poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1862 .



Trei zile
proză [ ]
text scris in 45 de minute, locul 24 la concursul de proza

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [DIACRITICUS ]

2010-01-20  |     | 





Nu-mi place să merg la spital. Nimănui nu-i place, probabil. Dar dacă trebuie, trebuie. Mă sunase Cristi să-mi spună, scurt: “Guvidu a ieșit din comă. Poți să te duci.”
Așa că m-am aruncat în autobuz cu direcția precisă: Spitalul Județean.
Pe drum părul de pe mâini a început să mi se zbârlească și mirosul specific de spital deja îmi gâdila nările. Nu că nu-mi place să merg la spital. Am oroare!
Am avut ocazia să văd spitale “de afară” și mi-e greu să le compar cu cele de aici, chiar și în gând.
Ușa din față era blocată. Dinăuntru, un tataie cu o vestă de camuflaj și miopie minus 16 îmi face semne, disperat. Îi citesc pe buze ceva de genul:”ia-o pe la urgență!”.
De ce mi-era frică n-am scăpat: atmosfera de la urgență.
Întotdeauna mi s-a părut că, la noi, la urgență, pacienții de pe hol sunt luați în cabinet, în ordinea deceselor posibile. Adică “cine e mai mort”, ăla intră primu’. Dacă ții ochii deschiși, clipești și mai ai o urmă de puls, o asistentă îți pune imediat etichetă: „ ești sănătos tun! nu te mai văita că n-ai nici pe dracu, ia-uite la doamna din colț cum horcăie, vezi? Păi și tu te vaiți? O să te ia dom’ doctor când poate!”
Trec prin „urgență” ca rapidu’ prin halta Belciugatele, aproape cu ochii închiși și cu respirația ținută, înșfac un halat de vizitator și mă duc spre rezerva 309. Acolo era Guvidu sau Baloo, un amic mai degrabă, decât prieten. Omul nostru avusese parte de un eveniment cam neplăcut, motiv pentru care se afla acum fix la Neurochirurgie.
Nu-mi făcea plăcere să mă duc la el din câteva motive. Cel mai important e că îl împrumutasem cu 1000 de euro în urmă cu 2 luni și de la termenul convenit pentru rambursare, telefonul lui- brusc- era alergic la apelurile mele. Era o ocazie bună să-i aduc aminte.
Un alt motiv pentru care nu-l aveam la suflet erau ticurile lui verbale care mă călcau efectiv pe nervi. Și nu erau decât două: „să moară Ceacanica!”, o vorbă provenită probabil din penitenciarele României comuniste și care făcea referire la Dumitru Ceacanica un celebru criminalist și „Corect?Corect.”, un tic pe care ți-l servea de fiecare dată când făcea o afirmație și nu dorea să te lase să-l contrazici.

Bat la ușa rezervei 309. Intru fără să mai aștept un răspuns și dau cu ochii de amicul Baloo, căruia i se spunea așa din cauza aspectului său corpolent și a unei firi molcome, cu ușoare urme de inteligență. De ce i se spunea și Guvidu? Habar n –am. Poate pentru că semăna cu un guvide. Și semăna.

Mă vede și se bucură evident. Nu mă salută și simte nevoia să treacă la subiect:
-Frateee, era să mă înec, să moară Ceacanica!
-N-aș vrea să te dezamăgesc da’...te-ai înecat cu simț de răspundere din moment ce ai stat trei zile în comă. Nici n-aș vrea să te sperii dar...erai să mori.
-Pe bune?

Guvidu părea că abia acum înțelege că băutura nu era cea mai bună prietenă a saltului de pe stabilopozi. La el, cel puțin, se terminase cu mare tam-tam: SMURD, sirene, resuscitare, comă. O vară de neuitat. Și oricum nu părea conștient de norocul pe care-l avusese.

-Cât am stat în comă?
-Trei zile.
-Pe plajă?
-Hai că ești dobitoc. Cum să stai trei zile pe plajă. Ai stat aici la spital că te-au adus aștia de la SMURD. Erai cârpă de șters pe jos. Legumă.
-Acuma parcă sunt mai bine...
-Dă-mi voie să-ți spun că ești deosebit de viu. Chiar reușești să mă surprinzi cu acceași lipsă de inteligență pe care o aveai și înainte de coma asta. Deci...ți-ai revenit!

Trebuia neapărat să aduc vorba de datoria de 1000 de euro.

-Și ce s-a mai întâmplat în zilele astea trei cât am dormitat p-aici?
-Guvidule, nu cine știe ce. Sau, s-a întâmplat: crește dobânda la ăia o mie de euro pe care ți i-am dat și pe care uiți să-i înapoiezi, văd.
-Băi Vlade, deci...știu mă, știu. O să-ți dau banii, să moară Ceacanica. Numai că...
-Că ce?
-850 din ei i-am jucat la cazinou’ ăla din Centru, de la Grand. Și...n-am avut așa noroc...
-Normal că n-ai avut, că l-ai păstrat pentru ziua înecului...Strălucești de cretinism! Și eu ce fac?
-Oricum, când ies de aici fac rost și ți-i dau. Corect? Corect.
-De fapt eu sunt ăla prost, că eu te-am împrumutat...deși știam cu cine am de –a face...
-Să moară Ceacanica, dacă nu-ți dau banii poți să-mi faci ce vrei tu. Corect?Corect. Te rezolv, stai liniștit.
-De luni mă duc la muncă și fac rost încet-încet de mălai.
-Nu mai ai muncă. Nea Gigi a închis patiseria. Alaltăieri.
-Ce măă? Și io ce fac?

Guvidu devenea agitat. Situația lui materială devenea incertă. Niciodată nu-i plăcuse munca dar făcuse un curs de patiseri și prinsese drag, cu timpul, de japonezele și trigoanele pe care le meșterea în patiseria lu’ unchisu. Vara, stătea și la vânzare și ieșea binișor cu banii.

-Andreea unde e? Mai e supărată pe mine?

În acel moment am simțit că mi-aș fi dorit din tot sufletul ca Guvidu să-și fi pierdut memoria. Măcar parțial. Andreea, prietena lui cu care se certa non-stop, fusese două zile la munte. Cu mine.

-Andreea e bine. Mă duc să-ți iau ceva de citit, ce zici?

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!