poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1391 .



Focurile
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cmihaela ]

2005-04-19  |     | 



Ne pregateam de seri la randul pentru noaptea de Inviere. Fetele se vorbira ce sa imbrace, mai ales ca ultimele seri devenisera tot mai ploioase si mai reci. Noi baietii povesteam de ale noastre. Trebuia sa fie o noapte mareata : vom aprinde o cruce pe dealul din fata bisericii : sa vada tot satul- si cei ce nu pot veni la Inviere. Crucea din cimitir unde tine popa slujba la sfintitul mormitelor o vom imbraca in beculete ; sa se bucure lumea care vine sa aprinda o lumina la capetele mortilor.
- Au, Marie ce-o sa te mai stropesc cand vin cu udatul ! Poate nu dai vreun ou rosu vopsit de tine, ca te ud cu galeata !
- Iti dau Ioane, iti pun si floare-n piept !
- Gheorghe, tu ai sa dai foc la crucea de pe deal atunci cand vezi ca se aprind luminite pe langa biserica, de zice popa « Veniti si luati lumina », planui Ion cu seriozitate.
- Bine, da’ nu ma duc singur ! Sa vina si Iliuta cu mine. Daca ploua, de-abia ajung in gradina de pe deal pe iarba uda , zise Gheorghe pe un ton plangaret.
- Da’ ce, ti-e frica ca invie tata-mos si te trage la vale ? rase Nelu, fratele mai mic al Mariei. Pe el nimeni nu-l baga niciodata in seama, asa ca-i placea sa rada de baietii mari, stiind ca sora lui ii va lua intotdeauna apararea.
- Tu ai fost vreodata noapte pe Catamaru ? Pe unde vrei sa trec ca sa ajung in gradina lui mos Pavel ? Nici ziua nu ti-e usor. Sunt atatea gavane acoperite de tufe, de crengi !
- Acolo ziceau mosii mei ca-si ascundeau hotii caii. Se zice ca erau niste pesteri ce aveau celalat capat tocmai dincolo, in valea Morii, incerca Iliuta sa motiveze frica prietenului sau si chiar a lui.
- Gheorge, poate ai noroc si vezi focurile ce ies din pamant! Nu-l mai lua pe Iliuta cu tine, ca asta n-are noroc. Ia-ti un semn cu tine, un par insemnat, il pui acolo unde ard focurile si a doua zi te duci si dezgropi comoara ! il incuraja Maria.
- Nu, trebuie sa-si ia o lopata, comoara nu o poti dezgropa decat in noapte de Inviere, altfel ia se pierde si nu mai apare decat in celalalt an, completa Ion povestea ce o stia si el de la mosii lui.
- Si cine mai aprinde crucea ?
- Iaca, mergem toti ! Ca o data-n an e Invierea.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!