poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2437 .



Maratonul Literar European la Suceava
poezie [ ]
Opera lui Mircea Eliade, citită de noi toți

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2007-05-06  |     | 



APEL PENTRU SOLIDARITATE PRIN CULTURÃ :

PARTICIPAÞI LA MARATONUL LITERAR EUROPEAN DE LA SUCEAVA !

SÃ NE CUNOAȘTEM MAI BINE CULTURA !

SÃ NE REDESCOPERIM SCRIITORII !
LECTURI PUBLICE DIN MIRCEA ELIADE, ITALO SVEVO, KONSTANTINOS KAVAFIS, CARMEN CONDE , YORDAN RADICKOV

9 MAI, ORELE 9-17, LA BIBLIOTECA BUCOVINEI « I.G.SBIERA »

OPERA LUI MIRCEA ELIADE, CITITÃ DE NOI TOÞI !


Eveniment : Maratonul Literar European la Suceava
9 Mai, între orele 9 și 17, la Biblioteca Bucovinei « I.G.Sbiera »




Biblioteca Bucovinei « I.G.Sbiera » este partenerul Societății Române de Radiodifuziune și al Radio România, organizând alături de alte instituții de cultură românești și europene, în ziua de 9 mai, la Sala de Arte, cu ocazia Zilei Europei, Maratonul Literar European. Evenimentul celebrează și împlinirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.
Tineri din licee si universitati, profesori, oameni de cultură, cititori de toate vârstele și iubitori de literatură se pot opri la Biblioteca Bucovinei între orele 9 și 17, pe 9 mai, pentru a aduce prin participarea liberă la lectura publică un omagiu literaturii române și literaturii europene. Invitatia de participare se adreseaza publicului larg, elevi, studenti, adulti interesati de teatru și literatura. Fiecare participant va citi timp de 3 minute fragmente din operele lui Mircea Eliade, autorul cu care Romania s-a inscris in acest proiect în chiar anul centenarului nașterii scriitorului. Ceilalți autori desemnați sunt: Italo Svevo (1861 - 1928), Carmen Conde (1907 - 1996), Konstantinos Kavafis (1863 - 1933), Yordan Radickov (1929 - 2004), Mircea Eliade (1907 - 1986).
Simultan, fragmente din opera aceluiași autor, dar alese de cititori și invitați de onoare, ai tuturor instituțiilor de cultură din București, vor fi lecturate într-o ediție specială ținută în Studioul Teatral "George Constantin" al Societății Române de Radiodifuziune. Evoluția națională a maratonului va putea fi urmărită la postul Radio Romania Actualități, inițiatorul proiectului, începând cu ora 12:00, pe 9 mai, cu citate din Eliade, concomitent cu restul țărilor participante care au propus ca scriitori reprezentativi pe Italo Svevo - in Italia, Carmen Conde - in Spania, Konstantinos Kavafis - in Grecia, Iordan Radicikov - Bulgaria. În fiecare țară organizatoare va exista și un eveniment "în oglindă", de dimensiuni reduse, de genul "serilor literare", unde vor putea fi citite sau ascultate operele propuse de celelalte țări.
Doamna Sorina Manuela Man este directoarea programului pentru România. MARATONUL LITERAR EUROPEAN va avea loc in studiourile T8 Alfred Alessandrescu si T1 Mihai Zirra ale Societatii Române de Radiodifuziune
Coordonatoarea Maratonului Literar European la Suceava este scriitoarea Angela Furtună.

Ideea organizarii unui maraton literar european a pornit în urmă cu 5 ani, in Italia, la inițiativa unui profesor al Universității din Verona, Mario Allegri. Dl. Allegri predă literatura italiană la Universitatea din Verona și este membru al Comitetului științific al Fundației Aida.
În 2002 a fost organizată prima lectură publică. A fost aleasă capodopera lui Dante , Divina Comedie . Sute de cetățeni s-au implicat în lectura integrală și continuă a faimoasei scrieri.
Succesul primei experiențe a fost deosebit de încurajator, asa că ea a fost repetată și în anii următori: în 2003 s-a citit Orlando furioso de Ariosto ; în 2004, a fost rândul Iliadei lui Homer, în traducerea clasică realizată de Vincenzo Monti; în 2005 s-a citit Cantonierul sau Rerum vulgarium fragmenta de Petrarca .
În 2005 s-a lansat ideea extinderii proiectului, prin implicarea mai multor țări și orașe din Europa. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat. Maratonul Literar are din 2007 o dimensiune europeană: rezultatul final este acest proiect "Maraton Literar European" care se realizează cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul "Cultura 2000".
Evenimentul marchează 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al CEE (Comunitatea Economică Europeană).
Anglia, Finlanda, Polonia, Spania, Italia, Grecia, Serbia, Bulgaria și România se vor găsi, împreună, în aceeași respirație de excelență în cultură pe 9 mai, la Maratonul Literar European. Adresa siteului oficial european al maratonului este : http://www.literarymarathon.eu/
iar partenerii români, între care Biblioteca Bucovinei, pot fi văzuți la adresa

http://www.literarymarathon.eu/elm/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=165

