poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3588 .



Alimentație naturistă și Criza economică
proză [ ]
satirică

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [geafir ]

2011-06-20  |     | 



- La prima vedere, orice om poate să creadă că războiul este acela dus pe șenile sau pe aripi de avion în zbor, acel act regretabil care pornește din lăcomie și orgoliu și se încheie cu pierderi de vieți omenești, deschide Nimeni discuția. Nu mă gândesc la această formă de război, ci la una mai rafinată, cum ar fi războiul omenirii cu kilogramele în plus și a cărui cauză se regăsește în subconștientul nostru: lăcomia; căci, oricât ar avea, omul își dorește tot mai mult și niciodată n-o să se sature, inclusiv de mâncare.
Pretutindeni, două persoane din trei sunt supraponderale, zice Nimeni, cele care, mai mult ca sigur, n-au auzit nici de Osho cu a sa alimentație naturistă: „Mâncarea nu te face spiritual, însă dacă ești spiritual, obiceiurile culinare ți se vor schimba... Dacă devii mai meditativ, vei deveni apoi și vegetarian, de la sine”, nici de Hipocrate cu al său dicton: „Alimentele trebuie să fie medicamentele voastre și medicamentele voastre să fie alimentele”. În realitate, trăim pentru a mânca și nu mâncăm pentru a trăi, iar un mod de viață simplu, natural și sănătos ține în special de mentalitate, adaugă Nimeni, cu convingere.

... Așadar, urmând sfatul prietenului Nimeni, am umblat binișor la propria mentalitate și m-am decis să duc un regim vegetarian, pe bază de produse naturale neinfestate cu pesticide sau cu tot soiul de chimicale, produse provenite din gospodăriile țărănești sau, pur și simplu, din duzii de pe marginea drumurilor.
Ultima variantă mi s-a părut a fi cea mai la îndemână, profitabilă și cu investiții minime, câteva găleți de plastic doar și ceva cheltuieli de manoperă pentru culegătorii cu ziua.

Îmi imaginez întreaga afacere, de la cules până la desfacere în piețe, la cântar, și mi se pare o idee strălucită și originală și nu pricep cum de s-a pierdut tradiția cultivării duzilor știind că pe vremuri omul avea un adevărat cult pentru acești pomi: un dud tăiat atrăgea de la sine spânzurarea sau împușcarea vinovatului.

- Hai la dude și la dude, din meniu nu le exclude! Agroduda-SRL ți le vinde ieftine! Hai domne, nu fă mofturi! Că o să vină vremea când o să vrem să roadem și scoarță de copaci și n-o să găsim...

Nu mai pun la socoteală dezvoltarea afacerii cu viermi de mătase, așa cum era pe timpul comuniștilor când fiecare familie, respectiv fiecare elev aveau obligația să crească viermi de mătase și să-i dea la stat; astăzi, mulți cresc melci, broaște, struți și se umplu de bani și de prestigiu prin popularizare la televizor.

