poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3594 .



Revista Presei Culturii Mele
presa [ ]
- 3 noiembrie 2008 –

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2008-11-03  |     | 



Motto-tol:
“Vino și tu în echipa lui Tăriceanu pentru o Românie mândră și prosperă”


Photobucket


Cuvânt înainte marș!
Complet torpilat aseară de densitatea emisiunilor televiziunilor, victimă apoi a unei ambuscade culturale teribile lansată de cu ziuă de Premier (pe toate fronturile culturii: politice, economice, sociale și educaționale) și făcut praf de știrea de ultimă oră cum că presa scrisă de la noi a câștigat opțiunile electoratului, m-am prăvălit peste ziarele de azi.
Aveți mai jos semnele victoriei, sper că bine „semnalate” de mine.


CUPRINS
1. Cultură generală
- Criza ne face viața mai sănătoasă
2. Cultură politică
- Năstase caută "tineri de calitate" la discotecă
- Tanti Elena, muza lui Tăriceanu, a votat cu Vadim
- Radioul public le promovează ilegal pe candidatele Dida Drăgan și Luminița Anghel
- Cum scăpăm de taxa radio?
3. Cultură de top
- Becali, votat de francezi «Cretinul Săptămânii» pentru scena «Maybach»
- Misterul becului ars și polițiștii comunitari
- Papa împacă religia cu știința lui Darwin
4. 100% literatură
- În pat cu dușmanul Adrian Păunescu
- Nicăieri nu trăiești din literatură
- “Maestro” are întâlnire cu primii cititori la Cărturești
5. Povești nemuritoare
- Canibalii din povești
6. Ca-n filme
- Triumful comediei negre


1. Cultură generală

Criza ne face viața mai sănătoasă
03 NOIEMBRIE 2008
Pe timp de criză oamenii tind să asculte melodii mai lente, să facă mai multă mișcare și să mănânce mai sănătos.
Când economia merge bine, se dansează mai mult, se mănâncă mai mult în oraș, dar sunt și mai multe accidente rutiere. În timpul unei recesiuni te poți aștepta să vezi scăderi ale vânzărilor de sucuri, mai multe furturi de mașini și melodii cu versuri pline de înțelesuri ajungând în vârful clasamentelor muzicale.
Legăturile dintre aceste efecte și cauzele economice nu sunt însă atât de evidente pentru toți.
http://www.gandul.info/flux/criza-ne-face-viata-mai-sanatoasa.html?3996;3421209


2. Cultură politică

Năstase caută "tineri de calitate" la discotecă
Scris de Redacția Curentul
Fostul premier Adrian Năstase a anunțat într-o postare pe blogul personal că a mers la discoteca Maximus pentru "a înțelege mai bine prioritățile și îngrijorările tinerilor din Mizil", oraș care face parte din colegiul electoral în care va candida. Liderul pesedist a mers chiar mai departe, afirmând că a mers la discotecă să caute inspirație de la tinerii "de calitate" întâlniți acolo. Cu blogul adaptat la "turație de campanie" și cu promisiunile electorale înfășurate fin în declarații ale unor înalte pseudoprincipii, cel mai celebru nepot al mătușii Tamara a vorbit despre planurile sale pentru Mizil. Astfel, acesta va deveni "un oraș european" dacă îl va alege pe Năstase, cel care ne asigură că face politică "fără vorbe mari. Fără lovituri de teatru".
http://www.curentul.ro/index.php/Politic/Nastase-cauta-tineri-de-calitate-la-discoteca.html


Tanti Elena, muza lui Tăriceanu, a votat cu Vadim
Vlad Oprescu Luni, 03 Noiembrie 2008
Votantul ideal identificat de premier, după modelul american al lui „Joe instalatorul“, este o fostă susținătoare a PRM.
Pensionara Elena Ene din Moara Vlăsiei, votantul ideal al candidatului Călin Popescu-Tăriceanu, l-a ales pe Vadim Tudor acum patru ani. A lucrat 25 de ani la CAP și se plânge de un reumatism căpătat pe când lucra la aprozar. Crede despre premier că este „un om cumsecade“.
Câteva explicații pentru felul în care a ajuns „vedeta comunei“ ar fi: cu câteva zile înainte să zică Tăriceanu de ea, a oprit o mașină în fața casei și cineva a întrebat-o câteva date, a zis că e de la un ziar. În plus, una dintre cele cinci nepoate lucrează la guvern, „selectează acte“.
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/826905/Tanti-Elena-muza-lui-Tariceanu-a-votat-cu-Vadim/


