poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6728 .



Felinare vechi/ răspândind o lumină/ odihnitoare -/ ritualul ceaiului/ poate să înceapă*
poezie [ ]
specific culturii japoneze

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Bia ]

2013-05-26  |     | 



 photo 1LuminitaSuseceai15_zpsd2ed89a4.jpg
Luminița Suse













 photo 2IonRasinarubonsai15_zps54cf1d00.jpg
Ion Rășinaru













 photo 3Magdalenadalesakura15_zps2d7a46bf.jpg
Magdalena Dale













 photo 4LiviaCiupavumbrela15_zps0eeb0001.jpg
Livia Ciupav













 photo 5IoanaGeiersakuracandle15_zpsf1b56375.jpg
Ioana Geier













 photo 6IoanPetruGardalanterns15_zps1bfddfe6.jpg
Ioan Petru Gârda













 photo 7GrigoreChitulbambus15_zps460275f6.jpg
Grigore Chitul













 photo 8TincutaBernevicevantai15_zps13e2755c.jpg
Tincuța Bernevic













 photo 9AnaMariaBezemikebana15_zps67a386c9.jpg
Ana Maria Bezem













 photo 10CristianMarianDelyclopot15_zps6dcf9936.jpg
Cristian Marian Dely













 photo 11SiminaSilviaScladanjad15_zpsdf57de24.jpg
Simina Silvia Șcladan













 photo 12AnisoaraIordacheceramica15_zps5987380f.jpg
Anișoara Iordache













 photo 13MarianGhileaTrueSpirit15_zps6746d2cd.jpg
Marian Ghilea













 photo 14NicolaeTomescusushi15_zpse0d4aed7.jpg
Nicolae Tomescu













 photo 15Biakokeshi15g_zps26a7ac49.jpg
Cristina Rusu







*titlul – poemul tanka al lui Ioan Petru Gârda



Imagini: O.Otomodachi, Shinichiro Saka

Fotografia lui Marian Ghilea - arhiva personală, și cîteva date explicative care ni le-a dat:

Karate (空手 - mână goală), este un stil de luptă originar din China care a fost dezvoltat și perfecționat în insula Okinawa, din sudul Japoniei, începând cu perioada anilor 1300. Există zeci de stiluri de karate, cel mai popular rămânând Shotokan, popularizat de către Gichin Funakoshi la începutul secolului XX în întreaga Japonie. Ca o precizare: la numele japoneze, numele de familie este întotdeauna primul.
Karate Kyokushin, adică karate al adevărului suprem, a fost fondat oficial în anul 1964, de către un maestru japonez de origine coreeană: Oyama Masutatsu, fost student al lui Funakoshi, și are peste 12 milioane de practicanți în întreaga lume. Oyama era nemulțumit de utilizarea unui sistem de puncte în luptele de karate și lipsa loviturilor reale, și a creat un stil bazat pe lovituri reale și dezvoltarea unei condiții fizice exceptionale.
După două perioade de antrenament singur în munți, totalizând trei ani, Oyama a participat, imediat după al doilea război mondial la o competiție națională de karate din Japonia, pe care a cîștigat-o autoritar. Curând după aceea, a luptat timp de trei zile cu 300 de adversari, învingându-i pe toți, pentru a demonstra superioritatea noului său stil, câștigând astfel un mare număr de adepți. A călătorit, în perioada anilor 50 în 32 de țări pentru a-și populariza arta și luptând de zeci de ori cu mâna goală în arenă împotriva taurilor. Studenții săi direcți și alți practicanți ai stilului au câștigat aproape toate competițiile de arte marțiale la care au participat.
Oyama a murit în anul 1994 iar organizația fondată de el s-a scindat în mai multe facțiuni, cele japoneze centrate în Tokyo. Deși fiecare dintre ele continuă să promoveze aceleași principii de antrenament și luptă, din punct de vedere administrativ, ele sunt independente. Nume notabile de maeștri: Steve Arneil, Shokei Matsui, Kenji Midori. Dintre personalitățile publice și campioni: Dolph Lundgren, Andy Hug, Sonny Chiba, Terutomo Yamazaki. Alte personalități notabile cu centuri negre onorifice în Karate Kyokushin: Sean Connery și Vladimir Putin.
Ca în toate stilurile de karate, și în Kyokushin, echipamentul este cel purtat de țăranii din Okinawa, numit pe scurt karate gi, constând dintr-o pereche de pantaloni și o cămașă fără nasturi ce se înfășoară în jurul corpului și se leagă cu o centură din pânză groasă. Gradele sunt grupate în kyu (studenți) și dan (experți). Un începător primește 10 kyu și urcă din etapă în etapă până la 1 kyu, culoarea centurii modificându-se de la alb la roșu, albastru, galben, verde și maro (cu trese intermediare de culoarea centurii următoare între ele). 1 kyu este reprezentată de o centură maro cu o tresă neagră. Examenele se susțin de patru ori pe an până la 4 kyu, de doua ori pe an de la 4 la 1 kyu. După cel puțin un an ca 1 kyu, studentul poate să fie testat pentru 1 dan, primul examen de centură neagră. Gradele dan urcă de la 1 la 10 dan iar intervalele în care se pot obține cresc cu fiecare din ele. Doar până la 3 dan se dau examene, următoarele depinzând mai ales de efortul practicantului de a dezvolta și populariza stilul.
Toate examenele constă în exersarea tehnicilor de bază, kata (seturi de mișcări prestabilite care ajută la îmbunătățirea tehnicilor) și, fără excepție, luptă în condiții realiste.
Experiența mea în Karate Kyokushin a fost cea mai intensă în perioada 2003-2008, când, în Rochester, New York, am parcurs drumul de la centura albă la cea neagră sub îndrumarea maestrului Michael Monaco (6 dan), participând și la unele competiții locale. Kyokushin este un stil în care nu te poți minți și nu îi poți minți pe alții. Doar prin muncă asiduă și antrenament poți deveni mai bun. Kyokushin Karate te obligă la sinceritate în tot ceea ce faci în viață, la exigență față de tine însuți și te îndeamnă să încerci continuu să îți depășești propriile limite într-o călătorie care nu se sfârșește decât odată cu viața.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!