poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2182 .



Piesă de teatru cu un act, o scenă și un personaj
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Emil Carageorge ]

2005-06-05  |     | 



(Personajul este unul foarte ciudat: nu bea, nu fumează, nu se duce la femei, nici la bărbați, nu se droghează, nu ia șpagă, nu se supără, nu minte, nu fură, nu întârzie, nu refuză, nu bârfește, nu, nu, nu. Culmea, nici măcar nu face parte dintr-o sectă. Ascultă orice fel de muzică, de la Jean Moscopol până la Britney Spears, în afară de manele. Citește orice, de la „Republica“ lui Platon până la Rodica Ojog-Brașoveanu, în afară de literatură endocrină gen Sandra Brown și, evident, este politically correct. Avem de-a face în cele ce urmează cu un rol mult prea dificil, de aceea piesa se va juca fără actori.
Scena este goală la începutul spectacolului, iar criticii ar putea obiecta malițios că, practic, ea rămâne goală până la sfârșit.
Actul de care aveți nevoie pentru aprobarea montării acestei piese poate fi procurat relativ ușor, după o coadă de câteva ore la Circumscripția fiscală unde sunteți arondat. Aici veți plăti anticipat impozitul pe venitul global al artiștilor amatori care, așa cum se va vedea în continuare, vor juca benevol la fiecare reprezentație.
Decorul rămâne la latitudinea regizorului, muzica la latitudinea sufleurului, luminile la latitudinea sunetistului, costumele la cea a secretarului literar, de regie se vor ocupa spectatorii, iar gloria îi revine autorului. Din recuzită nu trebuie să lipsească pistolul și un automat de Coca-Cola de butaforie. Pentru figurație vor fi selectați câțiva condamnați la muncă în folosul comunității, care își vor ispăși pe această cale și pedeapsa.
Plata biletului este facultativă. Elevii, studenții și militarii în termen au un adaos de 50 % pentru a reduce impactul negativ al teatrului în general asupra conștiințelor în formare. Personajul va fi jucat prin rotație de spectatorii neplătitori. Într-un colț al scenei va fi amplasată o garderobă simplă, din pânză subțire, semiopacă, în care actorii de o seară vor intra pe rând să se schimbe în hainele Personajului. O lumină puternică va fi plasată în spate, proiectând către sală un spectacol de umbre chinezești, ce va dezvălui siluetele unor goliciuni în toată splendoarea lor. Pentru a umple timpii morți în care pseudoactorii se îmbracă în fața spectatorilor, se poate opta chiar pentru organizarea unui concurs ad-hoc de frumusețe a siluetelor ce defilează după mătasea agasantă a garderobei, cu note și juriu ales prin referendum. Pe toată durata show-ului, de tavanul sălii vor atârna, ca în studiourile TV cu emisiuni în direct, casete luminoase care se vor aprinde în momentele de mare dramatism reușite de fiecare dintre cei care se vor da în spectacol, putându-se atunci citi pe ele mesajul „APLAUDATUL INTERZIS”. Astfel se va păstra anonimatul celor care au avut curajul să intre, evitându-se punerea lor în situații penibile după ieșirea de la teatru. Piesa se va juca în liniște și în cel mai mare secret, fără a atrage atenția inutil trecătorilor sau vecinilor, în cazul montării de către trupe de teatru alternativ în spații neadecvate sau insolite.
Încasările vor fi virate în contul RO9857600483744ROL01, urmând a fi transformate în euro, apoi în dolari, yuani, shekeli și pula(1), până când, în urma operațiunilor de vânzare și cumpărare repetată, suma rezultată în lei(2) va fi destul de curată si modică pentru a putea fi plătită cu titlu de donație. Banii vor fi însușiți, firesc, de producător.
Pe parcursul derulării spectacolului, pe ecranul din fundalul scenei vor fi proiectate filme realizate de profesioniști, astfel încât neplătitorii din lumina reflectoarelor să poată trece mai ușor peste tracul inerent debutului și, totodată, să se poată inspira din jocul scenic al unor consacrați. Se va evita astfel și căderea într-o ușoară plictiseală a plătitorilor din sală, convinși mereu între două căscaturi că s-a mai văzut așa ceva, nimic original nu mai apare pe lumea asta, mă nene? Recomandăm, pentru rezultate optime, proiecția unui colaj cu secvențe din filme cu Chaplin, Caragiu și Quentin Tarantino, combinate cu imagini de arhivă cu Nixon, Yasser Arafat și Vadim Tudor.
După cum se observă, opera se vrea o combinație între tragedia antică și comicul burlesc, happening și underground, music hall și kabuki, pop art și popcorn, acesta din urmă fiind și leitmotivul spectacolului, distribuit în pungi de 300 g spectatorilor plătitori, ca bonus la bilet. Facultativ, pour les connaisseurs, se poate face apel la clișee din dramaturgia universală, de la „Jesus Christ Superstar” la „Macbeth”, de la Ibsen la Ionesco, pentru a oferi o legitimitate experimentului de artă dramatică și, mai ales, pentru a fi băgați în seamă.
Ultimă indicație de regie: aveți grijă la fixarea cleștilor-crocodil de corniză, întrucât există pericolul ca în final să cadă cortina.)
______________________________
(1)Moneda națională a statului Botswana
(2)Moneda națională a statului România


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!