poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1478 .



Vremuri grele
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [tunaru ]

2012-11-21  |     | 



În antichitate oamenii se foloseau de lumina focului pentru a transmite rapid și la distanțe mari știrile urgente și foarte importante ca de exemplu: victoriile în războaie, atacarea unei cetăți, căderea Troiei, a Ierusalimului și altele asemenea.
Invențiile fizicienilor Guilermo Marconi și Nikola Tesla de la sfârșitul sec. XIX au ajutat la punerea în practică a transmisiunilor electromagnetice, care ulterior s-au numit, pe scurt, unde radio.
Prioritatea transmiterii la distanță a unui mesaj vocal prin undele radio, a revenit lui Reginald Aubrey Fessenden, un canadian din Quebec, provincia Ontario, Canada, naturalizat în America și punerea în ulterioară în practică a descoperirilor în domeniu, a făcut posibilă trecerea la telegrafia fără fir și la folosirea codului Morse.
Pasul următor l-a constituit descifrarea misterelor legate de câmpurile variabile electrice și magnetice, ceea ce a făcut posibilă transmiterea la distanțe din ce în ce mai mari a unor fluxuri continui de date, chiar a celor în mișcare, ceea ce a deschis practic un nou orizont: acela al utilizării radioului și televiziunii la scară continentală și chiar cosmică.
Și cu toate astea, Cosma Etolianu, un sfânt de etnie greacă, a declarat prin revelație divină, rețineți, la anul 1756 (!) că va veni vremea când pe acoperișurile caselor se va vedea o pereche de coarne și oamenii vor avea în casele lor câte o cutie de unde le va vorbi cel rău iar ei se vor bucura!
Veți vedea că nu este vorba de o față religioasă care face fobie la progresul tehnic, ci de un lucru mult mai grav care, din păcate, ne afectează pe toți.
Să nu ne pripim deci, ca să nu tragem concluzii greșite.
Radioul, televizorul, internetul nu sunt rele în sine.
Până la un punct, ele pot fi asemănate cu descoperirea focului, a roții, sau cu oricare altă invenție din cele înscrise cu litere de aur în istoria civilizației umane.
Pentru că pot să fie puse cu adevărat în slujba oamenilor sau invers, prin reaua lor folosință, pot să producă dereglări în fizionomia social, politică a unei epoci, să ducă la distorsionarea imaginei acesteia, la sminteli sau chiar la regres.
Trăim vremurile în care aceste invenții tehnice transmit astăzi mai mult lucruri rele decât bune în comparație cu cele general utile. Scopul lor a fost să informeze publicul mai amplu, mai eficace, mai rapid, aproape în timp real, să îi pună pe oameni în legătură unii cu alții, indiferent în care parte a pământului s-ar afla, tot în timp real, ceea ce înainte nici cei mai îndrăzneți futurologi nici nu cutezau să viseze.
Poate doar un vizionar de talia lui Jules Verne care și-a entuziasmat cititorii săi cu nemaiauzitele sale descoperiri care păreau de neimaginat la timpul respectiv.
Mijloacele media de astăzi s-au specializat în știrile de mare impact emotiv, fie chiar și negativ sau poate în special negativ, pentru că acestea prind mai ușor, în timp o faptă din cele bune trece neobservată și face mai puțină audiență.
Un câine a mușcat un om nu mai este de multă vreme o informație relevantă. Dar dacă un om a mușcat un câine, asta da, este ieșită din comun, surprinde, frapează, este un hit.
Surprinedți-i pe cititori, dați-i cu capul de pereți, să alerge să cumpere ziarul nostru și numai pe al nostru!
A născut undeva o fată de doisprezece ani? Ãsta da, este un subiect inedit. Și veți vedea că nimeni nu va deplânge morala, unde am ajuns cu educația tinerelor fete, a tinerei generații în special, încotro mergem și ce este de făcut pentru îndreptare.
Crește numărul tinerilor care se droghează sau a celor bolnavi de sida? Tratamentele de dezalcoolizare ajung să nu mai dea randament și-i transformă pe pacienți în adevărate epave care și-au scurtat cu o inconștiență demnă de o cauză mai bună viața? Asta da, punctează la rating.
Câte articole care mai condamnă aceste vicii ați citit Dvs în ultimul timp?
A comis un descreierat o crimă abominabilă? Corespunde! Este un subiect bun de exploatat și de lungit în mai multe episoade, fiecare terminat în coadă de pește ca să-l facă pe cititor nerăbdător să afle urmarea. Nu are importanță că cei mai puțin copți la minte, nepregătiți îndeajuns pentru viață cad în acest vertij halucinant care riscă să facă din ce în ce mai multe victime.