- Ce sunt astea? îmi imaginez că mă întreabă un ageamiu în piață.
- Dude. Mari, negre, dulci, pufoase. Și cu gust de mure, răspund eu, în mare vervă.
Și continui în a-mi imagina discuția cu profanul:
- Nu-mi plac, zice omul. Înegresc degetele și dantura. Și-apoi, ce, eu sunt gâscan?
- Domne, ești rasist? mă zborșesc eu. Gâsca e specie evoluată, cu grad ridicat de inteligență și trecut glorios. Nu ea a salvat Capitoliul?
- L-o fi salvat, dar din prostie. De unde și expresia ”prost ca o gâscă”.
- O fi gâsca proastă, dar e de neam nobil. Prin vene îi curge sânge albastru, de lebădă. N-ai auzit de Lacul Lebedelor?
- Cum să nu! Lacul din parcul acela vienez, unde țigani de-ai noștri au pescuit lebede și le-au mâncat de vii cu fulgi cu tot.
- Lasă-i domne, pe ăia! După câte văd, dumneata ești un intelectual..., mai finuț, mai fragil, iar dudele n-ar trebui să-ți lipsească din alimentație, mai ales în cazul persoanelor debile sunt foarte indicate...
- Domne, da’ nu sunt debil!
- Atunci, ia pentru longevitate... Baba Ioana, dacă o știi, a depășit suta de ani mâncând pâine cu dude sau cu struguri, rareori în combinație cu un boț de brânză...
- Mai scutește-mă, domne! Prostii!
- Serios, dudele se iau și preventiv, țin la mare distanță... cancerul!
- Lasă-mă! Am treabă.
- Auzi? Da’ așa, pe la nas, un ciocănel..., dacă iei multe dude, poți face țuică și îți fac și rabat...
- Nu consum alcool, sunt bolnav.
- Cu atât mai mult. Dudele preîntâmpină colesterolul, hipertensiunea... Bune la menopauză, împotriva bufeurilor, palpitațiilor, trepidațiilor, transpirațiilor...
- Domne, știi ceva, m-ai convins!
- Da? Câte kile vreți?
- M-ai convins, domne, că nu ești pe craca dumitale. Păi, bine, omule, eu sunt muiere, cu menopauză?!
- Îți jur! Creaca e a mea, dudul e al meu, te asigur că nu sunt de furat. Am și certificat de producător. Să ți-l arăt.
- Nu. Nu e nevoie.
- Și nu-ți face griji, dudele merg și la andropauză. Conțin vitamina „C”. În plus, sporesc fertilitatea și potența. Lumea nu știe asta, dă banii pe viagra, produs chimizat...Uite, îți dau și prospect... Scrie tot. Uite-aici, pentru persoane anxioase, depresive, agresive...
- Cu nervii stau bine.
- Mult timp n-o să mai stai, că zilele astea Guvernul pregătește o hotărâre șoc...Să le iei preventiv... Poftim, îți dau la pachet cu dudele și coajă de ramuri, de dud negru, se face din ea ceai, îndulcit cu zahăr se bea dimineața pe stomacul gol, în prevenirea teniei...Sau, la borcan, dulceață de dude... Ieftin și natural.
- Domne, nu insista! Mie nu-mi plac dudele, nici compot, nici făcute gem. Chiar de-ar fi de import, chinezești. Darămite producție autohtonă! N-am încredere. Mai degrabă mănânc mere pădurețe.
- De unde? N-ai să găsești.
- Atunci, măceșe!
- Nici de-astea nu sunt. Și când mai apar, pe ici-colo, sunt scumpe foc.
- Mizilic! Semințe de dovleac.
- Medicii nu le recomandă, sunt preparate cu sare.
- Semințe de foarea-soarelui!
- La fel! Sunt cu sare și cu „E”-uri. Ori noi, oamenii, avem nevoie de alimentație naturistă, să dezintoxicăm organismul. Numai așa putem preveni bolile... Și criza economică.
- Bine, bine, da’ de unde am eu certitudinea că dudele dumitale sunt curate? De unde știu că duzii n-au fost stropiți, fie și din întâmplare, cu otrăvuri contra omizilor? Ai buletin de analize la ele?
- Ce tupeu! Domne, nu-ți convine, nu cumperi! Și, gata, fă circulație, nu mă ține din vânzare. Ia uite la el, cârcotașul!

- Hai la dude și la dude, din meniu nu le exclude!... Zece dude dintr-un pom, cumpără și te faci om!

- Domnule, zice Nimeni, mai în glumă, mai în serios, îți spun, planeta e aproape de marea criză alimentară... Și România, după cum merg lucrurile, va fi prinsă nepregătită... Seceta pârjolește pământul, iar irigațiile „s-au evaporat”... Între timp, lipsa alimentelor, în întreaga lume, se resimte tot mai mult... La ora actuală, un miliard de oameni suferă de foame... Și când te gândești că, pe o planetă atât de mică, populația este în continuă creștere. Dacă în timpul lui Hristos erau doar câteva sute de milioane de locuitori, în zilele noastre am ajuns să fim peste șapte miliarde.

- Hai la dude și la dude, din meniu nu le exclude!... Ia, măi frate, fruct de criză, și-o să fii mereu în priză!

După cum se vede, la nivel de imaginație, treaba merge strună. N-am motive să cred că în realitate nu va decurge totul la fel de bine. Așadar, iau afacerea cât se poate de în serios, nu e greu de ghicit, prin înființarea unei plantații de duzi, de toată frumusețea, altoiți, cu poame mari, cărnoase, negre-roșietice, cu „rădăcini” tocmai în Persia, și, bineînțeles, cu intenția clară de a accesa fonduri europene. Că, vedem cu toții, se acordă finanțare pentru stadioane în pantă, piscine și gondole, darămite pentru chestiuni importante, cum ar fi plantatul duzilor!




.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!