poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8441 .



Serile artgotice - cronică 13 decembrie
presa [ ]
comemorare Nichita Stănescu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cailean ]

2008-12-14  |     | 



Sâmbătă, 13 decembrie, în cadrul "Serilor artgotice" a avut loc la Atrium în Sibiu comemorarea lui Nichita Stănescu.

Cu farmecul său aparte, domnul Silviu Guga ne-a povestit câteva din cele 42 de întâmplări cu Nichita pe care intenționeză să le publice cândva. Ne-am amuzat de un Nichita hâtru și glumeț, mereu spiritual și pus pe șotii, împărțind poezii prietenilor, "inventând" pe loc poezii pe care toți se grăbeau să le noteze. Uneori le aprindea, și le arunca arzând de la fereastră, spre disperarea celor din jur. Inițiindu-ne în "Lecția despre cub", domnul Guga ne-a prezentat un desen inedit realizat de Nichita Stănescu, un "cub ciobit". Din cubul spart pleca apoi o linie în sus, purtând o semnătură specifică, mai rară, a poetului: inițiala N cu o floare lângă ea. Ne-a mai citit o poezie inedită, pe care în graba serii am uitat să mi-o notez, dar o voi adăuga aici curând.

spate
George Precup, Silviu Guga, Romeo Petrașciuc, Cornel Rodean, Cristina Voicu

Un pumn de gânduri ne-a împărtășit și poetul George Precup. Apoi... n-a citit nimic, știa totul pe de rost.

Apoi au citit, din creațiile proprii, trei eleve de liceu, membre ale cenaclului literar de la Școala "Regina Maria" din Sibiu: Diana Năstase, Timea Jarcă și Alexandra Ciorogar. Aveau deja exercițiul scrisului, și, aplaudate la scenă deschisă, n-au avut câtuși de puțin emoții, sau, cel puțin, n-au lăsat să se vadă.

eleve
Diana Năstase, Timea Jarcă, Alexandra Ciorogar

Apoi au început citirile din Nichita de către cei prezenți. Nu ne-am putut limita la o singură poezie, s-a citit, s-a recitat, s-au relatat alte întâmplări. Am povestit despre el, și parcă-l auzeam râzând în hohote lângă noi. În afară de dl. Guga, nu-l întâlnisem pe Nichita nici unul dintre noi, dar cel puțin pentru o seară ne-am simțit prietenii lui. Cred că s-a bucurat.

fatza
Mihai Maxim, Ovidiu Tomulețiu, Maria Curtean, ---, Maria Marinela Cîrciumaru, Olimpia Triță, Alexandra Ciorogar, Ștefania Popescu

Dan
Cristina Voicu, Dan Herciu

Au citit Maria Marinela Cîrciumaru o interpretă foarte bună a poeziei de orice nuanță, Laura Cozma la început plină de emoții dar și-a recăpătat repede suflul, Cornel Rodean și dânsul scriitor pe site dar abia acum întâlnit, Cristina Voicu, Dan Herciu, Raluca Georgescu, și ea elevă de liceu, Camelia Silea și fiica ei, Ada. Parcă am zis și eu ceva.

Silea
Ada Silea, Raluca Georgescu, Camelia Silea

Guga_Laura
Silviu Guga, Laura Cozma

Nu i-am uitat pe cei care ne-au transmis texte din partea lor pentru a fi citite: Victor Potra ne rugase, "pentru mântuirea sufletului lui" să citim "Savonarola", dar pentru ca efectul să fie deplin, a trebuit să explicăm pe scurt cine a fost Savonarola, dar și cine este și mai ales ce este Victor Potra. Sunt sigur că deja i-am trezit interesul pentru a "cerceta" ce s-a spus despre el!?! Vorba lui Nichita: "Despre poeți, numai de bine". Am mai citit textul transmis de Maria Dobrescu, George Florea, Noemi Kronstadt, Dana Banu, precum și mesajul trimis în chiar timpul serii, prin SMS, de Ela Victoria Luca, despre "întâmplarea ființei". Am vorbit despre voi și v-am simțit mai aproape.

Se înserase, desigur, iar Laura Cozma a vrut neapărat câteva poze cu mine. Sau cu pălăria mea, încă nu știu sigur... "Ba, să le pui pe site!", mi-a zis.

atrium Nichita
Dan Herciu, Laura Cozma, Cornel Rodean, Călin Sămărghițan în față la ”Atrium”

cu afisul Nichita
Cine spune că Nichita n-a fost printre noi?

pod
Pe "Podul minciunilor", în spate se vede Casa Luxembourg

Mai trebuie să spunem că vă așteptăm oricând?

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!