poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 935 .



Distrățel în Orășel
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Muscelean ]

2011-11-05  |     | 



Distrățel oftează. De când e primar în Orășel a vrut să ofere oamenilor cât mai multe zile de distracție. “Să mai uite lumea de criză”, spunea el când pregătea un nou spectacol sau ediția anuală a unei manifestări distractive. “Să vă distrați bine!” a fost chiar sloganul folosit în campanie, mult mai atractiv decât al contracandidatului: “Muncă și investiții pentru Orășelul nostru!”. 99,98% a fost procentul cu care Distrățel a câștigat alegerile și asta doar pentru că un alegător a murit cu buletinul de vot în mână chiar înainte să-l introducă în urnă. A fost singurul care nu a rezistat maratonului de chefuri oferite de candidatul Distrățel în campania electorală (0.01% au reprezentat voturile familiei contracandidatului).
Oftează primarul Distrățel și are de ce. A făcut un proiect de promovare a Orășelului (pe bani europeni), iar asta nu înseamnă doar reclamă TV și banere, ci și o serbare, ceva, un spectacol de mai multe zile sau măcar de o zi. Numai că nu știe când să programeze manifestările: calendarul e plin. Într-un an sunt 11 zile cu sărbători legale; 99 sâmbete și duminici în care mereu se cântă ceva în centru, lângă terasele cu mici, bere și yo-yo-uri pe care e imprimat chipul primarului; 2 săptămâni durează Zilele Orășelului, sub sloganul “Împreună cu Distrățel pentru Orășel!”; 3 zile înseamnă aniversarea onomasticii alesului cetățenilor; alte 3 zile sunt dedicate zilei de naștere (3 zile a durat travaliul Distratei, mama primarului); 7 zile de distracții sunt oferite de Consiliul Județean; doar 2 de Prefectură; câte 5 zile de distrat Orășelul au la dispoziție cei doi parlamentari de zonă; mai sunt spectacole de Zilele cartierelor (fiecare dintre cele patru cartiere are câte o săptămână de festivități); urmează Zilele străzilor (câte una de fiecare, dar se adună vreo 60); calendarul se completează cu Zilele recoltei, Zilele fabricii de cablaje, Zilele Cetățenilor de onoare (aproape 25), spectacole oferite la aniversările ziarelor și televiziunilor locale, Ziua când cântă cucul prima oară (cucul e pe stema Orășelului), Zilele anotimpurilor (la fiecare solstițiu sau echinocțiu), Ziua primei ninsori, Ziua îndrăgostiților (și de Sfântul Valentin și de Dragobete), zilele școlilor, liceelor și grădinițelor, Ziua când aterizează elicopterul Smurd, Ziua întreagă și Alte Zile… Când să mai pună o altă manifestare în calendar?! “Suzana! Cheamă-l, te rog, la mine pe Ștrudel!” (Suzana e secretara, Ștrudel e consilierul pe probleme de distracție, singurul pe care și l-a permis primarul în vreme de criză).
Acum se oftează la dublu. “Ștrudel, chiar să nu mai avem nici măcar o zi disponibilă?!”. Consilierul oftează în continuare și răsfoiește de zor un carnețel cu date: “Șefu´, nu găsesc nicio fereastră. E… Ura! Ura și distracție și trăiască dumneavoastră! E o zi liberă chiar săptămâna asta, joi”. Distrățel e derutat: “Cum de ne-a scăpat o zi?!” Apoi își revine: “Mai bine așa, altfel ar fi trebuit să anulăm o altă distracție și asta mi-ar fi dăunat în alegeri, la anul. Bine, rămâne pe joi cu distracția pe bani europeni!”. Dintr-o dată Ștrudel se face la față ca untul de oaie: “Șefu´, avem o problemă!”. Distrățel se încruntă, deși nu are o zi și pentru așa ceva. “Joia din săptămâna asta nu era marcată în calendar fiindcă trebuia să fie ziua în care se muncește în Orășel”. Râsul zgomotos al primarului Distrățel se aude în tot Orășelul: “Ștrudele, asta nu e o problemă, ci o grijă mai puțin! Azi e luni; ne-ar fi ajuns nouă 3 zile să ne pregătim de muncă?! În niciun caz! Dar pentru distracție e timp!”.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!