agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 285 .Hora utopiei...
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [IleanaPB ]

2017-01-24  |     | Mi-ar fi plăcut să scriu împăcată, despre Unire. Ascultând aceeași melodie. Un fel de colaj de muzică nouă și veche. Venită de dincolo de munții istoriei prăvăliți peste suflete. Cu tristețe, atât de des. Sau cu bucuria prefăcută a binelui. Prefăcută… dintr-un sentiment inconștient de depășire a oricărui supliciu.
Mi-ar fi plăcut să-mi iau tableta, să mă insinuez într-un colț de la Universitate, să strâng pleoapele și să las gândul slobod prin degetele care au dobândit scrisul pe întuneric. Să aud sunetul acela de ne(clonat) al speranței din vârful semnului de victorie. Să văd chipul și lumina din ochii celor care nu mai sunt, dar care au fost acolo și mi-au dăruit mie, ție, vouă, un vis. Atâți prieteni care s-au dus – răpuși de boli de oameni răi și de suflete chircite în nimicnicie!
Mi-ar fi plăcut să trec din nou printre gloanțe, să pansez noaptea oameni buni și oameni răi, să pun cearceafuri – drept camuflaj - în ferestrele de la subsol, pentru a nu fi omorâți înainte de a-i salva pe alții. Să-mi îmbrățișez copilul atât cât să-i simt inima și să plec mai departe, prin fum, zăpadă, întuneric și groază, pentru a dobândi ceea ce nu avusesem vreodată. Având credința că nimic nu este zadarnic atunci când bulgărele începe să se rostogolească.
Mi-ar fi plăcut să trăiesc în inima aceea mare și bucuria fără margini a luminii care avea să vină. Cu duioșie, înțelegere, înțelepciune, fraternitate, gând bun, respect, prețuire, dar, mai ales, iubire! De noi, de voi, de ei.
Mi-ar fi plăcut să înot prin zăpadă și să duc primul text despre revoluție - dintr-un spital. Să îngheț pe drum și să nu-mi pese dacă acele rânduri nu aveau să apară. Nici acum nu știu asta. Îmi amintesc doar vocea trudită și udă a redactorului ostenit de nesomn.
Mi-ar fi plăcut să mai am anii aceia și naivitatea de a crede că dacă un ceva este doar o iluzie, tot merită să speri - chiar de pe un scăunel cu trei picioare.
Mi-ar fi plăcut să arunc toți brazii de Crăciun, să-mi scot pielea de pe mine, să mă îmbrac pasăre peste timp și să-l cert pe Cuza că nu ne-a învățat statornicia, că nu ne-a legat degetele și inimile între ele cu țărână, lacrimi de ne(alienare), credință și respect.
Mi-ar fi plăcut să îmbrac ia tatei și vesta de duminică a bunicului, sacul din pod sau cearceaful sub care mă prefăceam fantomă, poate chiar un nimic din petece și puncte, să strâng pleoapele și să vă adun pe toți într-un cerc, sau pătrat sau orice formă geometrică și să cântăm despre marginile acestea care ne dau identitate, care sunt epiderma noastră de bogăție și sărăcie, de iubire și…, de oameni ai aceluiași dac.
Mi-ar fi plăcut, deși nimic nu s-a întâmplat. Și-mi pun palmele peste față, îmi astup urechile cu… dar nu mi-au rămas decât aceste biete cuvinte!
………..
Iarna se sprijină pe crengi… nu există broscoi fermecați… unire, prin ce timp umbli haihui?... la mulți ani, români, oriunde v-ați afla!
București - 24 Ianuarie 2017

.  |
 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!