Radioul public le promovează ilegal pe candidatele Dida Drăgan și Luminița Anghel
Scris de Lucian Lumezeanu
Sunt melodiile difuzate de postul public de radio o formă de publicitate peste limitele admise de legea electorală pentru vedetele candidate la alegerile parlamentare Dida Drăgan și Luminița Anghel? Aceasta e întrebarea care poate fi pusă după ce Radio România Actualități a difuzat, în cadrul unui top, melodii ale celor două cântărețe, asta la două zile de la începerea campaniei electorale. Cum în urmă cu nici două săptămâni, Consiliul Național al Audiovizualului a interzis difuzarea unei reclame pe care o făcea cântăreața și actuala candidată a PSD la parlamentare, Luminița Anghel, la o cremă de față, pe motiv că astfel aceasta obținea publicitate suplimentară față de ceilalți candidați, se poate considera că este vorba de același lucru. Narcisa Iorga, de la CNA, crede însă că nu. Legea electorală pare să spună, totuși, că da.
http://www.curentul.ro/index.php/Politic/Radioul-public-le-promoveaza-ilegal-pe-candidatele-Dida-Dragan-si-Luminita-Anghel.html


Cum scăpăm de taxa radio?
Scris de Andreea Anghel
Vrei nu vrei, asculți nu asculți, tot cetățeanul de rând trebuie să plătească o taxă Radio-TV, care vine o dată la trei luni, cu factura de la energia electrică. Taxa obligatorie pentru serviciul public de radio și televiziune este aberantă și deoarece se impune pentru un serviciu care, pentru mulți, nu se prestează, este neconstituțională. Însă, cu excepția celor care plătesc pentru ceva ce nu consumă, acest lucru nu contează. Legea te obligă să o plătești. Există însă cel puțin două modalități prin care orice român poate face economii, renunțând la a o mai plăti.
http://www.curentul.ro/index.php/Actualitate/Cum-scapam-de-taxa-radio.html


3. Cultură de top

Becali, votat de francezi «Cretinul Săptămânii» pentru scena «Maybach»
În cadrul celei mai populare emisiuni auto din Franța, „Turbo”, Gigi Becali a fost ales „Cretinul Săptămânii” pentru episodul arhicunoscut la noi în care patronul Stelei repară frumusețe de Maybach cu o rangă.
Deși a dat tot ce a avut mai bun, șansa nu a fost de partea sa, așa că Becali a pierdut la mustață titlul „Idiotul lunii” în favoarea unui alt șofer senzațional. Câștigătorul lunii octombrie este un bărbat care s-a filmat în timp ce-și pornea Jeep-ul, pentru ca mai apoi să se urce pe capotă și să trăiască astfel senzații nebănuite, credea el.
http://www.gardianul.ro/Becali,-votat-de-francezi-%C2%ABCretinul-Saptamanii%C2%BB-pentru-scena-%C2%ABMaybach%C2%BB-|-VEZI-FILMUL-s123618.html


Misterul becului ars și polițiștii comunitari
Simona Popescu Luni, 03 Noiembrie 2008
Ca în bancurile cu proști, în prima zi a campaniei electorale niște polițiști au dus cu forța la secție, în dubele din dotare și sub escortă, câteva echipe de lipitori acuzate de "afișaj ilegal". Oamenii legii nu aflaseră că începuse oficial campania electorală. Sper să le spună cineva polițiștilor că pe 30 noiembrie sunt alegeri (și eventual ce înseamnă acest lucru), altfel ar putea aresta alegătorii direct la urne sub acuzația că vor să voteze! De câți polițiști comunitari este nevoie ca să se schimbe un bec ars? Nu știu, e greu să mă avânt în speculații. Totuși, iată ce se poate observa în fascinanta noastră Românie.
http://www.romanialibera.ro/a138092/misterul-becului-ars-si-politistii-comunitari.html


