poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1033 .



Piramida Puterii. Călare pe Sistem
proză [ ]
satiră și psihologie-pseudoeseu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [geafir ]

2010-05-10  |     | 



- Teoria ierarhiei nevoilor a fost elaborată de un psiholog american pe nume Abraham Maslow, îmi explică Nimeni, cu har pedagogic, american care a avut originala idee de a ierarhiza nevoile umane în funcție de prioritate, în cinci categorii, pe principiul piramidei. Astfel, după nevoile fiziologice, nevoile de siguranță, nevoile sociale, și înainte de nevoia de autorealizare, se încadrează în a patra categorie nevoia de putere.
Prin nevoia de putere se înțelege puterea politică, puterea economică, dar și luarea în stăpânire a unei televiziuni, a unui post de radio sau a unui ziar de nivel național.
La omul simplu, dorința de putere se exprimă prin impulsia de control, de posesiune, agresivitate, orgoliu, ambiție, de dominare, la locul de muncă sau în pat cu iubita.

- Piramida puterii marca Voiculow, românească, mă lămurește Nimeni, se structurează atât pe nevoia de putere politică și economică, cât și pe nevoia de putere informativă, prin deținerea unui serviciu secret paralel structurilor statului, a unei rețele de personaje cheie din Justiție și Poliție și cu portofoliul de clienți ai rețelei, în scopul neafișat de a corupe, de a șantaja oameni de afaceri, politicieni, ofițeri de informații.

... Una din discuțiile telefonice are loc la prima răscruce, punct de întâlnire dintre "politic" și "mediul de afaceri", unde omul politic, senator, îi vorbește omului de afaceri despre relațiile sale din lumea juridică, iar omul de afaceri se arată interesat de ce poate rezolva senatorul.
Omul politic:
- Să ne ajute Dumnezeu... la negociere, vreau la Interne.
Omul de afaceri:
- La spital?...
- Ce dracu', domne, vreau ministru la Interne.
- Înțeleg, Înălțimea Voastră!
- Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toată Procuratura, ai toată Justiția în mână...
- Da' veți face arestări?
- Am Poliția, vreau să-i arestez, vreau să le fac dosare la toți ăia. Dacă dosaru' vine de jos, mai bine, că sus merge șnur!... Cât ai bate din palme, pot face rețeaua în țară! Acu', dacă pierdem alegerile, rețeaua e în funcțiune...

În genere, piramidele sunt o mărturie mamut a puterii regale și a tăriei clasei dominante în antichitate. Prin măreția lor, piramidele trebuiau să-i copleșească pe supuși, ceea ce s-a și întâmplat și se mai întâmplă.
Nu mai departe, din aceeași gândire faraonică s-a născut și Casa Poporului, cea mai mare clădire administrativă din lume, opulentă și grotescă, în care moțăie, fără rușine, clasa politică de astăzi.
Pe treapta de jos a piramidei puterii se situau sclavii, o pătură, în general, desconsiderată și fără drepturi; astăzi, "bobor" sărăcit și cu drepturi iluzorii.
Puterea și influența , fie deținute de biserică sau de stat, sunt concentrate în mod perfid într-o piramidă în care influența se revarsă în cascadă, de la zei la muritori.
S-au vehiculat și teorii de inversare a puterii: masele să stea la loc de cinste în vârful piramidei, iar toate privațiunile și greutățile să fie susținute de umerii vânjoși ai celor care conduc societatea. Căci, dacă facem ochii roată, astăzi toată greutatea atârnă pe umerii oamenilor simpli, ieșirea din criza economică actuală făcându-se implicit prin sacrificarea acestora.

... Altă discuție telefonică se consumă la a doua răscruce, punct de întâlnire dintre omul de afaceri, "rege" al asfaltului, și judecător, unde acesta din urmă îl asigură pe primul de întreaga sa loialitate.
Omul de afaceri:
- Bună seara, am onoarea, să trăiți!
Judecătorul:
- Îmi pare rău că trebuie să nu vă dau o veste bună. Dar după casarea sentinței, s-a menținut soluția de la Curtea de Apel. Vreau să spun că mie-mi tremură nu numai vocea, îmi tremură și mâinile de... nervi și de indignare pentru ce s-a întâmplat. Credeți-mă că am făcut nu ce era omenește posibil, mai mult decât atât! Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Mă jur pe nepoții mei!
- Nu. Stați, domnule, liniștit...
- Am și eu nepoți. E Dumnezeu deasupra, nu ce era omenește posibil, mai mult decât ar fi fost omenește posibil! Din păcate, judecătoarea de la Curte a făcut pact cu diavolul, probabil, pe bani mulți...
- ... Incorect, total incorect.
- Este o mizerie, o batjocură. Vom vedea ce mai putem face, ce putem remedia, dar asta aș vrea să rețineți și să vă spun , este un Dumnezeu care le știe pe toate. Nu, nu ce era îndeobște de făcut pentru a ajuta un prieten, un frate. Mai mult decât atât. Și când o să veniți, o să am rugămintea să ne întâlnim o jumătate de oră să bem un pahar de apă împreună...
- Cu mare plă...
- Și să vă povestesc că, repet, a... dacă nu fac atac cerebral în următoarea oră, nu mai fac niciodată. S-a dat o soluție , nu, eu vă spun acuma pe telefoanele astea ascultate, superascultate... S-a dat o soluție judecătorească strâmbă, în defavoarea dumneavoastră, cu totul și cu totul din alte considerente decât dreptatea, decât legea, decât tot.
- Asta e...
- Doamna de la Curte, deși a fost rugată de la cel mai înalt nivel cu putință, a preferat arginții, cum se spune. Deci vă spun, am avut azi de dimineață ultima, ultima discuție și am fost încredințat că totul va fi bine, că va fi legal, că va fi normal, că va fi în acord cu omenia și dreptatea. Vă spun, nu, nu fac pe nebunul.

