poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2715 .



what the luck is blitz show
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [taras el bulba ]

2010-07-05  |     | 





După ce mi-am tocit coatele prin cenacluri și am văzut ce greu este să nu o faci pe deșteptul printre confrați, a început să mă bântuie o fantomă absurdă. Adică m-am întrebat dacă e firesc ca zugravii să se întâlnească numai între ei pentru a-și comenta doct văruielile, departe de ochii și urechile beneficiarilor.
Și bine spus societate postcomunistă, căci multe metehne am moștenit! Noi, scriitorii, dar și artiștii în general, ne credem cei mai moțați. Însă puseele narcisiste sunt strict individuale, cel mult grupusculare. Eu și grupul meu de prieteni suntem geniali, ceilalți niște idioți. Întrebarea este ce gândește publicul nostru, inteligent și fără fumuri, despre noi și despre produsele noastre. Postcomuniști cum suntem, ne-am obișnuit să îi privim pe neartiști cu condescendență. Orice gest de bunăvoință, de captatio benevolentiae este privit cu suspiciune: superficialule! comercialule! Artistul trebuie să se înfățișeze profund, arogant, rece, cu zâmbet economicos.
Și atunci, confraților, de ce ne mirăm că un tiraj de 1000 de exemplare pare fabulos?
Plecând de la ideea că rareori scriitorii se cumpără între ei, am încercat să găsesc o formulă de apropiere de clasa mijlocie a intelectualității, de multe ori mai vie decât elita. Așa am pus la punct un concept pe care l-am montat într-un show cultural. A rezultat Blitz Show – o competiție între artiști de toate ramurile, având ca strămoș concursurile de slam poetry din Occident. Respectiv recitare personalizată. Blitz Show este însă mai complex: recitare, improvizație, creative writing, karaoke literar, concurs de minciuni, interpretare a unui fragment dintr-un scenariu, citire a unor texte în limbi de mare cultură. Publicul pariază pe competitori, le notează prestațiile și adesea li se alătură în competiție. Pentru pigmentarea atmosferei, se fac proiecții de videopoeme sau de filmulețe cu substrat cultural. În timp ce la cenaclurile tradiționale se adună lume foarte bună și foarte puțin variată, la Blitz vine lume bună și numeroasă. În condițiile în care intrarea nu este gratuită! Din banii de bilete de achită cheltuielile legate de locație și logistică. Datorită prizei la public, am reușit să perfectăm parteneriate cu Biblioteca Metropolitană și cu Buybooks. Avem, astfel, posibilitatea să organizăm și tombolă cu cărți. Pe site-ul nostru (http://blitz-show.com/ - creat de poetul-fizician Marius Surleac) și pe Facebook postăm pozele și filmările din timpul show-ului. De asemenea, invităm și artiști plastici, actori, etc. Sincretism, inteligență, fantezie și dinamism. Multă muncă, organizare geometrică și perfecționare continuă. Textele alese pentru interpretare sunt întotdeauna de calitate.
Până acum, publicul a fost compus, în proporție de 80%, din scriitori. De unde și impedimentele: orice dezinvoltură este suspectată de bâlci, de superficialitate. Deși am avut numai invitați valoroși, autori talentați, am avut neplăcerea să aud remarci cum că Blitz Show ar fi „cenaclul Flacăra indoors”. Propaga cumva bardul Păunescu inteligența rece și rapidă la cenaclul lui?
Chiar și așa, am văzut că publicul este realmente interesat de cultură, dacă ea se prezintă într-un înveliș viu și inteligent. Acum, că am verificat lucrul acesta, pot să îl abandonez oarecum liniștit. Oamenii sunt educabili, mai educabili decât artiștii, care suferă prea acut de sindromul propriei statui.

(Raspuns la o ancheta a revistei Viata romaneasca)



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!