agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2462 .Haiku
poezie [ ]
prelucrare după Lumină din lumină a lui Blaga

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2005-05-23  |     | 
Isus întrupat
între coarne de taur -
soare peste sat

(provizoriu, aștept observații, sugestii, corectări)


Motivație

La origine, în Japonia, kukaiul era integrat activității mai complexe a unei școli de haiku. În cursul unei zile de lucru, dimineață, se făcea o ieșire în teren, într-un loc din natură unde elevii aveau ocazia să culeagă impresii pe care să le folosească la scrierea unor haiku-uri. Această ieșire de documentare în natură era numită gynko. După-amiază, sub conducerea unui sensei (maestru), avea loc o ședință de discuție a poemelor scrise și de evaluare a lor. Și discuția, și evaluarea se făcea fără ca autorul să fie cunoscut, avîndu-se în vedere doar poemele și abia după terminarea discuțiilor și stabilirea unui clasament erau divulgați și autorii.

Ne interesează ideea de concurs-școală, implicită kukaiului, așa cum a fost ea aplicată online de Shiki Monthly Kukai pe care l-am folosit ca model. Un kukai online rămîne un concurs între egali în care evaluarea se face de către ei înșiși, nu de către un juriu, ci chiar de către participanți. Rostul kukaiului este de a-i ajuta pe participanți să aibă conștiința unui grup de lucru în care învață unii de la alții să scrie mai bine și își formează discernămîntul în aprecierea creațiilor valoroase. Ca în cele din urmă să deprindă gustul pentru haiku-ul autentic.

De asemenea, dorim să atragem autorii de poezie în manieră niponă din România în activitatea susținută pe internet, ajutîndu-i ca, treptat, să se descurce în aria mai largă a celor de limbă engleză și, poate, a altor limbi pe care le cunosc mai bine.


Regulamentul concursului

1. Participanți

a. Poate participa oricine are o adresa email pe care se poate desfășura corespondența necesară între participant și secretarul concursului.
b. Participarea se face prin trimiterea unui singur haiku pe adresa email a concursului și nu pe alte adrese ale organizatorilor.
c. O regulă de onoare impune participanților să nu trimită de pe mai multe adrese email. Deocamdată nu știm cum ar putea fi evitată o astfel de fraudă. Ne mai gîndim.

2. Tematica lunară a concursului

a. Poemele înscrise în concurs trebuie să respecte tematica aleasă de organizatori pentru luna respectivă.
b. Modalitatea de a stabili tema va alterna de la o lună la alta, o lună se va folosi un cuvînt kigo, următoarea doar un subiect.
c. În varianta kigo, participanții trebuie să scrie un haiku în care să fie inclus cuvîntul (sau sintagma) anunțat și să se încadreze în atmosfera caracteristică anotimpului pe care acel cuvînt îl sugerează.
d. În varianta subiect, participanții trebuie să scrie un haiku în care să se refere într-un fel sau altul la subiectul propus. Nu sînt obligați să folosească cuvîntul (sau cuvintele) respectiv, ci doar tema pe care el o semnifică. Nu li se cere nici să ia cuvîntul respectiv ca o sugestie sezonală, pot scrie un haiku cu orice referință sezonală sau fără vreuna.

3. Desfășurarea concursului

a. Concursul este condus de un secretar care primește și trimite corepondența, întocmește listele cu participanții și poemele primite, calculează voturile și stabilește rezultatele.
b. Există trei etape în desfășurarea concursului: Invitația de participare, Invitația la vot, Anunțarea rezultatelor.
c. Invitația de participare este trimisă listei LPRK, Lista Participanților la Romanian Kukai, adică tuturor celor care au participat la vreunul dintre concursurile lunare anterioare. În prima lună, neexistînd această listă, ea va fi trimisă doar listei LAPNO și va fi afișată pe site-urile agonia și europeea și, bineînțeles, pe ROMANIAN KUKAI.
d. Invitația la vot se face prin trimiterea tuturor poemelor primite către toți participanții din acea lună. Acestea sînt numerotate fără a fi menționat autorul. Din această listă, participanții vor alege poemele preferate atribuindu-le puncte conform instrucțiunilor ce vor fi menționate mai jos.
e. Anunțarea rezultatelor se face prin trimiterea către toți participanții a listei cu toate poemele participante în ordinea numărului de voturi primite.