Pe 9 mai, în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovieni « I.G.Sbiera », la ora 9.30, prof. Gheorghe Cîrstian și elevii săi de la Colegiul Național « Petru Rareș » din Suceava, vor începe lectura operei Maytrey a lui Mircea Eliade. Continuatorii sunt așteptați să se alăture în orice moment al zilei vor dori elevilor Colegiului « Petru Rareș » alături de profesorii Anca Vieru, Sorin Irimie, Daniela Ilisei și alții, ai Colegiului « Ștefan cel Mare », ai Colegiului « Mihai Eminescu », ai Colegiului de Artă « Ciprian Porumbescu » din Suceava, ai Școlii Generale cu opt clase Suceava, ai altor școli generale, studenților Universității « Ștefan cel Mare » din Suceava precum și ai altor școli din județ.
La ora 13, conf.univ.dr Sabina Fînaru, cunoscută eliadistă, autoare de cercetări importante asupra operei mirceaeliadiene, împreună cu studenți ai Universității « Ștefan cel Mare » vor prezenta în reluare spectacolul experimental bazat pe textele lui Mircea Eliade, care s-a bucurat de un succes imens la precedente apariții scenice.
Vor citi fragmente din Mircea Eliade și scriitori cunoscuți din Bucovina, precum Mircea A. Diaconu, Constantin Hrehor, Angela Furtună , Liviu Clement, Carmen Veronica Steiciuc, Ion Cozmei, Ionel Corjan, Ion Filipciuc, Elena Brândușa Steiciuc, Andreea Novac, Aida Hancer, Mihaela Mărginean, Alexandra Dumencu, Cosmina Moroșan, Alexandra Petraru, Ion Paranici, Mihai Vicol, Constantin Severin, Gabriela Orezeanu, Raluca Preluca, Georgiana Diaconița, Viorica Schipor, Larisa Mihalache, Alexandru George Serediuc, Gina Puică, Isabel Bedreagă, Dumitru Brădățan, Ioan Pînzar, Mihai Iacobescu, Sabina Fînaru, Roman Istrate, lista rămânând deschisă, ca și personalități ale școlii și instituțiilor de cultură bucovinene.
De asemenea, în semn de solidaritate, se vor face și lecturi din scriitorul desemnat de partenerii italieni, anume Italo Svevo.
Maratonul Literar European are un web-site general și câte un web-site național, unde vor fi cuprinse toate informațiile, înregistrări audio și video, forum unde vor putea fi postate impresii, fotografii etc.
Co-organizatorii vor folosi ulterior fișierele editate pentru pregătirea unui DVD ca document final al evenimentului, care va fi distribuit gratuit în țările implicate în proiect. Pe de altă parte, toate minifilemele realizate în timpul lecturilor vor intra în meniul unui UTube Literar al Maratonului Literar European afișat pe internet.
Pentru a putea contribui cât mai bine la această reușită finală multimedia, participanții la maratonul literar sunt rugați să aibă asupra lor și să folosească sistemele de înregistrare audio și video (reportofoane, voice recordere, video și voice recordere de pe telefoanele mobile sau aparatele foto digitale, ipod etc.) pentru a realiza cât mai multe filmulețe și fotografii ale evenimentului de la Suceava care vor fi ulterior prezente în siturile național și european ale evenimentului.
Biblioteca Bucovinei va întâmpina acest eveniment și prin deschiderea unei ample expoziții de carte și de fotografii intitulată « Mircea Eliade. Un român în eternitatea culturii universale ».

Obiectivele acestui proiect sunt buna cunoaștere și stimularea accesului la cultură, cât și lărgirea participării culturale a cetățenilor europeni; inițierea unei serii de evenimente legate între ele pentru a crea un eveniment cultural unic și inovativ care să implice mai multe țări europene în același timp; promovarea implicării active a cetățenilor în evenimente culturale europene (atât ca cititori cât și ca ascultători).

Agenda pregătirilor și evoluției Maratonului Literar European rămâne deschisă oricăror alte activități și inițiative.





Angela FURTUNÃ
Scriitoare , publicistă
Membră a Uniunii Scriitorilor din România
Departamentul Dialog al revistei Hyperion

Coordonatoarea Maratonului Literar European de la Suceava




APEL PENTRU SOLIDARITATE PRIN CULTURÃ :

PARTICIPAÞI LA MARATONUL LITERAR EUROPEAN DE LA SUCEAVA !

SÃ NE CUNOAȘTEM MAI BINE CULTURA !

SÃ NE REDESCOPERIM SCRIITORII !

LECTURI PUBLICE DIN MIRCEA ELIADE, ITALO SVEVO, KONSTANTINOS KAVAFIS, CARMEN CONDE , YORDAN RADICKOV


9 MAI, ORELE 9-17, LA BIBLIOTECA BUCOVINEI « I.G.SBIERA »

OPERA LUI MIRCEA ELIADE, CITITÃ DE NOI TOÞI !




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!