poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2028 .



Procesul politic \"Biserica Neagră\" 1958
personale [ ]
Scrisoare document a unui fost detinut politic

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alba ]

2004-10-18  |     | 



Acest text in limba germana, l-am primit cu rugamintea de a-l traduce, de la un prieten, Karl Dendorfer care aflat pe banca acuzatilor a fost condamnat la moarte. Am primit si permisiunea de a-l face public. Textul l-am inmanat, cu doi ani in urma, Anei Blandiana si Romulus Rusan pentru Memorialul de la Sighet.





Domnului preot
Gerhard Möckel
Sibiu/Hermannstadt




Dragă domnule Möckel!

Am primit de la dumneavoastră invitația la simpozionul "Suferința poate deveni o binecuvîntare", ce se va desfășura între 2 și 4 mai 1997 la Brașov. Mă bucur mult că prin inițiativa dumneavoastră, va fi posibilă dezbaterea publică a marelui proces politic ce a avut loc la Brașov, în noiembrie 1958.
Tatăl dumneavoastră, Dr. Konrad Möckel a fost pe atunci condamnat la moarte, ca acuzat principal, de către Tribunalul Militar din Cluj, iar după revizuirea sentinței, pedeapsa a fost comutată în închisoare pe viață. Alți 19 acuzați au primit pedepse de la 6 ani, pînă la detenție pe viață. Eu însumi am fost condamnat la muncă silnică pe viață. Mai tîrziu, acuzații au fost cunoscuți în lumea temnițelor sub numele de "Lotul Bisericii Negre".
Primele încercări de dezbatere publică a proceselor politice, împotriva sașilor transilvăneni și a șvabilor din Banat, au avut loc în ianuarie 1992 la Freiburg, în cadrul unui simpozion despre "Procesul scriitorilor", și în septembrie 1992 la Augsburg la simpozionul cu tema "Aprofundarea cunoștințelor despre Transilvania". Ambele simpozioane scoteau la iveală informații, mai puțin cunoscute opiniei publice, despre aceste procese și substraturile lor. Discuțiile purtate, între cei afectați și participanții la simpozioane, au dus la o nouă evaluare a destinelor particulare, și la subordonarea lor unui cadru istoric mai larg, aducînd mai multă lumină într-un trecut întunecat.
Ați ales Brașovul ca loc al simpozionului. Cu siguranță nu este o întîmplare. Acesta este tocmai orașul în care multe personalități s-au implicat pentru progresul omenirii, și pentru o lume mai bună. Ei au fost participanți la istorie și la noua înfățișare a Europei. Brașovul și Biserica Neagră sînt locurile unde tatăl dumneavoastră, ca preot al orașului, a fost mulți ani aducător de binecuvîntare. Fie ca Genius Loci - spiritul martor și protector al fiecărui loc – fie ca Genius Loci al Brașovului să-i inspire pe toți participanții la priceperea sensului profund al simpozionului, și să îi dea acestuia, în modul cel mai bun, o formă binemeritată.
Ca fost deținut politic, iau parte cu bucurie la discuțiile despre această perioadă, pe cît de importantă pe atît de pregnantă, a vieții mele. Datorită unei boli, sînt însă împiedicat să particip la întrunire. Astfel s-a născut această scrisoare pe care v-o adresez. În cele ce urmează aș dori să povestesc trăiri și evenimente din cei 6 ani și jumătate de detenție, să creionez stări de spirit și gînduri despre înțelesul adînc al timpului scurs în închisoare, și să punctez drumurile mele prin închisorile românești.


va urma

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!