Papa împacă religia cu știința lui Darwin
Benedict al XVI-lea a afirmat în fața unei adunări științifice, în care se afla și marele cosmolog Stephen Hawking, că știința empirică nu se contrazice cu credința în Dumnezeu, citând din foști eretici ai Bisericii Catolice.
În ultima vreme, religia se apropie tot mai mult de știință, pe măsură ce aceasta din urmă avansează tot mai mult înspre explicarea genezei omenirii. Cel mai recent exemplu a putut fi văzut vineri, când a început, la Vatican, o conferință internațională cu ușile închise pe tema lui Darwin, a evoluției și a designului inteligent, organizată de Academia Pontificală de Științe.
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/826919/Papa-impaca-religia-cu-stiinta-lui-Darwin/


4. 100% literatură

În pat cu dușmanul Adrian Păunescu
02 Noi 2008 Cristiana Visan, Alexandra Olivotto
Adulterin, poet oportunist cu false puseuri suicidale: așa îl descria, în 1969, poeta Constanța Buzea pe Păunescu. Fostul ei soț susține că totul e „o imaginație bogată a unei femei triste“.
http://www.cotidianul.ro/n_pat_cu_dusmanul_adrian_paunescu-63089.html


Nicăieri nu trăiești din literatură
31 Oct 2008 Alina Purcaru
Scriitorii au reatacat problema baletului dintre scris și slujbe, în a doua seară a Festivalului internațional de literatură “Rewriting the Map of Europe-Our Private Wars”.
http://www.cotidianul.ro/nicaieri_nu_traiesti_din_literatura-62898.html


“Maestro” are întâlnire cu primii cititori la Cărturești
Azi - 10:41 Alexandra Olivotto
Luni, 3 noiembrie, la ora 19.00, Mircea Dinescu, Mihaela Rădulescu și Cătălin Ștefănescu lansează la librăria Cărturești din Capitală cel mai recent roman al lui Stelian Tanase, “Maestro”.
http://www.cotidianul.ro/maestro_are_intalnire_cu_primii_cititori_la_carturesti-63112.html


5. Povești nemuritoare

Canibalii din povești
Unele basme sunt mai mult decât povești de adormit copiii. De o violență excesivă, ele merg uneori până la a tulbura imaginația și visele celor mici cu scene de canibalism și personaje monstruoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute povești de acest fel:

Ienupărul - basm de pro¬ve¬niență germană, cules și adăugit de Frații Grimm.
Personaj canibal: femeia care își ucide fiul vitreg și-l serveste soțului sub formă de budincă.
Povestea are ca protagonist un barbat, care, pierzându-și prima soție la scurt timp după ce aceasta a născut un fiu, decide să se recăsătorească. La scurt timp, femeia îi dăruiește o fiică. Din cauza geloziei, mama vitregă reușește să-l ucidă pe băiat, după care înscenează totul astfel încât să pară din vina surorii lui. Apoi, gătește o budinca neagră pentru soțul ei, folosind drept ingrediente o parte din rămășitele omenești ale fiului vitreg. Sora băiatului decide să îngroape ceea ce mai rămăsese din acesta sub un ienupăr. Între timp, o pasăre fermecată, zburând deasupra femeii, aruncă o piatră de moară peste ea și o ucide. Vietatea se transformă apoi în băiatul răpus de mașteră.

