poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3278 .



aventurile bravului boșorog drăgălan 2
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [emilian ]

2009-07-31  |     | 



pe drăgălan l-au luat marți seară cu ambulanța. a confundat sticla de apă și a băut pastilele cu diluant. l-am văzut cum îl cărau cu targa pe scara blocului. firișoare de vomă i se scurgeau pe bărbie. m-am simțit oarecum vinovat. sîmbătă plecase maică-mea la țară să mai lucreze la casa reconstruită după inundații. vreo două ore l-am înnebunit pe drăgălan cu edward maya și tiesto. apoi am trecut pe blind guardian și manson.
vinovăția n-a ținut mult. vinovăția e ca o relație cu o femeie. te cerți apoi o uiți. te cerți apoi uiți.

*

în sfîrșit pot să respir. săptămîna asta nu s-au întîmplat prea multe. doar ceva politică și niște bătuți cu parul fără importanță. am tot scris despre ei pînă am dat în greață. s-a împlinit un an de la inundații. m-am dus pe la sinistrați să mai văd ce se întîmplă cu ei. casele se transformaseră în grajduri. mă priveau de după uluci cu speranță. m-au recunoscut. ei știau că lucrez la o fundație și au crezut că am venit să le mai aduc ceva. nu știu de ce mi-a venit pofta să-i mint. le-am zis că o să mă întorc a doua zi cu un tir plin de ajutoare.

*

o chestie foarte ciudată. s-a mai dus încă o femeie din viața mea. de fapt trupul ei. avea dreptate cummings. i carry your heart with me(i carry it in my heart). și totuși o senzație cumplită. ca și cum ai merge pe stradă și ai începe să te descompui. mai întîi se desprinde o mînă apoi cealaltă apoi un picior. capul se face țăndări de asfalt și în timpul ăsta ochii sînt fixați pe inima care se rotogolește ca o minge la un meci din liga a III-a.

*


în vremurile lui bune drăgălan era mîndru de funcția lui de președinte de asociație. dimineața inspecta scările de bloc. și gardurile verzi. mai dumnezeia pe cîte un copil care ieșea în calea lui. apartamentul și l-a modernizat pe spinarea sărăntocilor care aveau datorii la asociație. ca să-i păsuiască îi punea să mai dea un lavabil prin bucătărie ori să-i pună gresie în baie. acum probabil l-au ajuns blestemele.

*

la dracu. taman cînd credeam că am o zi mai liberă începe agitația. așa-mi trebuie dacă ajung primul la redacție. minunații mei colegi și-au făcut program de criză. vin la redacție cînd li se scoală. primul telefon. o femeie cu 63 de operații de la țară plînge că nu are cablu deși e cu facturile la zi. angajatele unui magazin care a luat foc sună speriate. mă întîlnesc cu ele. comunicatul ISU cu privire la incendiu e complet fals. focul a fost pus intenționat de cămătari. se tem pentru viața lor. la vreo zece metri o hoardă de țigani supraveghează ancheta poliției. încep și eu să mă tem pentru viața mea. nu se merită. pentru un rahat de anchetă să mă trezesc cu o rangă-n cap să ajung la urgențe și concurența să scrie despre mine. în fond e vina boului de patron că s-a împrumutat de la cămătari.

*

ies la o țigară pe canapeaua din hol. mă uit la mîinile mele și-mi dau seama că s-au îngroșat m-am făcut bărbat. știi cînd îți dai seama că te-ai făcut bărbat? cînd vorbești cu șeful despre blocajul economic și impozitul forfetar. sau despre subvențiile pentru insula mare a brăilei. te oprești năucit în mijlocul discuției și ți se face dor de robinson crusoe. dar robinson e mort săracul în locul lui îți strînge mîna un senator care vine pentru un material publicitar.

*

seara viața explodează. tot ce ating începe să se miște. la magazin mă întîlnesc tot timpul cu doamna enoiu. a fost profesoară de mate acum are un cristalin american și unul românesc. are o problemă importantă pe care trebuie să o transmit șefului. de ce nu publicăm la noi în ziar programul și rezultatele formulei 1. are 73 de ani și știe tot despre button. ca de obicei spaima e țapăn de bat. vrea să bea pe datorie dar nu-i dă nimeni. doar dacă cineva îi dă un leu pentru că i-a săpat grădina. închid ochii ca și cum aș încerca să țin captiv în orbite tot cartierul. ca un pescar ieșit în larg să caute sturioni. mă cuprinde o dragoste ciudată față de oameni. le-aș da tot ce am doar ca ei să existe.

*

castanii de pe strada mea au început să se usuce. mie îmi place să le spun că albesc. așa cam ca mine. dacă ar conta cu ceva aș scrijeli pe fiecare trunchi trupul tău caramelizat. asta ca să am impresia că mă aștepți acasă ca o soție pe care n-am avut-o. în momentele ei de calm maică-mea mă invită la discuții serioase. cică ar fi timpul să mă însor și eu. mă gîndesc atunci la frate-miu. înainte să se însoare a stat cu oli nouă ani și niciodată n-au făcut sex. nu am chef de discuții. oi fi eu bărbat asta nu înseamnă că mi-a venit mintea la cap.

*

de la o vreme se întîmplă ceva. noaptea visez că merg de mînă pe stradă cu o femeie. totul e atît de natural și de bine că-mi spun în vis ce bine ar fi să mor acum. mă trezesc într-o stare vecină cu amputația. drăgălan nu-și mai scuipă plămînii. mașina rossalului vine la ore fixe ridică tomberoanele apoi pleacă. îmi vine să mă dau de trei ori peste cap și să mă prefac în ceasornic. să n-am nici o grijă. doar să pontez momentele noastre mărunte de glorie.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!