Puterea nu constă în piramida în sine, ci în aspectul figurii. Cele cinci forme ale piramidei pot atrage puterile pozitive ale Universului, în interiorul ei. Așa îți poți aduce în viață bunăstarea, norocul, banii și iubirea.
Egiptenii credeau că zeul soarelui, Ra, le trimite, în dar, iubire și noroc prin intermediul piramidelor. Ei credeau că, în fiecare noapte cu lună plină, puterile magice ale lumii intră în piramidă prin vârf și se opresc la baza ei, spre prosperitatea omenirii.
Piramida puterii tip Voiculow nu neagă existența forțelor miraculoase ale piramidei, el pune, însă, problema deturnării acestora în beneficiul unei clici care să guverneze din umbră, în interes propriu.
Conform aceleiași păreri, puterea maximală a piramidei se manifestă la o treime din înălțime, de la bază și la două treimi de vârf, în secțiunea de aur, un fel de buric al piramidei, sub forma unei energii uluitoare, a unei adevărate forțe cosmice, acolo unde energiile telurice se întrepătrund, Yin trece în Yang și invers, acolo unde domnește liniștea, acolo de unde pornește flacăra violetă și unde ea se întoarce.
Spre deosebire de alte teorii care pledează pentru vârful piramidei ca fiind centrul de putere, modelul Voiculow avansează ideea unui punct de comandă care să coincidă cu centrul de greutate al piramidei, unde se află și puterea maximă, cu toate elementele sale componente.

... O altă discuție telefonică se petrece la a treia răscruce, punct de întâlnire dintre omul politic și judecător, unde omul politic îi face o rugăminte magistratului.
Omul politic:
- Sunteți rugat de mediul politic, că ar fi o mârșăvie, omul nostru de afaceri a câștigat peste tot, dar la Curtea de Apel... l-au mânărit.
- Da, Înălțimea Voastră.
- La Curtea de Apel, printr-o șmecherie...
- Da. La Curtea Supremă... , i-am zis doamnei: "Vă fac și eu un contraserviciu!"
- Bineînțeles. Oricând.... Așa că dacă ați băgat-o pe contraserviciu, nu poa' să spună "cu gologani"...
- Bineînțeles.
- Știi, eu vreau să evit orice contact cu ea, mai zice și râde aluziv.
- Nu, stați liniștit!
- Când avem un răspuns..., mai vorbim...

Ca o trăsătură definitorie, Voiculow situează Președinția țării în centrul de greutate al piramidei, în zona forței cosmice, nu în vârful acesteia, unde, atenție!, plasează Parlamentul, iar Guvernul îl postează în secțiunea dintre Parlament și Președinție. Baza piramidei este un triunghi, având ca laturi politicul, mediul de afaceri și justiția. Triunghiului i se circumscrie poporul, oamenii cinstiți, iar cercul înscris în triunghi reprezintă intelectualitatea, un mic centru de greutate al bazei piramidei. Între baza piramidei și secțiunea Președinției își ocupă poziția clientela politică.

- Eu sunt situat în triunghi, declară mereu Voiculow, sunt drumul cel mai scurt de la vârful triunghiului la baza lui, adică eu sunt înălțimea. Mi se mai spune și "Înălțimea Voastră", chiar dacă eu sunt mic de stat și gros de talie.

... A doua discuție telefonică, la prima răscruce, unde omul politic se căciulește în fața omului de afaceri, închide efectiv triunghiul: politicul - mediul de afaceri - justiția.
Omul politic:
- Asta-i țara! Bani, șantaj... Asta-i crimă organizată, nu cu automatu' pe stradă! Că-ți vine să ieși cu arma în mână la un moment dat, să nu mai ții cont de nimic. Că nici în '89 nu au fost abuzuri și atrocități. Și s-a ieșit cu arma... Domne, șantaj pe față! Și judecătoarea aia, a luat banii de la dușman...
Judecătorul:
- Să vă ajute Dumnezeu, Înălțimea Voastră!
- Și, probabil, Dumnezeu ne încearcă, să ne unească mai mult și să identificăm unde-i diavolul și dușmanul.
- Da, Înălțimea...
- Vă pup. Să vă dea Dumnezeu sănătate! Eu nu-s bun de nimic, parcă aș boli...
- Da.
- Un sistem, ca să-l încaleci, tre' să fii deasupra. Să trăiți, să trăiți, să trăiți, să trăiți!...




.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!