poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2621 .



Ateneu - Niculina Oprea
presa [ ]
Invitație

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2008-12-02  |     | 





Invitație

Consiliul Județean Suceava și Biblioteca Bucovinei, lansează vineri 5 decembrie la ora 12 proiectul cultural ATENEU, menit să promoveze în Bucovina mai multe personalități ale culturii române de pretutindeni: scriitori, artiști plastici, muzicieni, regizori, manageri din cultură și arte, specialiști media din domeniu.
Prima întâlnire va avea ca invitat pe scriitoarea Niculina Oprea, membră a Asociației Scriitorilor din București.
Scriitoarea Angela Furtună și scriitoarea Niculina Oprea vor oferi asistenței o lectură publică excepțională din opera invitatei.
Programul se va încheia cu un concert dvd live din Montreux al celebrei cântărețe Nina Simone.

Niculina Oprea este o scriitoare de primă mână și este autoarea volumelor următoare:
- În apele Akheronului – 1994
- Trecerea - 1996
- Sub tirania tăcerii - 2000
- Litanii la marginea memoriei - 2002
- ... la vară, tot tu vei fi aceea - 2004, Asociația Scriitorilor București, Colecția Poezie.
- Aproape negru - 2004, Editura Muzeul Literaturii Române. Premiul III la concursul de poezie “AD-VISUM”, 2005, Viușeu de Sus.
- Les Guérisons imaginaires – 2007, Editura Brumar, Timișoara. Versiunea în limba franceză aparține Letiției Ilea.
- Viețile noastre și viețile altora -2008, (Prefața – Nicole Pottier), Editura Brumar, Timișoara.
Colaborează periodic în publicații literare și culturale cunoscute: Adevărul literar și artistic, Argeșul, Citadela, Convorbiri literare, Cronica, Dacia literară, Familia, Galateea, Luceafărul, Ramuri, Poezia, Viața Românească, Ziua literară, Le chasseur abstrait, Le courrier international de la Francophilie, ș.a. Scrie cronică literară pentru revistele: Ateneu, Calende, Caiete critice, Citadela, Cronica, Hyperion, Familia, Poesis, Poezia, Ramuri, Săgetătorul,, Timpul, Viața Românească. s.a.


În prezent, scriitoarea Niculina Oprea se ocupă nu numai de atelierul propriu, ci și de proiecte internaționale de traduceri și de promovarea culturii române.


Referințe:

1. Prof.univ.dr. Mircea Bârsilă:

„Niculina Oprea este o poetă care în literatura noastră contemporană a dat o pregnanță maximă acestui tip de poezie: poezia alcătuită din notații, poezia care mizează pe decupaje cu finețe și cu mare exactitate din realitate, și în stilul care refuză tot ceea ce este retoric, tot ceea ce duce la dilatarea discursului într-o pregnanță maximă a acestui tip de poezie. (...)“

2. Paul Aretzu:

« Niculina Oprea aparține, cu siguranță, unui expresionism permanent, resurgent, de cea mai bună calitate. Ea are afinități cu limpiditatea stilistică și cu expresivitatea amfisemică a liricii lui Paul Celan, în descendența căruia se poate înscrie. »



3. Yvan TETELBOM

„Este o scriitură hrănită cu faguri de miere și cu muzici sub ceața care se scurge ca un fluviu atunci când cuvintele dezgolesc așteptarea. Ah, această horă a ploii care mângâie deja pielea zilei ce va veni sau nu va veni. Dar ce contează, când poezia este pretutindeni: în rugăciunea de prânz, în piața publică, în oglinzile cu mii de fețe.
Îmi place foarte mult această poezie. O simt în nostalgie mea, în umbrele mele personale, în miile de ore ale mele destinate gândirii. Scriitură devenită înțeleaptă probabil cu timpul, ea depășește violența lumii.”


4. Nicole Pottier

„Privirea pe care autoarea o fixează pe "propria viață și pe viața celorlalți“ este cea a unei femei în căutarea amintirilor sale, prin trecerea în revistă a vîrstelor existenței : copilărie; căsătorie, viață de cuplu, maternitate, maturiate, construind astfel coloanele timpului trăit. Sunt scene ale cotidianului descrise cu un simbolism accentuat, unde autoarea exploatează cu minuțiozitate toate elementele perceptibile în acest univers opac și tulbure examinat sub lentila lupei sau disecat cu precizie medicală. Aceste elemente participă la efortul de eliberare și de realizare a operei.”

5. Alain Le Roux

„Niculina Oprea descoperă cercul de foc, fețele vieții care ard corpul și mintea. “Am plătit de ajuns” - spune ea, pe paginile înnegrite, pe zidurile rușinii, pe șoapta nopții, poetul traversează lumea, lumea sa, descoperind, căutând o ființă iubită, pierdută… Dar de ce să te simți mereu persecutat de norii negri, „am învățat să pierd de la început”. Dacă suferința se măsoară cu pasul, ea a parcurs mii de metri pe întinderea umbrelor. Mâinile ridicate, întinse, se agită în fața poetului, flacăra vie a oamenilor liberi se diluează în aerul timpului.”

6. Marian Drăghici

„Niculina Oprea scrie tăios, cu o implicare totală. Provoacă. Dacă tipul acesta de expresie poetică ar răscoli iadul și, la lectură, ne-ar umple deopotrivă de admirație și oroare – mă întreb, poetei i-ar păsa? Citind “cununii”, s-ar zice că nu. Este “cununii” un poem excelent? Este. Dar, atare excelență parcă ține de un sabat negru, din care automat vrei să te ejectezi, fie și călare pe mătură, scuipând ca babele-n sân și repezind cruci, de revelația Răului. Or, sensul ocult al poeziei este încapsularea, resorbirea lectorului în starea ei.”

7. Ioan Moldovan

„Undeva, într-un poem al amintirii casei copilăriei, sunt invocați “cei puternici și pașnici”. Poezia Niculinei Oprea este ea însăși “puternică și pașnică” sau, cum spune în alt vers, “(sunt) flacără după fiecare dezastru”.”









Angela Furtună

Scriitoare, publicistă
Membră a Uniunii Scriitorilor din România
Coordonatoarea Proiectului ATENEU
Coordonatoare Marketing cultural, PR și Comunicare





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!