Hansel și Gretel - tot de proveniență germană, basmul a fost cules de aceiași Frați Grimm.
Personaj canibal: vrăji¬toarea care se dă în vânt după mâncarea de copii.
Din cauza sărăciei, Hansel și Gretel sunt abandonați de mai multe ori de către tatăl lor, sfătuit fiind de soția lui. De fiecare dată, micuții au reușit să se întoarcă acasă urmând pietricelele presărate în urmă. Ultima dată însă fetița aruncă pe drum firimituri de pâine, care sunt mâncate, la scurt timp, de către animalele pădurii. Pierduți în inima codrului, cei doi copii poposesc la o căsuță din turtă dulce, fără să știe că în ea locuia o vrăjitoare rea, căreia îi plăcea să mănânce copii. După ce îl prinde pe băiețel și îl închide într-o cușcă, pentru a-l îngrășa, o transformă pe Gretel în sluga ei. Fetița reusește să o păcălească pe vrăjitoare și să-și scape fratele din ghearele acesteia.

Jack și vrejul de fasole - basm englezesc, cules de către Benjamin Tabart.
Personaj canibal: uriașul care se omoară după carnea de englez.
Un băiat sărac pe nume Jack primește câteva boabe fermecate de fasole în schimbul vacii familiei. Mama lui, furioasă din pricina târgului, aruncă boabele în grădina, ocărându-și zdravăn fiul. A doua zi, pe locul unde azvârlise femeia fasolea răsare un vrej uriaș. Jack decide să-l escaladeze, în ciuda faptului că se înălța dincolo de nori. Odată ajuns în vârf, băiatul dă peste casa unui căpcăun mâncător de oameni. Aici, este prins după ce încearcă să fugă cu mai multe bunuri ale proprietarului, însă reușeste să scape viu și nevătămat.

Albă ca Zăpada - basm de origine germană, cules de către Frații Grimm.
Personaj canibal: mama vitregă cere să i se aducă inima fetei pentru a o mânca.
Albă ca Zăpada, o prințesă neasemuit de frumoasă, cade victimă a mamei sale vitrege. Aceasta din urmă avea o oglindă fermecată de la care află cine era cea mai frumoasă femeie din lume. În momentul în care fata îi smulge poziția fruntașă în topul întocmit de oglindă, maștera încearcă să își omoare fiica vitregă. După mai multe tentative nereușite, regina o trimite pe Albă ca Zăpada în pădure, tocmind un oștean să-i ia viața și să-i aducă drept dovadă inima fetei. Trimisul îi aduce inima unei căprioare, pe care aceasta o gătește și o mănâncă, cu gândul că este a fiicei sale.

Mirele tâlhar - tot de proveniență germană, basmul a fost cules de către aceiași Frați Grimm.
Personaj canibal: mirele și banda lui de tâlhari.
Un tată sărac reușeste să găsească un pețitor înstărit pentru fiica lui. Aceasta se duce să îl cunoască și este întâmpinată la intrare de o pasăre care îi spune să nu intre în casa blestemată unde au loc tot soiul de crime. La intrare, îi iese în cale o bătrână care o ascunde în spatele unor butoaie. La scurt timp, apare și pețitorul, împreună cu banda lui de răufăcători și cu o altă femeie, pe care o ucid, apoi o gătesc. Între timp, din vasul cu mâncare sare un deget pe care stătea prins inelul tinerei. Bătrâna și viitoarea mireasă îl găsesc și divulgă întreaga poveste chiar în ziua nunții.
(D.M.)
http://www.ziua.net/display.php?data=2008-11-03&id=244889


