poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2597 .



Stat polițist sau țară membră în UE?
presa [ ]
Cinci secvențe din viața și mass-media germană (49)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2006-12-17  |     | 



În ADEVÃRUL LITERAR & ARTISTIC nr. 14 din 29 noiembrie 2006 se poate citi o afirmație a Mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, datând din anul 1993: „Biserica noastră și Bisericile din spațiul european în general au fost întotdeauna interesate în susținerea ideii creării unei uniuni de țări pe continentul căruia îi aparținem, căci idealul creștinismului este să refacă odată pentru totdeauna uniunea celor care îl cinstesc pe Hristos. Sursă de numeroase dezbinări, transpuse din zona credinței în cea etnică, a culturii, în zona socială și politică, creștinismul tinde în mod firesc spre unitate.” La 14 octombrie 2006 Vaticanul l-a numit pe starețul Gregor Maria Hanke în funcția de episcop al episcopiei Eichstätt din Bavaria. Într-un interviu cu KIRCHENZEITUNG din 2 decembrie 2006, ziua hirotonisirii celui de-al 82-lea episcop al acestei episcopii – primul era „Willibaldus episcopus de monasterio Achistadi” în anul 741 -, cel mai tânăr episcop al Germaniei și deopotrivă Cancelarul Mare al singurei universități catolice din Germania, Gregor Maria Hanke, a declarat printre altele: „Ecumenia începe pentru mine în colaborarea cu bisericile unite, prin respectul pentru tradițiile lor și prin încurajarea noastră de a le trăi autentic. Și atunci, bineînțeles ecumenia cu ortodocșii, pe care o trăiesc personal de ani de zile prin contacte cu o serie întreagă de preoți ortodocși, nu în ultimul rând prin conlucrarea mea în organizația „Groupe de Chevetogne”. + + + + + + Credințele noastre, cât ar fi ele de diferite, trebuie să se contopească într-o singură credință în reușita unei Europe Unite sub egida valorilor umane. Deviza episcopului Gregor Maria Hanke se potrivește de minune pentru viitorul Europei: „fides nostra victoria” – credința noastră este victoria noastră.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG din München și-a informat la 11 decembrie 2006 cititorii cu un articol intitulat: Das Wolferl für alle (Wolferl pentru toți). Fundația internațională Mozarteum a digidalizat toate compozițiile lui Mozart și le-a publicat online. La adresa http://dme.mozarteum.at/ cele peste 600 de partituri, conținând 24.000 de pagini cu note muzicale, pot fi și tipărite. Site-ul conține și 8.000 de pagini de material documentar, privind vasta operă a lui Mozart. Se constată în articol că această ediție digitală Mozart „se adresează nu numai oamenilor de știință și muzicienilor profesioniști, ci se așteaptă și o mare acceptanță la iubitori de muzică care în mod normal nu se ocupă de ediții complete și izvoare muzicale.” + + + + + + Postul de radio münchenez BAYERN 4 KLASSIK a anunțat deja în seara aceleeași zile că posibilitățile tehnice ale site-ului ar fi solicitate la maxim, în primele 12 ore după lansare fiind înregistrate 400.000 de logări.

„Sibiul marchează un loc al echilibrului. Se potrivește de minune pentru a arăta o latură surprinzătoare a noului și temutului membru al UE, România, fără vampirism și insulte balcanice, căruțe de cai și copii de stradă.” Astea și multe altele, îndeobște lucruri bune, scrie jurnalistul și scriitorul de origine bănățeană, Richard Wagner, într-un eseu publicat în NEUE ZÜRCHER ZEITUNG din 13 decembrie 2006. „Das Wunder von Hermannstadt” (Minunea de la Sibiu) este un omagiu adus „capitalei culturale a Europei pe anul 2007”. Textul emană atât optimism încât l-a determinat pe redactorul de foileton al ziarului elvețian, Andreas Breitenstein, să declare într-un interviu, dat tot în dimineața zilei de 13 decembrie postului de radio berlinez DEUTSCHLANDRADIO KULTUR, printre altele: „Wagner prezintă Sibiul drept utopie pentru o Românie care și ea (printre altele) ar putea să devină posibilă.” + + + + + + Așa arată diferența dintre scrisul euforic al unui autor care își revarsă conținutul inimii pe hârtie și judecata pragmatică a jurnalistului neutru în cel mai adevărat sens al cuvântului, Elveția nefiind membră în Uniunea Europeană.

DIE WELT a scris la 6 decembrie 2006, de Sfântul Nicolae, că Vaticanul ar fi protestat împotriva construirii unui bloc de 19 etaje la o distanță de doar 10 metrii de Catedrala Catolică din București. Arhiepiscopatul București se teme de pagube care ar putea să apară la construcția monumentală, veche de 120 de ani. În articolul se amintește și de Biserica Armeană din București care ar fi suferit pagube materiale în urma unui caz asemănător. + + + + + + Credeam că epoca lumină aparține definitiv trecutului. Asta crede probabil și Vaticanul care cere sistarea imediată a lucrărilor pe șantierul vecin cu Catedrala Catolică.

Tot DIE WELT, 12 decembrie 2006: „După 12 ani de muncă culturală >Goehte-Zentrum< din orașul universitar Iași, din nordestul României, nu mai are reședință. Vila în care organizația a rezidat până acum era naționalizată în timpul comunismului și a fost acum retrocedată urmașilor fostului proprietar. Luni a apărut un portărel, însoțit de un echipaj de poliție, pentru a evacua vila. În ultimul moment acțiunea a fost stopată printr-o decizie judecătorească de urgență. >Goethe-Zentrum< (Centrul Goethe) stă acolo în calitate de chiriaș al autorităților locale.” + + + + + + Asta sună ca o știre dintr-un stat polițist și nu dintr-o viitoare țară membră a UE. Nu mă refer la dreptul proprietarilor, ci doar la modalitatea cu care s-a încercat rezolvarea urgentă a problemei.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!