poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2530 .



O satiră chipeșă
presa [ ]
Cinci secvențe din viața și mass-media germană (32)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2006-08-06  |     | 



„Geruri ale libertății” se intitulează un eseu de Richard Wagner (*1952, Lovrin/Banat), apărut în NEUE ZÜRCHER ZEITUNG din 29 iulie 2006. Scriitorul și jurnalistul berlinez se ocupă de „populismul politic din Europa Centrală și de Est”. El constată că în aceste țări – Polonia, Slovacia, Ungaria și Cehia – se pot observa tot mai clar „simptome de criză”. Ele se datorează șocului social, cultural și politic produs de evenimentele revoluționare din 1989. „Se pare că transformarea mantală nu a avut loc peste tot”, scrie Wagner, „și influența societății civile asupra clasei politice a rămas redusă”. Eseistul găsește interesant și faptul că în aceste țări predomină o „privire blândă asupra epocii comuniste”. Se pare că eficiența comunismului se face mai bine remarcată tocmai fără statul comunist. Asta este probabil mai mult decât un joc de cuvinte, fiindcă fantomele încă vii ale trecutului dau naștere la forme noi ale populismului. „Populistul trăiește din problemele prezentului, la care răspunde cu rezolvările trecutului.” Rezolvările pe care Richard Wagner le propune în scopul eliminării fenomenelor actuale de criză sună însă foarte teoretice. Una din ele se referă la sisteme de comunicare mai eficiente a „puterilor civile” pe plan internațional. + + + + + + Un lucru asemănător fac de fapt și membrii de pe poezie.ro. Își publică operele literare în șase limbi și le expuni dezbaterii publice imediate.

Cronologia ultimei reforme de ortografie a limbii germane începe cu ziua de 1 iulie 1996. Germania, Austria, Elveția, Lichtenstein și câteva țări cu minorități germane semnează o declarație de reformare a ortografiei germane. La 6 octombrie a aceluiași an 100 de scriitori și savanți semnează la Târgul de Carte din Frankfurt „Declarația de la Frankfurt” în care ceri stoparea reformei. Începe o luptă acerbă de 10 ani care s-a soldat cu o reformă a reformei. Aceasta a intrat în vigoare la 1 august 2006. O scurtă privire asupra regulilor noi arată că multe feluri de a scrie – mai ales la cuvintele compuse - rămâni la latitudinea celui care scrie. Unii critică acest haos, cerând reguli precise, în timp ce alții se bucură de libertatea de formulare. Un jurnalist a scris într-o glosă din DONAUKURIER: „Fiecare scrie cum vrea – după reguli vechi, noi sau fără reguli.” Grupul de Cercetare al Limbii Germane din Jena a dat publicității o declarație în care se poate citi și concluzia: „Limba se poate regenera numai dacă politicienii o lasă în pace.” + + + + + + Un lucru e cât se poate de clar: limba germană nu avea nevoie de această reformă. Dezvoltarea unei limbi este un lucru natural și nicidecum artificial.

Johnny Weißmüller, marele interpret al lui Tarzan, este eroul unei povestiri scrisă de autorul argentinean Carlos Maria Domínguez. Erou da, dar erou tragic. Weißmüller, bătrân și alcoolic, umblă prin America Latină, câștigându-și pâinea de toate zilele ca antrenor de înnot. Într-un concurs de traversare a unui râu un tânăr înnotător e vădit mai repede decât antrenorul său. Malurile râului sunt pline de spectatori. Tânărul sportiv observă privirea resemnată a omului încărcat cu mitul gloriilor trecute și îl lasă să câștige. + + + + + + Se știe că și în realitate viața lui Johnny Weißmüller, născut la Freiburg/Timișoara, a fost un drum peste vârfuri și prin văi. Povestirea a apărut în volumul „Wüste Meere” (Mări desfrânate), fiind tradusă în germana de Elisabeth Müller.

Un mare scandal de corupție zguduie la ora actuală industria de automobile din Germania. Manageri în funcții cheie din mai multe concerne au luat mită de la firme producătoare de accesorii. Procurorii au început investigații în firmele BMW, Audi, VW și Seat. Șeful concernului francez Faurecia, Pierre Lévi, și-a dat demisia, după ce a recunoscut că știa de practica plăților de mită, efectuată de unele firme din concernul condus de el. Peter von Blomberg de la organizația anticorupție Transparency International a declarat într-un interviu cu ziarul NEUBURGER RUNDSCHAU, din 2 august 2006: „Chiar în industria de automobile se dezvoltă un potențial tot mai mare de corupție. Aproape în nici un sector industrial interdependența între producătorii de accesorii și concernele de automobile este atât de mare. Firmele de accesorii stau, din cauza concurenței extrem de dure, sub o presiune deosebită. Concernele de automobile îi exloatează în cel mai adevărat sens al cuvântului. De aceea, ispita de a recurge la metode ilegale pentru obținerea de comenzi este mare. În altă ordine de idei, multe intreprinderi nu au luat încă măsuri necesare de apărare împotriva corupției.” + + + + + + Morala se duce de râpă în toate sferele vieții, dar mai ales în sectorul economic.

Să fim sinceri. Care dintre noi, „literații” de pe poezie.ro, nu ar vrea să lanseze un bestseller, unul, măcar unul. Dar cum? + + + + + + Simplu. Autorul german Klaus Modick (55) a scris un roman cu titlul „Bestseller”. Poate se ascunde în el secretul succesului literar, chiar dacă... recenzentul din FOCUS (31 iulie) avertizează că ar fi vorba doar de o „satiră chipeșă”.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!