6. Ca-n filme

Triumful comediei negre
Corespondență de la Festivalul internațional al filmului de la Valladolid
Pentru cei care cred că un festival internațional de film își îndeplinește misiunea numai dacă reușește să impună noutatea, ediția a 53-a a competiției de la Valladolid poate fi considerată o "misiune îndeplinită". Câștigătorul Marelui Premiu Spicul de aur este Stomacul, opera primă a brazilianului Marcus Jorge, care a fost răsplătit și cu Premiul Pilar Miro, pentru cel mai bun debut.
Cum a reușit acest june autor, care a studiat cinema în Italia, să cucerească sufragiile juriului internațional dar și pe cele ale juriului tineretului care i-a oferit premiul său?
Jurații tineri au oferit o explicație apreciind "originalitatea subiectului, tratarea ironică a realității, vioiciunea ritmului narativ, firescul interpretării și excelența montajului și a coloanei sonore". Adevărul este că toate aceste calități fac din povestea unui bucătar care ajunge la puscărie o fabulă morală despre putere și despre coruptie. Eroul său, poreclit Rozmarin, e un băiat de la țară care învață să gătească cu rafina¬ment, talentul său gastronomic ajutându-l să se descurce în viață, să obțină avantaje nesperate și să-i manipuleze pe alții. Cu un sarcasm bine dozat, filmul arată cum "țărănoiul" câștigă bunăvoința mafioților din închisoare și provoacă seisme în ierarhia lor. Sigur că am mai văzut povești cinematografice care fac din bucătărie un micro¬cosmos plin de sensuri (ca de pildă oscarizatul Ospăț al Babettei semnat de danezul Gabriel Axel), dar acesta intră în memoria cinefilă prin cruzimea tabloului de moravuri, prin violența senzorială a descrierii poftelor gastronomice. Iar Joao Miguel, care îl joacă pe fals naivul bucătar, a binemeritat un premiu de interpretare (câștigat ex aequo cu spaniolul Unax Ugalde, răsplătit pentru rolul idealistului preot din Vestea cea bună).
Nu știu dacă preferința pentru comedie e o compensație pentru neliniștile vremurilor de criză (cea financiară mondială, de acum, e pe toate canalele) dar acest gen a fost favorizat de palmaresul ediției cu numărul 53. O co-producție dintre Spania și Argentina, Epruberta de Alberto Lecchi a dobândit Premiul Spicul de argint. Pornind de la încurcăturile provocate de spargerea unei eprubete cu urină, pe care un șofer de autobuz trebuie s-o ducă la analize într-un mare oraș, filmul migrează în zona comediei romantice, cu un El și o Ea care la un moment dat se detestă, pentru a-și recunoaște, în final, afecțiunea reciprocă. Filmul e agreabil și are irizații de tristețe care-i stau bine, dar aș fi văzut mai degrabă onorat cu acest premiu filmul mexican Deșertul interior, de Rodrigo Pla, o parabolă a fanatismului religios configurată în frapanți termeni vizuali.
Un alt titlu subevaluat (deși premiat cu Premium FIPRESCI, al criticii internaționale) mi s-a părut Fereastra, de Carlos Sorin, un superb film elegiac despre singurătatea în moarte, cu ecouri din Bergman, recunoscute de autorul care a declarat că Fragii sălbatici este una dintre peliculele care l-au marcat cel mai mult.
Dar nu numai America Latină a confirmat, la această ediție, că este un teritoriu cinematografic într-o efervescentă epocă de reînnoire. Din Danemarca au venit semnale de noutate prin Teribil de fericit, de Henrik Ruben Genz (premiat pentru scenariu și pentru muzică), un film cu intrigă polițistă, care transgresează frontierele genului și, în orice caz, ocolește clișeele acestuia. O coproducție dintre Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia, Momente de neuitat, de Jan Troell, ocupă, de asemenea, două locuri în palmares: Premiul pentru ima¬gine și Premiul pentru interpretare feminină câștigat de Maria Heiskanen. Cu o prezență spaniolă mai pregnantă ca în alți ani, în secțiunea oficială (vezi și Premiul special al juriului pentru Întoarcerea la Hansala, de Chus Gutierrez) sau în secțiunea Punct de întâlnire (unde a câștigat Intimi și străini, de Ruben Alonso), festivalul a oferit, la această ediție motive de satisfacție pentru toată lumea. Unul dintre ele a fost și Premiul onorific atribuit actriței Carmen Maura, muza unor regizori marcanți precum Pedro Almodovar și Carlos Saura. Exuberantă și comunicativă interpreta s-a aflat în centrul celui mai emoționant moment al Galei de închidere a Festivalului.
Dana DUMA
http://www.ziua.net/display.php?data=2008-11-03&id=244926


Le mulțumesc respectuos autorilor articolelor de mai sus.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!