Și autorul intră în descrierea amănuntelor care nu ar trebui să ajungă niciodată la urechilor acestor potențiale victime.
Dacă citești printre rânduri astfel de relatări, îți dai seama că autorul mai mult stârnește curiozitatea și incită decât să condamne fărădelegea.
Unii cred că tentația răului în sine este mai puternică decât dorința de a face un serviciu aproapelui sau o bucurie celui aflat la nevoie.
Trăim vremurile în care oamenii învățați fac mai mult rău decât bine semenilor lor.
Pregătesc cei de sus redeschiderea caselor de toleranță? Ei da, pe subiectul acesta se poate conta în majorarea tirajului.
Dar să încerci să deschizi ochii oamenilor că nu facem altceva decât să săpăm la rădăcina matriței neamului, cu asta nu câștigi cititori și tema este considerată depășită, superfluă iar gazetarul e descurajat în abordarea ei.
Vedetele adulate de public, și-a schimbat vreuna din ele amantul, amanta? Și mai ales fotografiile lor mai mult decât indecente? Asta merge. Crime, spargeri, violuri, deviații sexuale, amănunte picante din viața cluburilor de noapte, (altă pepinieră de pierzanie pentru cei mai tineri dintre tineri,) destrăbălarea, introducerea educației sexuale la clasele mici, scandaluri din high life, rubrica neagră, pornografia, divorțuri, bârfe, reale sau închipuite, scoaterea icoanelor din școli sunt subiecte predilecte aflate în vogă, fac tiraj.
Asemenea și ,,căsătoriile” între personae de același sex precum și ,,dreptul” acestora de a se organiza în partide, sindicate, de a înfia copii, de a beneficia de magazine proprii, de a fi considerate minorități cu drepturi egale în fața legii, ș.a.m.d., ș.a.m.d.
Care lege, fraților? Aceea care ni se impune din exterior?
Aceea nu e lege!
Vedetele care dau tonul umblă cu rochii din ce în ce mai scurte sau transparente încât îți este rușine să le privești dacă se așează pe vreun scaun sau trebuie să se aplece.
Societatea care cultivă cu obstinație fundul femeii pe care-l afișează aproape peste tot, se condamnă singură. Intră într-o binemeritată involuție din care nu se știe când și cum va ieși.
De ce?
Aceasta este maniera de a face rating dar și noi ne complacem, noi consumatorii de știri!
Ceea ce înseamnă pe undeva că ne bucurăm de mijloacele media pe care le merităm. Chiar dacă nu ne convin.
Adică folosirea acestor mijloace media a început să curgă într-o direcție contrară celei pentru care au fost puse la dispoziția noastră. Și efectul lor nociv devine palpabil, pervertesc și mutilează conștiințele celor mai puțin pregătiți pentru viață.
Faceți reclamă din orice ies bani!
Fiecare produs mai nou sau mai vechi este prezentat ca o ocazie unică: Scoateți-vă oameni buni banii de pe unde îi aveți și cumpărați repede până nu se epuizează stocul!
Sunt emisiuni la care, privind, mi-aș pierde respectul pe care îl mai am față de mine însumi.
Talk-show-uri în care se în care fiecare participant este încurajat să dea o replică tăioasă preopinentului, ceea ce echivalează cu incitarea unei părți împotriva celeilalte, parteneri de dialog din partide politice diferite care ajung să se considere dușmani personali, ajung să se certe ca la ușa cortului, își pierd total respectul unul față de celălalt, confirmând odată în plus că respectul de sine l-au pierdut de mai multă vreme și care, în final se insultă copios sau părăsesc pe viu dezbaterea anunțată cu surle și trâmbiție pentru orele de maximă audiență.
Îndemnul pe care l-am învățat la școală: Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți, a fost aruncat în cutia cu artefacte considerate desuete.
Inutil să mai adăugăm că cine insultă pe altul, pe sine se insultă. Cine nu respectă lumea în care trăiește, nici el nu merită respectul lumii.
Grija producătorilor pentru generația tânără?
Este inexistentă.
Ei consideră că un anunț searbăd de genul: ,,Copiii sub 18 ani nu au voie să privească acest film decât în prezența părinților!”este suficient pentru paza ochilor inocenți ai copiilor.
Atât este de învechit procedeul, că nu mai stârnește hazul nimănui.
Dar adevărata măsură de înlăturarea a răului, una civic responsabilă, este de a nu expune pe sticlă, dar și de a nu afișa în ziare, pe internet aceste mizerii stricătoare de suflet.
