!
- Vă temeți pentru ce s-ar putea găsi pe calculatoare?
- Deloc. Constantin era afon și în privința asta. Nu există nimic care să-l încrimineze sau să-i păteze memoria…”

Ora 11, 00 – Apar pe agențiile de știri fragmente din Raportul medico-legal cu privirea la cauza morții președintelui Curții de conturi:”…Moartea numitului Constantin Apostol a fost violentă și s-a datorat unei insuficiențe cardiace acute în urma administrării contraindicate și incorecte a unei substanțe de șoc, probabil adrenalină, care a avut efecte letale prin fibrilație ventriculară și stop cardiac ireversibil…Momentul morții poate fi stabilit în intervalul situat între orele 5 – 6….Leziunile de violență, post mortem, produse prin comprimare de corpuri dure – contenție, nu au legătură directă cu cauza morții…”

Ora 12,00 – În ediția sa de prânz, ziarul „Clopotul” face o radiografie a evenimentului și trage o concluzie aiuritoare: „…La aproape douăsute de ani de la primul atentat cu bombă din România, ne aflăm, stimați cititori, în fața celui de-al doilea atentat, e drept, de data aceasta cu adrenalină, soldat nu atât cu moartea unui candidat la președinție, care nu este de acceptat, desigur, cât mai ales cu rănirea de moarte a democrației! Neglijența crasă a atentatorilor, în stilul nostru balcanico-dâmbovițean, nu lasă niciun dubiu cu privire la identitatea adevăraților autori, dar nici nu încurajează demersul cuiva dispus să se sacrifice inutil pe altarul mânjit de sânge al dictaturii…”


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!