4. Obligațiile participanților

a. Fiecare participant va trimite un singur haiku, respectînd în compunerea lui tematica anunțată, numai pe adresa concursului. Poemele care nu se încadrează tematicii stabilite, depășesc termenul limită stabilit pentru trimitere sau sînt trimise pe alte adrese nu vor fi luate în considerație.
b. Participanții au dreptul, nu și obligația, să voteze. În cazul în care însă vor repeta absența de la vot, vor fi atenționați și, eventual, nu vor mai putea participa la concursurile viitoare. Înțelegem prin cele de mai sus că acordăm circumstanțe atenuante celor care nu votează în mod accidental, dar nu încurajăm absenteismul.
c. Haiku-urile ca și voturile vor avea sub ele numele integral cu care dorește să semneze autorul. E indicat ca semnătura să poată diferenția suficient participanții între ei. În cazul numelor identice vom adăuga pentru diferențiere indicii din adresa email de pe care a fost făcută trimiterea. Și poemele, și voturile fără semnătură nu vor fi luate în considerație.
d. Participanții nu pot atribui voturi propriului poem. Votarea propriului poem nu e luată în considerație.

5. Votarea

a. Votează numai participanții, cei care au trimis poeme în acea lună.
b. Pentru a vota poemele pe care le preferă, participanții dispun de 6 puncte pe care le pot atribui în tranșe de 1 pînă la 3. Un poem poate primi cel mult 3 puncte. Atribuind cîte 3 puncte fiecărui poem puteți vota doar 2 poeme, atribunind cîte 1 punct fiecărui poem puteți vota 6 poeme.
c. O listă de voturi trebuie să arate căror poeme le-au fost atribuite puncte. Poemele sînt numite cu numărul lor de identificare din lista primită de la secretar. Un model de vot găsiți în anexa de la sfîrșitul regulamentului.
d. Votul trebuie semnat cu același nume cu care a fost semnat poemul trimis. Votarea sub alt nume e anulată.

6. Atribuțiile secretarului

a. Trimite și primește prompt toată corespondența.
b. Înregistrează cu acuratețe toate poemele pe care le listează fără numele autorului, listînd deasemenea adresele mail ale participanților.
c. Trimite notificări de primire a mailurilor cu poeme.
d. Verifică respectarea temei și existența semnăturii.
e. Înregistrează voturile trimise de participanți, invalidează voturile greșite și face apoi calculul lor.
f. Trimite notificări de primire a mailurilor cu voturi.
g. Întocmește clasamentul concursului.
h. Respectă termenele de trimitere ale invitațiilor și rezultatelor.
i. Păstrează arhiva concursului.
j. Afișează rezultatele fiecărei luni pe ROMANIAN KUKAI.

7. Calculul voturilor

a. Fiecare poem va fi listat în final în ordinea numărului de puncte obținute.
b. Calculul se face adunînd numărul de puncte primite de fiecare poem și este afișat în felul următor: 247 = 21. Poemul a obținut 21 puncte, din 2 voturi de 3 puncte, 4 voturi de 2 puncte și 7 voturi de 1 punct, total 21 puncte.
c. Nu se iau în considerație voturile nesemnate, cele care depășesc cele 6 puncte puse la dispoziție și cele atribuite poemului propriu.

8. Termene

a. Invitația de participare se trimite pe data de 1 a fiecărei luni listei LPRK și este afișată pe ROMANIAN KUKAI. Ea specifică tema lunii.
b. Pînă pe data de 14 a lunii, ora 24 (a Europei Centrale) se primesc poemele pentru concurs. Ora 24 rămîne valabilă pentru toate celelate termene.
c. Pînă cel mai tîrziu pe data de 16 a lunii se trimite invitația la vot. Ea va fi afișată și pe site.
d. Voturile se primesc pînă pe data de 23 a lunii.
e. Rezultatele vor fi trimise listei LPRK și afișate pe ROMANIAN KUKAI pînă pe data de 27 a lunii.

9. Adresa concursului

a. Toate trimiterile oficiale pentru concurs se vor face doar pe această adresă: soimana@yahoo.com
b. Trimiterile pe alte adrese ale organizatorilor nu vor fi considerate valide.

10. Anexă

Încercați să trimiteți votul vostru în această formă:

# 21 – 2 puncte
# 3 – 2 puncte
# 11 – 1 punct
# 30 – 1 punct
# 14 – 1 punct
# 18 – 1 punct - total 6 puncte

11. Comentarii

Kukaiul se dorește un concurs-școală și în consecință va încuraja și discuțiile despre haiku-urile prezentate în concurs. Cine dorește să facă și comentarii la poemele prezente în concurs le poate trimite după votare pe adresa concursului și, în măsura în care se vor dovedi valoroase, vor fi publicate într-o pagină de comentarii ulterioară..  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!