poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3971 .



Cîrciuma lui Bicuță
proză [ ]
Incendiu la sifonărie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [anton ]

2010-10-06  |     | 



- Credeți sau nu, zise Profesorul, eu sînt convins că singura metodă, și cea mai eficientă de combatere a birocrației este corupția. Corupția mică, adică șpaga, să fiu mai clar. Dacă s-ar face un referendum, aș vota pentru corupție.
- Cum adică? întrebă Bicuță scărpinîndu-se în creștetul capului, așa cum fac de regulă oamenii cînd gîndesc profund. Chiar nu înțeleg cum vine asta.
- Stai să-ți explic, continuă Profesorul aprinzîndu-și o țigară. Ceilalți deveniră atenți, abandonîndu-și activitățile de care erau absorbiți: cititul ziarului, curățatul unghiilor (mai precis al produsului negru de sub ele), Dan a lu’ Nașu sau meditatul la bec (Poetul). Cînd te duci la Primărie, de exemplu, să-ți iei o hîrtie...
- La mine se duce mama, interveni Micăle. Cică e mai descurcăreață.
- Și la mine, nevasta, zise Săndel.
- În fine...continuă Profesorul. Cu atît mai simplu de explicat. Femeile sînt mai orientate, de obicei. Ca să rezolvi repede și să obții documentul, te duci cu o atenție.
- O floare! zise Poetul
- O ciocolată, interveni Dan a lu’ Nașu. Dar ultima dată nu m-am abținut și am mîncat eu ciocolata, pe drum, că sînt cam pofticios din fire. Oricum, se topise în buzunar, de căldură. Așa că am dat doamnei de la ghișeu o pungă cu semințe, o luasem pentru meci. A fost amabilă, mi-a runcat o privire galeșă și m-a chemat peste o săptămînă. Dacă stau bine și mă gîndesc, o săptămînă nici nu e mult.
- Dar sînt situații de urgență, cînd îți trebuie un document sau o aprobare cît mai repede posibil. Și cu florile nu mai faci nimic, vă spun eu. Știți ce-și spune aia în gînd cînd primește o floare? „Să și-o bage-n cur!”. Banul deschide orice ușă, să știți. Cu el nu dai greș. Ați văzut și la televizor, nu prinde pe nimeni luînd șpagă flori, ciocolată sau cafea.
- Dar pe ăia cu agricultura cum i-a prins cu caltaboșii și palinca? întrebă Săndel. Ați văzut ce scandal a fost...
- Și ce-au pățit? Ne-am ales doar cu un spectacol și ei bine-mersi. Deci, să revenim. În concluzie, crește corupția, scade birocrația. Totul devine mai simplu, se rezolvă cît ai bate din palme cînd dai o șpagă. Actele parcă ar fi gata făcute, te așteaptă să le iei. Rețeta are toate medicamentele compensate și, dacă Doamne-ferește, ești în spital, ai șanse să ieși de acolo cu viață.
- Cu viață dar sărac lipit, zise Săndel. Un coleg și-a vîndut mașina ca să plătească o operație. E drept, era o Dacie, dar aspectul contează, nu?
- Că veni vorba de șpagă, continuă Săndel, eu știu o persoană, adică un văr de-al doilea al nevestei care a făcut și ceva pușcărie, nevinovat. Adică, pînă s-au lămurit lucrurile, a stat nițel la arest. A făcut el o trăznaie pe șosea, adică a mers nițel beat și l-a prins unul de la circulație. Nu știu ce-au negociat ei, însă tipul ăsta, adică șoferul, s-a dus la DNA și ăia i-au dat cîteva sute de euro marcați. Ca să facă un flagrant, adică. Pe de altă parte, polițistul a făcut la fel. A chemat Parchetul și televiziunea să constate darea de mită. Așa că, atunci cînd s-a produs schimbul, s-au pomenit ăia cu două echipe peste ei, bașca reporterii cu camera video. Fiecare și-a arestat suspectul, cum ar veni. Și pînă s-a lămurit chestiunea, au stat cîteva zile la mititica.
- Cică să ai încredere în polițiști...zise gînditor, Mișu Electricianu’. Eu m-am lecuit de reclamații de cînd au spart mașina unui vecin niște țigani din Buzescu. N-au apucat să ieie mare lucru că i-a văzut și a chemat poliția imediat. Da’ și eu îi văzusem că stăteam pe geam și fumam cînd s-a întîmplat asta. „Aveți vreun suspect?” mă întreabă ei. Păi, pe ăla și pe ăla le zic eu. Și ce credeți că a doua zi au venit ăia peste mine și mi-au spart parbrizul și cauciucurile? Și mi-au și spus că să-mi țin gura altă dată, că ei au mai mulți prieteni polițai decît eu, neamuri. Care îi anunță de toate raziile și perchezițiile pe care le fac ei, că-i găsesc de fiecare dată, curați ca lacrima. Mai puțin pe ăia urmăriți general, pe care niciodată nu-i găsesc acasă.
- Și la mine a venit în control unul de la pompieri, zise Bicuță. De la județ, că doar ăia fac controale. Se așază omul la masă și zice: „Ia să vedem acum ce amendă să-ți dau”. Păi, de ce să mă amendați? întreb eu. Că doar e cîrciumă, umblăm doar cu lichide și șandramaua din tablă, nu are ce să ardă. „Cîte extensoare ai”? mă întreabă el. Păi, ce să fac, nene cu extensoarele...
- Se zice instinctor, îl corectă Profesorul.
- Istinctor, extinctor, tot aia...continuă Bicuță. Că eu am magazia plină de sifoane și să-mi arate el vreo sifonărie care a luat foc și o mănînc pe loc. Sau, mă rog, o beau. În fine, dacă văzu el că n-o scoate la capăt, mi-a cerut o sticlă de whisky, să nu plece cu mîna goală. L-am lăsat să-și aleagă el ce vrea din bar. Bineînțeles că a luat sticla cea mai arătoasă, pe care o umpluse Micăle cu ceai de gălbenele. Am vrut să-i dau și un sifon, dar m-a refuzat. N-a mai trecut de atunci, probabil că a dat-o și el mai departe, cum e obiceiul.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!