poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1868 .



390 de ani de medicina publica de spital in Romania
presa [ ]
1619, primul spital public romanesc, la Suceava

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2009-06-03  |     | 



Primul spital public din România a fost construit la Suceava, la 1619! Evenimentul, veritabil eveniment european, va fi celebrat începând de mâine, printr-o suită de conferințe medicale și istorice, evenimente media și culturale ce vor avea loc pe toată durata anului 2009.


Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” și Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava organizează joi, 4 iunie, la ora 17, manifestarea Dialoguri cu Dr. Mihai C.M. Ardeleanu, dedicată împlinirii a 390 de ani de activitate de îngrijire spitalicească a bolnavilor la Suceava. La 1619, pe locul unde se găsește acum Curtea de Conturi și parte din Colegiul de Artă, a fost înălțat - cu cheltuiala Mitropolitului Anastasie Crimca, revenit în țară după o activitate diplomatică fructuoasă pentru țara sa – primul spital public din Suceava, din Moldova și din România.
Începuturile activității spitalicești medicale sucevene au fost legate, așadar, de personalitatea lui Anastasie Crimca, ce a fost luminat Mitropolit al Moldovei (1608–1617; 1619–1629 ), dar și un ilustru gânditor creștin ortodox, întemeietor al Mânăstirii Dragomirna (1609), întemeietor al primului spital public la Suceava (1619), miniaturist și creatorul școlii de miniaturiști de la Dragomirna, precum și scriitor și cronicar inspirat.
Anul 2009 marchează, prin urmare, evenimente importante legate de personalitatea Mitropolitului Anastasie Crimca (1550-1629). Se împlinesc 380 de ani de la trecerea sa la cele veșnice (s-a stins la Dragomirna, pe care a și ctitorit-o). Se împlinesc 390 de ani de la construirea de către Anastasie Crimca, în 1619, a primului spital public la Suceava (fiind, se pare, primul spital public și din Moldova, ca și înaintea celor din Þara Româneasă, ce apar după 1700). Tot în 2009, se împlinesc 400 de ani de la ctitorirea în 1609 a Mânăstirii Dragomirna de către Mitropolitul Anastasie Crimca.
Doctorul Mihai C.M. Ardeleanu va expune o prezentare inedită privind importanța începuturilor medicinii și îngrijirii spitalicești la Suceava, dar se va întreține și cu alți reputați specialiști români în istoria medicinii, între care sucevenii Dr. Ioan Iețcu și Dr. Gheorghe Dinu.
Vor participa nume prestigioase ale medicinii, personalități din viața medicală, culturală, politică, juridică, media, de afaceri și administrativă.
În ultima parte a manifestării, vor fi decernate Diploma și Medalia Meritul Medical „Mitropolit Anastasie Crimca”, prilejuit de împlinirea a 390 de ani de îngrijire spitalicească la Suceava.
Prestigioasa manifestare va avea loc în Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”.


Angela Furtună

Scriitoare, publicistă

PR și Marketing Cultural Biblioteca Bucovinei

Coordonator Program „390 de ani de activitate de îngrijire spitalicească a bolnavilor la Suceava” și decernarea Diplomei și Medaliei Meritul Medical „Mitropolit Anastasie Crimca”, prilejuit de împlinirea a 390 de ani de îngrijire spitalicească la Suceava.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!