Părinții sunt la serviciu, bunicii nu mai au nici o trecere în fața nepoților iar ei consideră că și-au făcut datoria și pot să doarmă cu conștiința împăcată.
De ce le convine să-și fure căciula astfel?
Numai pentru profituri!
Pentru că avem public căruia îi place să vadă astfel de lucruri iar trustul publicitar face venituri.
Dacă romanii ajunseseră în timpul lui Vespasian să încaseze bani pe ieșitorile publice (pe atunci nu exista denumirea de WC!), de ce nu ar învăța și ei ceva din asta?!
Participanții la acest turnir mediatic duc o luptă înverșunată între ei și concurența pentru încă o treaptă în top, are legile ei nescrise.
Liderii noștri nu vor recunoaște în ruptul capului că cedează la presiunile din afară și trec sub tăcere orice consimțire la legiferarea stricăciunii morale, pentru că ei sunt în stare să strecoare țânțarul și să înghită cămila.
Să nu creadă cineva că demonstrațiile deșănțate ale poponarilor și ale lesbienelor în București s-a făcut fără aprobarea celor pe care i-am ales să ne conducă destinele.
Dar ei n-au primit mandat din partea alegătorilor pentru astfel de spurcăciuni, necunoscute în întreaga istorie a neamului nostru românesc.
Regnul animal nu cunoaște astfel de ,,rafinamente” degradante.
Dar le place să se bată cu pumnul în piept că sunt aleșii poporului și acționează numai în numele său.
Acesta este modelul nostru de democrație!
Dar aceasta nu înseamnă democrație!
Și nu am spus nimic despre încurajarea întreruperilor de sarcină prin mijloace considerate ,,științifice”, care nu înseamnă nimic altceva decât o sângeroasă pruncucidere care umple pământul altădată curat al României, cu sângele cel mai nevinovat din lume, și care din ’89 și până astăzi pare să se apropie de 20 milioane victime!!!
Adică aproape încă odată populația țării, copii nevinovați și care nu se pot apăra, omorâți și care se ard în cuptoare.!!!
L-am pus pe Hitler la stâlpul infamiei dar noi l-am întrecut în cruzime.
Ce viitor pregătim pentru țara în care ne-am născut și pe care trebuie să o lăsăm copiilor noștri? Copiilor, copiilor noștri?!
Și când suntem la ananghie ne rugăm la Dumnezeu să aibă milă de noi că o ducem greu. Alunecările de teren, inundațiile, cutremurele, bolile și alte catastrofe devastatoare să ocolească România.
Dacă nu încetăm cu aceste practicile de acest gen, noi ca popor o vom duce din ce în ce mai rău.
În 1967am avut 527 mii de nașteri, în 2011 am avut sub 200 de mii și mortalitatea întrece natalitatea! Prima dată după 1932 de când există date.
Se estimează că populația noastră care la 1 iulie a.c. era estimată la 21,3 milioane de locuitori, va scădea cu aproape 1 milion locuitori la fiecare 10 ani, fără a se lua în calcul emigrația.
Ce populație va mai avea România peste numai 50 de ani?
Bunele obiceiuri pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri sunt considerate astăzi ca demodate: iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, învățătura morală, educația sănătoasă, curățenia sufletească.
În Testamentul Vechi Domnul le cerea iudeilor, poporul Său iubit, să omoare cu pietre fetele care la măritiș nu erau virgine. Iar noi promovăm astăzi ,,libertatea” sexului iar UE-ul face presiuni asupra noastră pentru introducerea educației sexuale la clasele mici.
Nici un popor nu a supraviețuit timp îndelungat în istorie fără credință. Și aici dorește cineva din afară să zvârle semințele sale otrăvite ca să putem fi îngenuncheați mai ușor.
Disprețul sistematic al normelor religioase, nu face cinste nici unui mijloc media, nici unui jurnalist sau redactor.
Și nici negarea adevărurilor de credință sau tratarea lor cu superficialitate, în bătaie de joc sau ignortarea voită a acestora.
Câtă vreme ne vom manifesta ca națiune cu frică de Dumnezeu, iubitoare de lumină și progres, vom rezista. Dacă vor reuși să ne transforme din națiune într-o mulțime amorfă și fără personalitate, dintr-un popor care a jucat un rol important pe scena istoriei europene, într-o gloată fără conducători naționali, riscăm să dispărem de pe scena istoriei!
Într-un termen relativ scurt, cele mai importante pârghii ale suveranității noastre de stat vor fi mânuite din afară și cu siguranță, nu după voia și interesul nostru național!
Taina celor de mai sus, s-ar putea să scape acum multora dintre noi. Dar efectele lor nu vor întârzia să se abată asupra noastră.
Cât de curând.



.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!