poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1145 .



15 ani-ce-am pierdut, ce-am castigat
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-11-13  |     | 



Au trecut aproape 15 ani. Au trecut aproape 15 ani și cu ce ne-am ales ? Dezamăgire, uimire, ură, bucurie...după 15 ani prea puțini pot să spună „Da, am progresat! „
Au trecut 15 ani. Sunt mai bătrân, mai cinic. Îmi amintesc cu ironie zilele frumoase din ianuarie 1990, zilele când ne băteam pe ziare sau ne întâlneam în Politehnică să punem bazele „Societății Informaticienilor din România”. Zilele acelea...primele calculatoare PC, dischetele de 3.5 inchi, xeroxuri în draci după manualele de utilizare- mă opresc înainte de a fi făcut dinozaur de generația tânără.
Zilele acelea...dar oare am câștigat ceva ? Am ieșit afară din case mânați de mizerie. „Dacă Ceaușescu ne-ar fi umplut burțile și ne-ar fi dat toate meciurile la TV ar mai fi domnit și azi”-îmi spunea o doamnă bine care vinde hrean în Obor. Și nu sunt sigur că nu are dreptate.
Oare ce-am câștigat ? Nu pot vorbi pentru alții. Nu pot spune prostii-nu mă simt mai liber acum decât atunci.
Am câștigat libertatea de a călători- e perfect adevărat și eu profit de ea. Dar câți dintre colegii de pe site au ieșit din țară ?
Am câștigat libertatea de informare. Nesemnificativ. Mă informam și înainte de 89- eram în fiecare săptămână la Biblioteca Americană, la Institutul Cultural Francez. Mi s-a atras atenția (șeful serviciului Cadre) că nu fac bine. L-am ignorat și fiecare și-a văzut de drumul său. Însă, după 15 ani în România nu există o presă obiectivă- din păcate. Nu există Times, nu există International Herald Tribune- evident că mă refer la niște clone românești iluzorii. Presa din România este partizană politic până în măduva sa.
Am câștigat toleranță. Aiurea. Întâi au fost ungurii. După aceea, evreii. Când și când homosexualii. Românul de rând nu este tolerant. Nu este mai tolerant decât pe vremea lui Ceaușescu. Pe vremea aceea însă exista un aparat masiv de represiune care îi ținea în frâu pe cei turbulenți.Acum cei turbulenți îți pot da în cap pentru că ești altfel- a se vedea Târgu Mureș 1990 și tot restul.
Am câștigat o iluzorie libertate economică. Aiurea. Până în 1990 nu aveam senzația că cel mai mare dușman al meu , cel mai mare hoț este statul român. Acum o am. Și pentru că statul mă fură, îl fur și eu cât pot. De la călătoritul clandestin în ITB; folosirea CD-urilor pirat și până la furtul pe față. Și haideți să nu fim ipocriți, și voi faceți la fel. Și dacă nu, ar trebui.Pentru că nu e normal ca tu, cetățean cinstit, să plătești pentru toți puturoșii care pot ieși pe stradă și sparge geamurile prefecturilor, pot bloca drumuri , pot face scandal. Și de ce ? Pentru că nu li se dă.
Am câștigat dreptul de exprimare. Hai domle’, chiar credeți în prostiile astea ? Parlamentul României=MAN+Avocați+mulți bani scria pe un zid de pe Casa Poporului. Măcar Marea Adunare Națională nu era așa de tâmpită și de îmbuibată. Nu era conștientă de măreția și de importanța ei. Și nici nu era retribuită cu n milioane pe lună pentru nada.
România ar putea funcționa- chiar mai bine decât acum, fără Parlament. Alegerile ar aduce la putere un Guvern- peste 4 ani alte alegeri, alt Guvern. Parlamentul e inutil-sau poate nu. E prostia noastră de a arunca bani pe fereastră.
Ce-am câștigat în 15 ani ? Site-ul agonia.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!