poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3657 .



La Oradea o sărbătoare de suflet: Gheorghe Grigurcu s-a reîntors acasă, la "Familia"
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dumov ]

2016-05-26  |     | 



Da, iată-l pe Gheorghe Grigurcu,(foto) după mai bine de 30 de ani, la 26 mai 2016, se reîntoarce la Oradea, în "urbea" de pe Criș, cum îi plăcea să spună, pentru a i-se recunoaște și confirma activitatea de 51 de ani desfășurată la revista Familia. Cu această ocazie revista i-a sărbătorit și cei 80 de ani împliniți pe 16 aprilie 2016.

Zilele Revistei Familia, ajunse la cea de-a XXVI-a ediție au debutat, joi după amiaza, în fostul sediu al Casei de Cultură a Municipiului,(actualmente sala Florica Ungur) în prezența unei audiențe medii, majoritatea scriitori, critici literari și invitați (apropiați) ai revistei
Manifestarea stă sub semnul debutului lui Mihai Eminescu, consemnat în urmă cu 150 de ani în paginile revistei conduse pe atunci de întemeietorul ei, Iosif Vulcan, cu poezia "De-aș avea

Ușa evenimentelor a fost deschisă de poetul Ioan Moldovan, redactorul șef al revistei Familia.

În prima parte a fost confirmată și recunoscută întreaga activitate a lui Gheorghe Grigurcu care timp de 51 de ani nu a lipsit niciodată din paginile revistei. La Oradea, o sărbătoare de suflet: Gheorghe Grigurcu reîntors (pentru câteva ore)
acasă, la “Familia”


