agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 761 .Locuiesc în mine cu o sută de poeți V
proză [ ]
Accidentul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [IleanaPB ]

2014-06-24  |     | 
Plouă și mă amestec cu urmele. deschid fereastra. scot din torpedou reportofonul. vocea mea egală - albă adoarme aerul. și mașina aleargă pe șoseaua care mă amețește…
………...
Cu ce cuvinte să scrii pe tastele acestea negre, obosite de delirul unui vis. tocit pe la colțuri de neîntrebări. despre cum este să exiști sau să trăiești cu jumătate din tine. cealaltă parte ai pierdut-o cu grația unei libelule, în neantul unei vieți. printre copaci, cărări, oameni neștiuți ca fiind (cu adevărat) și poeme despre fluturi?
Cu ce cuvinte să scrii despre cine nu mai ești, când gândul te-mpinge pe trepte, într-un hău roz în care amintirile aplaudă?
Cu ce? ...
..........
- Ssss! taci, Iulia! scrie pentru noi, doar. poeții din tine. triști, veseli, aiuriți, logici, exaltați sau gustând pământul cu fiecare linguriță de adevăr sau vis. scrie și dă drumul lacrimilor. vor curge spre interior. te vor spăla de tristeți - lungi pentru o inimă. ne vor îneca sau le vom împărți între noi, cei rămași, de sunt prea multe. și le vom duce pe rând la revizie. poate nu vor trece de ITP. poate le va lua cineva talonul iar nouă ne va suspenda permisul pentru administrarea durerilor...
- Tu cine ești?
- Cel cu pacea și chimia prăbușirilor, catalizatorul mersului înainte.
- Atunci taci! trimite altul! cel care strânge cărările și oprește respirația. într-o gară. într-un câmp. pe o stâncă sau sub un paltin strâmb de toamnă.
- Iuliaaaa! haide! repede! trece timpul! ai grijă la curbă!
- A, da! uitasem de ma...
.........
Scrâșnetul roților. dansul în aer. cerul care se învârtește. noaptea din zi. steaua mea cum coboară. degetele ei lungi de marmură. sângele franjuri de durere. tunelul alb căutat cu disperare. vortex de gând. vortex de vis. irișii mei verzi - galbeni de toamnă, pulbere în lume. undeva, slujba unor îngeri. lacrimi oftând. pa, iubito! dragii mei poeți, Doamne, cât v-am iubit! departe, într-un colț de univers, o scânteie. grăbiți-vă! va scrie, sigur, coboară spre voi dintre palmele mele! nu-i lăsați cerul neîntrebat! luați-i singurătatea din buzunare, mângâiați-i lacrimile care vă aplaudă, dați-i stele din hârtie, nu ne(steaua) mea!
Între doi nori, două oglinzi... gândul meu prelungit în abur de ne – alb.
.......
- Iulia, trezește-te, te rog! ne vezi? spune! suntem aici, cu tine. hai, iubito! suntem toți. și cel cu vântul verde din colțul ochilor. și cel cu aerul care atârnă de cer. și cel care vrea să te-nvețe cum e cu birjarii. și cel cu brida de timp. cel care țipă când îl doare. cel cu clepsidra de apă. cel ce se roagă la stâncă și cântă la vioară pe un fir. și arlechinul. și plângăciosul. și fericitul exaltat. și fraierul. și blândul. și cel ce-mparte lumea pentru zâmbetul din iarbă. și doctorul. și pianistul. și caraghiosul ce dansează veșnic step. toți poeții tăi, Iulia! haide, la viața ta dreaptă - strâmbă dintre litere!
...............
Pe umăr lumina alunecă rotund. cearceaful alb de pe pat parcă mă desparte de trup. pe pereții din rezervă, între umbre, o valiză cu vise. din tavan cad fluturi. vocea gri a doctorului mă învăluie. ai avut noroc, Iulia, viteza nu era prea mare. îl privesc printr-o fantă verde și zâmbesc în locul unui fluture care plânge.
..................
Cu ce cuvinte să scriu despre toate acestea?
Ar trebui să-mi întorc inima pe dos, să-mi limpezesc sângele de drogul răului, să mă curăț de toate amintirile, fricile, uitările de iubire, neîntrebările lăbărțate pe ceasul invers al trecerii spre mine, pentru a face loc atâtor alte cuvinte, învățate dar uitate într-un sertar stingher, închis vremelnic contra unui bilet spre nefericire. scump, fals și de marcă.
Cu ce cuvinte, pe ce taste?


Ileana Popescu Bâldea

.  |
 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!