poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 936 .



Puterea militară. Pe baricade
proză [ ]
satirică

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [geafir ]

2010-05-06  |     | 



- Prin reforma în stat se urmărește și modernizarea armatei - își reintră Nimeni în rolul de povestitor. Proces greoi și de lungă durată. Citim și vedem prin toate ziarele și la mai toate televiziunile naționale. Cică și rușii ne-ar fi luat-o înainte. La noi, însă, reforma în armată s-ar împotmoli în mentalitatea învechită, arma cea mai de temut, care se întoarce, mereu, împotriva deținătorului.

... Așa stând lucrurile, nu e de mirare că, în urma ordinului de restructurare, comandantul îi chemă la raport pe ofițerii superiori cu funcții în Marele Stat Major pentru a se informa asupra moralului și a stării lor de sănătate.
- Ãă... Fără formule protocolare și... cât mai la obiect, ordonă șeful.
- Sănătatea mea e bună, să trăiți!, raportă un general cu glasul tremurând, așezat într-un cărucior pentru infirmi. Numai că, vedeți bine, mi s-au anchilozat picioarele.
- Eu am o sănătate de fier, să trăiți! îi aduse la cunoștință un colonel gârbov, cu obrajii scofâlciți, sprijinându-se în baston.
- Cu mine e problematic, spuse un altul, cu multe trese pe umăr. Îmi cedează inima. Am avut, deja, un preinfarct.
- Doar nu vrei să faci pe plac adversarilor și să... să te pensionezi.
- Nici vorbă! Voi activa până la ultima suflare, să trăiți!

- Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, se îndeamnă Nimeni la vorbă, reforme în armată s-au tot făcut. Însă, cea care a marcat istoria militară a fost cea realizată de Marius Caius pe la anii o sută, înainte de Hristos. Încă din acele veacuri s-au pus bazele armatei de profesioniști. Înrolați pe bază de contract timp de șaisprezece ani, primeau soldă, ca activi, și pământ, ca lăsați la vatră. Pe timp de pace, soldații erau puși la munci, în construcții de castre, fortificații, poduri, drumuri.

...- Domnule Comandant, permiteți să raportez: A apărut un incident, interveni medicul militar. Din greșeală, un domn colonel și-a înghițit proteza...
- Du-l la infirmerie și... și fă-i clismă. Dar, unde e locțiitorul meu?, întrebă comandantul mirat.
Generalul colonel, singurul aflat în poziție corectă de drepți, dar la orizontală, întins pe targă, mișcă imperceptibil din buze. Cu ochii cufundați în orbite, arăta mai mult mort decât viu.
- Prezent, domnule Comandant! Să trăiți!, răspunse altcineva în locul muribundului.
- Ãă... Domnilor, începu comandantul un discurs, trebuie să... să vă mențineți pe baricade. Armata are nevoie de dumneavoastră, veritabile catane. Lipsită de cadre experimentate, armata devine vulnerabilă... Or, ăsta e și scopul reformei..., o diversiune pentru a slăbi puterea armatei... Așadar, nu-i lăsați pe ofițerii tineri și...și fără experiență să vă ia locul. Altfel, facem rabat de la demnitate, de la sacrificiul suprem, și noi nu vrem asta.
- Dacă-mi permiteți..., îl întrerupse pe comandant un colonel știrb și cu gura strâmbă, de la o pareză facială. Un mucos de căpitan și-a permis să ne insulte, sugerând ca pantalonii de la uniformele cadrelor mai vechi să fie dotați cu... virilitate.
- Ãă..., mucosul să mi-l dai pe listă, să-l am în vedere la avansare.
- Domnule Comandant, permiteți să raportez: am și eu o propunere, cadrele tinere să primească, odată cu uniformele, caschete dotate cu minte...
În sală, avalanșă de râsete.
- Ãă... Nu vă dați seama ce dezastru... Inamicul abia așteaptă să se facă chimbări la vârf! Ãă... Ce spuneam?
- Să se facă schimbări...
- Da. Inamicul urmărește scoaterea militarilor de carieră la pensie și ... promovarea ofițerilor tineri, care sunt adepții unei armate condusă de civili...Ce spuneam?
- Armată sub civili..
- Așa! Domnilor, civilul e civil, nu e învățat cu disciplina... Civilul are alte concepții. Auziți, domnilor, cică să acorde gradul de general și celor fără studii și carieră militare, deci fără a parcurge treptele ierarhiei militare. De cadre ca noi are nevoie națiunea, ca noi, cu milităria în sânge... Domnilor, spre binele țării, vă ordon să... să nu cedați! Faceți tratament intensiv cu țelină și, dacă e cazul, cu gerovital. Înțeles?
- 'Nțeles!, i se răspunde în cor.

- Trecerea la profesionalism, stăruie Nimeni, încă pe vremea romanilor, a fost un lucru bun, nimic de zis, până ce armata, la acea vreme, s-a amestecat în politică..., săvârșind asasinate politice, în serviciul unuia sau altuia dintre împărații romani.
Și, confirmându-se zicala că istoria se repetă, în decembrie optzecișinouă și după, armata română s-a tot dedat la jocuri politice, nicidecum să-și urmeze calea...

- Permiteți să raportez, o urgență, interveni din nou medicul militar. Domnul general colonel a decedat. Medicul cu epoleți arătă spre temerarul ofițer care stătuse tot timpul în poziție de drepți, întins pe targă.
- Să... să păstrăm un moment de reculegere pentru acest mare erou!, propuse comandantul, cu gravitate în voce. Apoi, după cele câteva secunde de tăcere ordonă: Ãă... să i se întocmească formele de pensionare!... Și acum, în încheiere, vă mai spun ceva: aceia care, totuși, doresc să se pensioneze, de la caz la caz, îi aștept la raport. Le voi aproba cererea, iar ulterior îi vom sprijini să ia în mână putere economică, prin cumpărare de terenuri și imobile, ale armatei, pe care le vom disponibiliza... Numai așa vom ajunge să controlăm, iarăși, Puterea.


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!