"Este o performanță de neegalat să publici timp de 51 de ani neîntrerupt. Gheorghe Grigurcu nu a lipsit din niciun număr al revistei(…)
Dacă pe harta literaturii române contemporare fiecare dintre noi e o insulă, Gheorghe Grigurcu e un arhipelag", a spus criticul literar Ion Simuț despre sărbătoritul zilei.
Și este bine de știut că:
Poetul, criticul literar și eseistul Gheorghe Grigurcu, în vîrstă de 80 de ani, este laureatul celei de-a XXV-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Acesta a primit, în 2015 în cadrul unei gale speciale organizate în sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia din Botoșani, marele premiu, dar și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani
Considerat unul dintre cei mai importanți critici literari contemporani, Gheorghe Grigurcu s-a născut pe 16 aprilie 1936 la Soroca (Republica Moldova), pe vremea cînd acest teritoriu aparținea României. A urmat liceul la Oradea și, doar un trimestru, Școala de Literatură „Mihai Eminescu”. A absolvit apoi Facultatea de Filologie a Universității din Cluj-Napoca (1958). Doctor în filologie al Universității din București (1975). A fost profesor la Oradea; redactor la revista orădeană „Familia”, deținînd cronica literară. A colaborat și semnează, și în prezent, diferite articole și cronica literară la mai multe ziare și la majoritatea revistelor literar-culturale din țară, printre care se numără: „Ateneu”, „Familia”, „Orizont”, „Vatra”, „Tribuna”, „România literară” și „România liberă”, la care are rubrici fixe.
După debutul cu poezie în ziarul „Crișana” din Oradea (1952), a publicat mai multe volume de versuri: „Un trandafir învață matematica” (1968), „Trei nori” (1969), „Rîul incinerat” (1971), „Salută viața” (1972), „Apologii” (1975), „Contemplații” (1984), „Cotidiene” (1986), „Oglinda și vidul” (1993), „Un izvor bolborosește înăuntrul termometrului” (1996), „Nimic n-ar trebui să cadă” (1997), „Amarul Tîrg” (1997), „Dealul purtat de scripeți” (1999), „Spațiul dintre corole” (2000), „Acul și steaua” (2001), „De unde pînă unde” (2002), „Natură moartă și vie” (2003), „Un trandafir învață matematica” (ediție definitivă a creației poetice de pînă în anul 2000 – Ed. Vinea, 2004), „Calendar” (2004), „Fiindcă” (2005), „Castele în Spania” (2005), „Șterge soarele de praf ca pe-o mobilă” (2006), „Muzeu” (2008), „Cerc și punct” (2010), „Nimic n-ar trebui să cadă” (2011).
Activitatea sa de la revista „Familia” avea să-l impună printre criticii importanți, poziție susținută și mai tîrziu, prin „opiniile pătimaș tranșante, nu o dată excesive”, după aprecierile lui Mircea Martin. A scris numeroase volume de critică și istorie literară: „Miron Pompiliu și Junimea” (1969), „Teritoriu liric” (1972), „Idei și forme critice” (1973), „Bacovia – un antisentimental” (1974), „Poeți români de azi” (1979), „Critici români de azi” (1981), „Între critici” (1983), „Existența poeziei” (1986), „De la Mihai Eminescu la Nicolae Labiș” (1989), „Peisaj critic” (I – 1973; II – 1997), „E. Lovinescu. Între continuatori și uzurpatori” (1999), „Poezie română contemporană” (I-II, 2001), „De la un critic la altul” (2004) etc. S-a afirmat, de asemenea, și ca eseist și jurnalist literar și politic: „În cunoștință de cauză” (1990), „Cum am devenit stalinist” (1998), „Imposibila neutralitate” (1998), „În jurul libertății” (2002), „Fișele unui memorialist” (2006), „Opinii în genere inconfortabile” (2007), „O provocare adresată destinului. Convorbiri cu Dora Pavel” (2009), „Exerciții de adevăr” (2011).
Membru al Uniunii Scriitorilor din România și al P.E.N.-Clubului român, a fost distins cu Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor pe anul 2000. De-a lungul timpul i-au fost decernate Premiile Uniunii Scriitorilor din România, ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Asociației Scriitorilor din București, ale revistelor „Familia”, „Convorbiri literare”, „Poesis”, „Euphorion”, „Mozaic”, „Cuget liber”, Premiul național „Tudor Arghezi” (Tg. Cărbunești), Premiul orașului Bistrița, Premiul Serilor de la Brădiceni, Premiul Festivalului internațional de poezie Emia (Deva), Premiul Asociației Culturale „Duiliu Zamfirescu” (Focșani), Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul orașului Beclean, Premiul de poezie (Desești, Sighet), Premiul „Virgil Mazilescu” (Corabia), Premiul Consiliului Județean Gorj, Premiul Național Monica Lovinescu-Virgil Ierunca (2009). Manifestarea Colocviile tinerilor scriitori care au debutat în 2012 și care s-a desfășurat la Alba Iulia în aprilie 2013, i-a dedicat un moment special scriitorului Gheorghe Grigurcu, care a primit Premiul de Excelență.

Și-n cea de-a doua parte;

Cu ocazia Zilelor Revistei Familia la Oradea va veni "nucleul tare", după cum l-a prezentat Ioan Moldovan, al Uniunii Scriitorilor format din Nicolae Manolescu, Gabriel Ghifu, Varujan Vosganian, Mircea Mihăieș, Cassian Maria Spiridon, Aurel Maria Baros, Horea Gârbea Adrian Popescu.
De asemenea, între invitați se mai numără redactori, scriitori, poeți și critici din toată țara. La evenimentul de deschidere a participat și scriitorul Ioan T. Morar, aflat la Oradea pentru a-și lansa cartea "Sărbătoarea corturilor".
Zilele Revistei Familia continuă vineri, de la ora 10, în Sala Mare a Primăriei cu un colocviu pe tema "Ofensiva debutanților: semn al înnoirii?", la care au fost invitați tineri poeți, în timp ce, de la ora 16.30, tot acolo este programată lansarea cărții "Nu te opri, nu te întoarce", de Traian Dobrinescu. Volumul va fi prezentat de Nicolae Manolescu și Răzvan Voncu.


(S:date biografice;faclia,wikipedia)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!