poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2025 .



Limba romana \"in pas cu vremea\"
personale [ ]
cuvinte greu de pronuntat

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [shukaritu ]

2004-12-06  |     | 




Limba romana "in pas cu vremea"

Rechizitoriu, devotament, unanimitate, subiectivism, diversionist, vigilenta, triumfalism, decadent, emanat, antagonism, descompunere, descatusare, impetuos, prestigios, nepretuit, inestimabil, prigoana, infeudare, multilateral, colectivism, dogmatic, abordare, reduta, chezasie, glorios, ingradire, amputare, aspiratii, reactionar, consacrat,, evidentiat, cincisutist, fauritori, stavila, retrograd, necontenit, vehement, individualism, inversunare, inflacarare, armonios, riposta, indrumare, reflectare, validare, provocatori, agenti, biruinta, chermeza, organizatoric, manifestare, apologetica, dialectica, convietuire, consens, raspicat, izbanda.
Iata cateva cuvinte din “vocabularul” activistilor de partid din anii ’50 si dupa.
Cine i- o fi invatat pe acei analfabeti sa foloseasca asemenea cuvinte care sunt folosite mai rar chiar si de catre cei care au oarecare instructie; sa- si fi batut oare joc de ei scribii care pentru o bucata de paine cu malai, au semnat pactul cu politrucii, imediat dupa 1944 ?
Sau poate ca instructiunile pe care le primeau de la Moscova erau traduse cu dictionarul, de talmaci cu grade in armata rosie, mai putin cunoscatori ai limbii romane.
Indiferent de motivele care au stat la baza implementarii acestui vocabular pentru politrucii in devenire, un lucru este demn de semnalat si anume faptul ca pe baza acestui vocabular, s- a format mai tarziu limba aceea inconfundabila a comunistilor pe care azi o denumim limba de lemn.
Expresii ca: cine sparge gheata, cheia de bolta, sa strangem randurile, dezvoltarea armonioasa a intregii societati, sa facem totul, centralismul democratic, partidul centrul vital al intregii societati, strans uniti in jurul partidului, sa infieram atitudinea nesanatoasa, energiile descatusate puse in slujba omului, etc. care ne- au zgariat auzul zi de zi, timp de ani de zile, ar fi trebuit sa dispara dupa evenimentele din ’89; din nefericire, utilizatorii acestui limbaj, nu au disparut de pe scena vietii publice iar cei mai multi sunt incapabili sa isi insuseasca un alt vocabular;
Dupa '89, noua categorie sociala, cea a parvenitilor profitori ai momentului, a condus la aparitia unui vocabular suburban, vulgar, tiganesc adaptat "epocii" in care traim; manelele si telenovelele au accelerat dezvoltarea acestui gen de "exprimare".
Cuvinte si expresii precum smen, naspa, parai, bengos, cool, m- am scos, etc., au inceput deja sa ne zgarie urechile, la fel ca si vocabularul activistilor din anii '50.
Saraca limba romana !! ca multe mai suporta.
Pacat, pacat, de sangele varsat !!!


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!