poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4249 .



Cenaclurile pe internet
presa [ ]
Gândul, 26 octombrie 2005

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [PaulBogdan ]

2005-10-26  |     | 




Cenaclurile de pe internet

Gheorghiță Aurelian ION






Pe vremuri, când nu găseai poeții exprimându-se în volumele de pe rafturile librăriilor, îi găseai, de cele mai multe ori, citind în cenacluri. Acum, numărul cenaclurilor pare să fie tot mai mic și nu neapărat pentru că s-ar scrie mai puțină poezie sau pentru că ar fi mai puțini poeți aspiranți. (De altfel, după cum bine știm, românul s-a născut poet…). Dar și poetul e un om care trăiește în lumea de azi și dă semne că are tot mai puțin timp, împărțit între serviciu sau școală și celelalte treburi cotidiene. Odată cu expansiunea internetului, poetul pare să fi găsit o altă soluție pentru a-și arăta textele și a le discuta împreună cu cei la fel de pasionați. Din sălile micuțe rătăcite pe la ultimele etaje ale Facultății de Litere, din vreo cameră a Uniunii Scriitorilor, cenaclurile s-au extins în ultimul timp și pe internet. Astfel, de acasă sau de la serviciu, în orice moment al zilei, fără să mai depindă de vreo anumită oră asupra căreia trebuie să cadă de acord deodată mai mulți colegi într-ale poeziei, poetul intră pe internet și își postează textul. Cei interesați pot, la rândul lor, când au timp, să comenteze poezia, să ofere sugestii sau să răspundă, în replică, cu o altă poezie. Firește, astfel nu mai au parte de berea sau vinul de după întâlnire, însă, pentru ceea reprezintă „atelierul” poetului, cenaclul virtual se poate dovedi la fel de util precum cel real, cu atât mai mult cu cât poezia nu se mai pierde în aer, după recitare, ci rămâne scrisă, putând fi accesată oricând.

Cel mai vechi și mai mare site unde un doritor își poate posta poeziile, pentru a fi citite, comentate și eventual evaluate, este www.poezie.ro. În acest moment poezie.ro se clasează pe locul trei în România la secțiunea Artă/Cultură, în ceea ce privește numărul de vizitatori, potrivit contorizării de pe www.trafic.ro, și pe locul 53 în clasamentul general. Cei peste 7500 de vizitatori zilnici dovedesc că un astfel de site poate stârni interesul internauților români. Aici se poate înscrie oricine și publica, după ce și-a făcut un cont pe site, aproape orice. Astfel pot fi întâlniți printre utilizatori și poeți cunoscuți, alături de simpli diletanți sau netalentați. Restricțiile impuse de administratori exclud doar acele texte care conțin limbaj vulgar, au un caracter extremist sau reprezintă atacuri la persoană. De asemenea, „textele cu conținut dubios, discutabil și incoerent vor fi refuzate sau, după caz, vor fi aprobate cu restricție de apariție. Astfel, textele vor fi trimise către atelier și supuse analizei sau direct în pagina autorului”, se mai arată pe site. Numărul conturilor făcute pe acest site de-a lungul timpului (site-ul are mai mult de 5 ani vechime) depășește 7800, multe dintre ele fiind însă inactive. În funcție de activitatea de pe site și aprecierile pe care le primesc textele lor de la ceilalți membrii, utilizatorii pot promova în ierarhia site-ului. În urma acestei selecții, autorii cu ratingul cel mai mare sunt o serie de nume care nu spun mare lucru celor familiarizați doar cu poezia de prin librăriile clasice: Radu Herinean, Bogdan Geana, Nicole Pottier, Radu Tudor Ciornei, Paul Bogdan, Liviu Nanu Anton etc.

Un alt site, de data aceasta mai exclusivist, și mai nou, dar cu o audiență mult mai redusă, este www.clubliterar.com. Aici însă nu își mai poate face oricine cont, un nou membru fiind acceptat doar în urma unei recomandări sau după ce a trimis un CV și 5 texte care îi conving pe administratori. Și aici există restricții, privind limbajul vulgar și trivial, opiniile rasiste/șovine/xenofobe, acestea atrăgând blocarea imediată a contului. De data aceasta, printre utilizatorii care postează texte și comentarii se găsesc mulți dintre tinerii poeți sau scriitorii activi în viața literară românească. Înregistrând în medie doar 100 de accesări zilnic (contorizate de www.trafic.ro), www.clubliterar.com se clasează doar pe locul 690 între site-urile românești la secțiunea Artă/Cultură.

Un al treilea site poate fi găsit la adresa http://hyperliteratura.3x.ro. Intitulat weblog literar alternativ, site-ul reunește câțiva dintre veteranii curentului fracturist format în jurul poetului Marius Ianuș, dar numără printre membri și mulți poeți foarte tineri. Aici, orice text poate fi publicat dacă, în prealabil, pe forumul site-ului a fost votat de membrii deja înscriși. De asemenea, cineva devine membru tot în urma acceptului majorității membrilor. Dacă pe site-ul propriu-zis poeziile apar numai în urma selecției efectuate de membri, pe forum, oricine poate publica orice și poate fi comentat, sistemul fiind, în opinia membrilor site-ului, unul democratic. Membrii acestui site sunt dintre nume deja cunoscute ale poeziei tinere contemporane. Deși nu este contorizat încă pe www.trafic.ro, fiind relativ recent, site-ul are toate șansele să atragă atenția celor pasionați de poezie, atât grație numelor care publică aici, cât și datorită structurii tehnice mai evoluate a site-ului. Să-ți tot vină să scrii!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!