poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2854 .



Centenarul nasterii lui TRAIAN CHELARIU (1906 - 2006)
presa [ ]
(21 iulie 1906 - 4 noiembrie 1966)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2006-07-02  |     | 



UN DESTIN FRANT : TRAIAN CHELARIU

In cadrul Conferintelor Bibliotecii sub genericul "Bucovina-Brand al Romaniei pentru Uniunea Europeana",



Va asteptam miercuri, 5 iulie, ora 17, in Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei "I.G.Sbiera", la o intalnire de exceptie: prof.univ.dr. Mircea A. Diaconu, cunoscut critic, istoric literar si scriitor, prodecan al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, va tine o conferinta ce va evoca, in cadrul Centenarului nasterii sale, pe scriitorul si profesorul universitar Traian Chelariu (21 iulie 1906 - 4 noiembrie 1966) sub titlul "UN DESTIN FRANT".




Victima a regimului totalitar sovietic din Romania, dar devenind in ciuda tuturor dificultatilor un intelectual rasat, un scriitor de exceptie, un profesor universitar stimat (a activat la Suceava) si o constiinta exemplara, Traian Chelariu a lasat o opera de geniu, care incepe sa fie restituita culturii romane si a carei valoare pare inestimabila. Biblioteca Bucovinei isi face o datorie de onoare din a pretui memoria admirabilului carturar si om de cultura, incluzand evocarea sa si in cadrul programului Conferintele Bibliotecii ce se deruleaza lunar sub genericul "Bucovina - Brandul Romaniei pentru Uniunea Europeana".



Traian Chelariu este personalitatea libera si demna, neduplicitara politic, care a servit ca model scriitorului Marin Preda la construirea personajului Victor Petrini din romanul "Cel mai iubit dintre pamanteni", binecunoscut cititorilor romani. El a fost omul si personajul care a cunoscut infernul reeducarii prin munca de jos si calvarul supliciilor proletcultiste, dar nu a cedat, ramanad fidel standardelor intelectualului adevarat, credincios siesi si convingerilor sale, iara nu convingerilor ideologice de partid.

Publicul va avea ocazia unica de a vedea in premiera documente pana astazi nerevelate si de a asculta inregistrari inedite cu acest scriitor unic, de talie europeana, cu a carei promovare orice editura serioasa din Occident sa va mandri, in curand.

Moderatoare: scriitoarea Angela Furtuna.


« Dar există si oameni cărora le rămâi recunoscător numai pentru faptul că sunt sau că au fost. Simpla lor prezentă printre noi, simpla amintire pe care ne-o lasă răscumpără toate păcatele veacului » (Traian CHELARIU)


Angela FURTUNÃ



scriitoare, publicista
membra a Uniunii Scriitorilor din Romania





***
Blog Angela Furtuna

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!